Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор

ЕС и НАТО подписаха декларация за сътрудничество преди пристигането на Тръмп
10 юли 2018 16:30, Екип на Dnes.bg
359
Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор
Снимка: Rеuters

Европейският съюз предупреди американския президент Доналд Тръмп, че Европа е неговият стратегически партньор, а не Русия.

Ден преди срещата на върха на НАТО и седмица преди разговорите на Тръмп с руския президент Владимир Путин, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че "винаги е добре да се знае кой ти е стратегически партньор и кой ти е стратегически проблем“.

Туск изрази възмущение от "почти ежедневните“ критики на американския президент, че ЕС не харчи достатъчно за сигурност, оставяйки на САЩ сам да се грижи за европейската сигурност и каза, че САЩ не е имал и няма по-добър съюзник от ЕС.

"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай и това е инвестиция в общата ни отбрана и сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и китайските разходи“, заяви Туск по време на церемония за подписването на декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

Президентът на Съвета добави, че "парите са важни, но солидарността е по-важна“ и припомни, че именно Европа първа отвърна на молбата за помощ на САЩ след терористичните атаки на 11 септември и че европейските войници са се били рамо до рамо с американските в Афганистан, губейки 817 живота след тях.

"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много“, каза още Туск. Той призова президентът Тръмп да помни кои са му съюзниците, както на срещата на НАТО, така и "още повече, когато се срещате с президента Путин в Хелзинки“.

Часове преди пристигането на президента Тръмп в Брюксел, където той ще участва в започващата утре среща на върха на НАТО, ЕС и Пакта се врекоха да разширят сътрудничеството помежду си, за да гарантират сигурността на европейците, ако Тръм изпълни заканата си да остави Европа да се брани сама.

С декларацията ЕС и Алиансът се заричат да задълбочат и разширят съвместните си дейности извън досегашното съдействие в операциите срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, кибер и хибридните заплахи.

ЕС и НАТО си обещаха "бърз напредък“ и в военната мобилност на жива сила и въоръжение, борбата с тероризма, както и подкрепа за сигурността на съседите на ЕС от Изток и от Юг, откъдето идват основните заплахи за сигурността на Европа.

От своя страна ЕС, се ангажира да инвестира повече в отбрана, чрез новите инициативи ПЕСКО и Европейският отбранителен фонд, чрез които съвместно ще разработва, купува и ползва оръжия и друго оборудване за целите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, че след напускането на Великобритания на ЕС през март догодина, 80% от разходите за отбрана в Пакта ще идват от страни, които не са част от Европейския съюз. В момента само 8 от еврочленките изпълняват ангажимента си към НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. България не е сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не дрънкай от множествено число цороцоид смешен. Мнозинството от българите са с Русия кириакстефчо.
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жестоко престъпление се e разиграло в центъра на британската столица. 28-годишен работник изнасили брутално пияно момиче и го остави голо на улицата край лондонски клуб. Жененият Санджей Накър си пиел на моста. Около 4 часа през нощта видял почерпено момиче да излиза от един от клубовете в района. Той се приближил до нея и опитал да я издърпа, но тя започнала да се съпротивлява, пише Метро.DNES BG DNES VASHITRE MODERATORI SLEDISHI KOMENTARI NIAMA LI DNESKA PAK DA PSUVAT KOMENTIRASHI
185
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да уточня за филите. Това, че мразим руската *** не означава, че сме американофили. За разлика от русоробите, те любят русията и мразят ЕС и САЩ и никога не ходят при спасителя на славяните християнски, путин великий. Във Велика Нигерия ще отидат на гурбет, но не и в русия. Е те така....
184
4
 
0
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако Иран и Турция се сдобият с ядрено оръжие, какво ще правите селяни прости???Ще набарате едно НАТО и БАТО!!!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
183
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те са небоеспособни в конвенционална война , нямат модерни танкове ,самолети и прочие!"Tи май си прекарал последните 20 години в кома и си се събудил вчера.
182
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго не знам но видеото със самолет и хоро е върха на простотията. Трябва да е идея на някой поостарял социалистически мозък. Или на президената нали е летец.
181
15
 
