ЕС удължи санкциите срещу Русия

Забрана за достъп до борсите и търговията с оръжие до януари догодина
6 юли 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
164
ЕС удължи санкциите срещу Русия
Снимка: Rеuters

Европейският съюз удължи икономическите санции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. Новото продължение, което влиза в сила в понеделник, е за срок от 6 месеца и ще продължи до 31 януари догодина.

Решението за удъжаване на ограниченията беше взето на срещата на върха на ЕС в края на юни, като всички страни членки сега го потвърдиха и формално.

Нито една държава не се противопоставя на икономическите оганичения, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като страни по Минските споразумения, докладваха пред лидерите, че Кремъл не прилага изцяло договореностите от 2015 г, което е условие за отпадане на санкциите.

ЕС прилага икономическите ограничения срещу Москва от юли 2014 г. Именно в отговор на тях руският президент Владимир Путин забрани вноса на европейска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Русия.

Европейските икономически мерки засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и търговията със стоки с двойна употреба. По-специално ЕС забранява на 5-те най-големи руски държавни банки и по три от топ енергийните и отбранителни дружества да се търгуват на стоковите му борси.

Блокиран е и вносът, и износът на оръжие, като и на стоки с двойна употреба. Ограничен е достъпът на руски и опериращи в Русия компании до технологии и услуги, свързани с търсенето и добива на нефт и газ.

Продължаването на санкците влиза в сила в понеделник, когато ЕС ще проведе среща на високо равнище с Украйна в Брюксел, на която се очаква да потвърди позицията си за запазване на териториалната цялост на страната и за прекратяване на военните действия в източната й част.

През юни ЕС удължи и санкциите за анексирането на Крим и Севастопол за срок от една година. Те са свързани със забрана за внос на стоки, произведени на полуострова, блокиране на европейски инвестиици там и допускането на сървременни енергийни технологии.

Сега ЕС предстои да вземе решение дали ще удължи и индивидуалните ограничения срещу 155 близки до Кремъл лица и 38 компании, които изтичат на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
6
 
! Отговори
3 преди 5 години
Прав си Украина не можа, по-точно фашистката хунта, не можа да го удържи и една година. И пуф нема Крим. Затова хапваме Рошен.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕХАА кой измисли Македония бе другарю?
6
13
 
7
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Руски войници къде сте ?Елате ни освободете от българско робство.10. 000 руски войници от Кочериново до Кулата.Пиринска Македония Автономия.
5
9
 
22
 
! Отговори
ЕХА преди 5 години
До Анонимен 3ПУТИН ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТИ...КРИМ Е РУСКИ И ВИНАГИ Е БИЛ РУСКИ,А УКРАЙНА Е ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА КАТО СЕВЕРНА---ХАХАХАХ МАКЕДОНИЯ...ХАХАХАХАХА
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми да то беше ясно те британците са като часовник. Когато дойде време да изтекът санкциите и хоп новичок. Следващото отравяне с новичок ще е точно малко преди дата на следващото изтичане на санкциите.Само англичаните могат да го измислят толкова плитко!
3
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както казва народа, окупацията на Крим не може да продължава вечно
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите противоречат със основните ценности на ЕС за придвижване на хора, стоки капитали. Санкциите дискирминират и нарушават правата на гражданите желаещи да търгуват с Русия демократично.
1
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Босия направо да гладува и против санкциите, таман две в едно