ЕС удължи санкциите срещу Русия

Забрана за достъп до борсите и търговията с оръжие до януари догодина
6 юли 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
164
ЕС удължи санкциите срещу Русия
Снимка: Rеuters

Европейският съюз удължи икономическите санции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. Новото продължение, което влиза в сила в понеделник, е за срок от 6 месеца и ще продължи до 31 януари догодина.

Решението за удъжаване на ограниченията беше взето на срещата на върха на ЕС в края на юни, като всички страни членки сега го потвърдиха и формално.

Нито една държава не се противопоставя на икономическите оганичения, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като страни по Минските споразумения, докладваха пред лидерите, че Кремъл не прилага изцяло договореностите от 2015 г, което е условие за отпадане на санкциите.

ЕС прилага икономическите ограничения срещу Москва от юли 2014 г. Именно в отговор на тях руският президент Владимир Путин забрани вноса на европейска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Русия.

Европейските икономически мерки засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и търговията със стоки с двойна употреба. По-специално ЕС забранява на 5-те най-големи руски държавни банки и по три от топ енергийните и отбранителни дружества да се търгуват на стоковите му борси.

Блокиран е и вносът, и износът на оръжие, като и на стоки с двойна употреба. Ограничен е достъпът на руски и опериращи в Русия компании до технологии и услуги, свързани с търсенето и добива на нефт и газ.

Продължаването на санкците влиза в сила в понеделник, когато ЕС ще проведе среща на високо равнище с Украйна в Брюксел, на която се очаква да потвърди позицията си за запазване на териториалната цялост на страната и за прекратяване на военните действия в източната й част.

През юни ЕС удължи и санкциите за анексирането на Крим и Севастопол за срок от една година. Те са свързани със забрана за внос на стоки, произведени на полуострова, блокиране на европейски инвестиици там и допускането на сървременни енергийни технологии.

Сега ЕС предстои да вземе решение дали ще удължи и индивидуалните ограничения срещу 155 близки до Кремъл лица и 38 компании, които изтичат на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
15
 
! Отговори
Паника преди 5 години
Русия е в паника..цялата държав се запасява със свещи,захар,олио,батерий,вафли....хахахахахахаха....кви санкций бееее джендърски мишоци...заека плаши мечката..божее божеее...ще ви згазят кат *** вестник бе шизофреногейчета....
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС си направи сепуко. Да почива в мир!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да ама НЕ!Нали за това става дума едните правят това другите онова. Не като американците само пречат.
25
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не действат санкциите, че даже и били полезни за русия, както казват форумните каскети, защо бялата златка и зеления чорап все реват за вдигане на санкциите? Нека има още санкции, че русия да става все по-развита, а плeшо все по-силен. хо-хо-хо
24
10
 
6
 
! Отговори
Да ама НЕ! преди 5 години
До ДаУникалния Кримски мост го построиха холандски фирми!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Чиба бе не е въпроса до това .
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УХАФердинанд води войни за национално обединение другарю против което Русия беше и е все още.Русия пращаше войски да помагат на сърбите да ни вземат от свещената земя.Накрая измисли Македонска нация с фалшива история и я даде на СР Югославия.Проклета да е тая скапана Русия!
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 рубли са 1 лев!Средна заплата в момента в Русия 16 000 рубли, всеки да си направи сам сметката.Преди санкциите руснаците бяха достигнали до 600 евро Средна заплата.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПредставям си Естония с размерите на българско село как блокира немски геостратегически проекти. Ще им издърпат ушите.
19
7
 
18
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 5 години
Страно но за Украйна която избива и разрушава хора и градове в Донбас,по улиците маршеруват фашистки групи няма санкции?!
18
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишката удължи санкциите на котката .
17
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мреенто май само ти не си разбрал че СП-2 ще бъде блокиран, Естония официално се обяви против проекта, като заяви че ако е необходимо ще възстанови 12 милния си суверинитет
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за уропите санкции за неспазване на минските споразуения и кои сте вие че да налагате санкции кой ви даде статут на съдия. Съдиия мож да е всеки който е безпристрастен вие не сте такива и сте под санкции от Русия. Съдия може да е Сингапур. Австралия. Япония коXто се сетите, но не и ЕС.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе чух че Волен наложил вето и санкциите паднали?Вярно ли е!
14
6
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 години
Постройха уникалния Кримски мост за 3 год и половина по време на санкции те!Ей хора това е Русия.
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактВървят ми, даже от 01.01 тази година минималната заплата им стана 240лв.Дреме им за някакви санкции.
12
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БлагоевградРуските войници нама да ви помогнат!Прочети за завоя на река Черна 1916г.Тогава не са могли, няма да могат и сега.100години по-късно руснака е същия неспособен войник и ако ще 10000 рунака да дойдат 3000 ловци с ловни пушки ще ги изпотрепят.
11
6
 
21
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Да сте чули скоро Русия да коментира незаконните санкции на запада?Те си постройха ферми заводи и тн.и вървят напред.
10
4
 
18
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Даа,а Северен поток-2 ще се строи лИ ?Меркел изпраща ли на Путин стек немска бира .... защо санкциите не важат за Меркел ?)
9
4
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
А колко време ще им трябва,че направиха страхотна услуга на руската икономика с тези санкции?Щатите слагат мито и те от радост па одължават санкциите с Русия!!Ех,пак сме на губещата страна!!И що си мислите ,че САЩ и Русия не могат да си оправят нещата за една нощ? :) Само в ЕС май не са наясно?Прости най-прости политици!!