4
 
! Отговори
военен експерт преди 5 години
До ГробокопачДобре де, ако руската армия от ватенки и *** е небоеспособна, защо им са тогава на НАТО "ракетни щитове" из цяла Европа..................Ами за да свалят руски ядрени ракети още в момента на изстрелването им! Руснаците като са небоеспособни това не означава ,че не могат да изстрелват ядрени ракети! Те са небоеспособни в конвенционална война , нямат модерни танкове ,самолети и прочие! Но ядрени ракети имат и НАТО взима мерки как да ги сваля при необходимост над руска територия
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 166 от Германия:Не пишете глупости. Последният ядрен опит на руснаците е през 1991г, имат общо 727.Американците имат 1032 теста до 1992г.Последно направиха опит французите през 1996г. Те имат 217.Смята се, че тези страни нямат нужда да правят повече реални опити, могат да ги симулират.В Уикипедия има пълен списък на всички опити по вид, брой и години за всички ядрени страни.
179
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон Радев, 1906 г.За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи, разбира се, главно на факта, че те са тук, в България *** на руския престиж, с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество.
178
4
 
21
 
! Отговори
до военен експерт преди 5 години
"Боеспособна е само срещу Украйна !"Ти най-добре да се преименуваш на "панелен експерт". Така поне няма да ти се смеят на глупостите.
177
21
 
9
 
! Отговори
военен експерт преди 5 години
Накрая когато всички матроси останаха без кислород и умряха , Путин позволи "спасителната" акция да се осъществи ! Но тъй като нямаха техника у.шанките помолиха норвежка фирма да извади подводницата ! А като я извадиха се видя как има пробой от вън на вътре , пробой от торпедо ! Така ,че сметките на Путин не излязоха , не можа да скрие пред света ,че подводницата е ударена ! Язък за матросите можеше да бъдат спасени ! Цяла седмица Путин не разрешаваше започването на спасителна акция !
176
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много, каза още Туск, след което разкопча ципа на панталона на американския посланик и "пое щафетата".
175
10
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, знаете ли колко боли, когато ти правиш стратегии,водиш войни, пращаш войниците да воюват, завземаш суровини и територии, а накрая на свободния пазар немеца мачка като валяк всичко наред!!!Може ли да си представите това , което ви казвам и да осъзнаете за какво става на въпрос!!!Меркел е извънземна богиня от съзвездието Цефей, и в момента староанглийската овчарка е притисната до ъгъла от немския ротвайлер и всеки момент ще я разкъса!!!Агент Виъм Бонъли!ЦРУ!!!
174
2
 
9
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 5 години
Европа няма армия,няма как да ги мобилизира.България нито армия има нито бойна техника
173
21
 
8
 
! Отговори
военен експерт преди 5 години
До СТРАНДЖАТАДали руската армия е боеспособна... - при условие, че живее в такава мизерия......................................Боеспособна е само срещу Украйна !Когато американците им потопиха най-голямата атомна подводница , у.шанките си глътнаха езика ! Дори Путин нарочно забави спасяването на останалите живи матроси за да умрат без кислород и да не кажат ,че подводницата е ударена от торпедо ! Така Путин се надяваше ,че всички ще вярват на измислиците му ,че е имало пожар в подводницата
172
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има Русия има проблем, няма Русия няма проблем.
171
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай"И е военно джудже както пред Русия, така и пред Китай. На мястото на полския мишок щях да си държа езика зад зъбите, за да не ме питат защо държави като Русия и Китай са по-ефективни с малък бюджет във военно отношение от харчещият "много повече" ЕС.
170
7
 
7
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
Турция е много зле,В Русия умират от глад,не ви ли омръзна постоянно някой да ви каже как да живеете?България е европейска страна,Кажете ми нещо хубово за тази система????
169
2
 
16
 
! Отговори
Име преди 5 години
преди да се пишат такива безотговорности трябва да се уточни, че туск е назначен на този пост от едно определено малцинство на губещи политици, което е окупирало властта в ес и няма правата да говори от името на цяла европа. европейците се биха в афганистан за да защитават американските интереси там, резултатът от което е вълни от афганистански пришълци в европа, които се представят за "бежанци" от сирия..
168
8
 
2
 
! Отговори
До 163 преди 5 години
Тука само русофили и американофили. Родолюбци и патриоти-нула