Закъснялата среща на "царя" на Русия Путин и нестандартния Тръмп

Няма лична неприязън между тях, но няма и видими признаци за насрещно движение
14 юли 2018 19:53, Елка Василева
152
Закъснялата среща на "царя" на Русия Путин и нестандартния Тръмп
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Във всяка партия шах важно място има дебютът. Основна задача на шахматните дебюти е да осигуриш на своите фигури изгодни позиции за сметка на противниковите. Сред тях обаче има и една специална категория - гамбитът. Използвайки гамбит, играчът жертва пешка, за да получи удобно положение, от което да развие бърза и форсирана атака.

Обърнатата дъска

Днешните руско-американски отношения наподобяват игра на преобърната шахматна дъска и никак не напомнят партия, в която се играе гамбит. В тях виждаме твърде много противоречива риторика и насъбрали се грешки, взаимна предпазливост и предубеждения, обиди и упреци, небивалици и обвинения, прекомерни очаквания и излъгани надежди - неща, съвсем непредразполагащи към пробиви и бързо постигане на целите, пише Валерий Гарбузов, в. "Независимая газета".

Още по темата

Придружена с геополитически сблъсъци, повишената външнополитическа активност на двете държави заведе в задънена улица отношенията помежду им, парализира целия комплекс от проблеми, върху които години наред се градеше двустранното взаимодействие.

През последните няколко години в отношенията между САЩ и Русия се формира дневен ред, който, вместо да сваля, вдигаше все повече нейния конфликтен потенциал: украинската криза и неразрешимата ситуация в Донбас, присъединяването на Крим и войната в Сирия, обвиненията срещу Русия, че се е месила в президентските избори от 2016 г. в САЩ, и антируските санкции, експулсирането на дипломати и затварянето на дипломатически мисии. Взаимните пропагандни атаки го циментираха, трайно го насочиха в коловоза на конфронтация. Тези бързо натрупани грамади блокираха и без това крехките отношения, разрушиха ги до основи.

Сблъсък на века

Днешният упадък на руско-американските отношения се дължи всъщност на три конкретни трудноразрешими проблема: украинската криза, войната в Сирия и антируските санкции. Във всички тях по един или друг начин се отрази реакцията на САЩ, предизвикана от решителното (понякога и дръзко) геополитическо поведение на Русия, решила да преразгледа политиката си от 90-те години на миналия век.

Политическият елит в САЩ съзря в тази практика сериозно, демонстративно предизвикателство от страна на Русия срещу американското глобално надмощие - това навярно е най-сериозната пречка за излизане от сегашната безизходица. Безизходица, създаваща предпоставки да се стигне до сблъсъка на века.

За пръв път след края на Студената война, щом срещнаха подобна заплаха, САЩ използваха режим на санкции, целящ възпиране на Русия и подкрепен от над 40 държави.

И точно в тази необичайна ситуация (година и половина след избирането на Тръмп) бе договорена най-сетне първата официална среща между двамата президенти на 16 юли в Хелзинки. Среща, явно закъсняла, но все пак необходима. Поне като опит да се изтръгнем от плетеницата, в която се сплитат обвинения и раздразнителност, илюзии и надежди, впримчвайки в мрежите си понякога мнозина.

Лидерите

Годините, прекарани от двамата лидери по върховете на властта, формираха на Запад трайна представа за всеки от тях. Там виждат Путин като "цар" на нова Русия, авторитарен, зловещ и коварен демон на съвремието, който решително и безпощадно променя геополитическата конфигурация и прекроява света по собствени шаблони.

Не по-малко забележителна е личността на Тръмп - президент своеобразен, оригинален, способен изненадващо често да мени възгледите си и отново да прави противоречиви изявления, неочаквани и нестандартни постъпки, които учудват и най-сведущите познавачи на световната политика. При всички различия обаче двамата имат обща черта - и Путин, и Тръмп са лидери, хвърлили открито предизвикателство срещу баналното течение на живота и досегашните устои на световния ред.

Още един важен момент - президентската среща ще протече в атмосфера на нарастващи разногласия между САЩ и другите членки на НАТО, в контекста на икономическите войни, разпалени от Тръмп, на фона на прозрението в ред европейски страни, осъзнали, че без Русия не може да се гарантира сигурност в Европа.

Не бива да забравяме и друго - положението на самия американски президент в страната му наистина е укрепнало за година и половина, но все още е нестабилно. Съдбата му е все така в ръцете на Конгреса. Разследванията за намеса на Русия в изборите през 2016 г. продължават, не спират и атаките срещу Тръмп от страна на откритите му противници.

Независимо от публичните уверения на президентите Путин и Тръмп, че се стремят към двустранни контакти, и от липсата на лична неприязън между тях, все още няма и видими признаци за някакво насрещно движение.

Въпроси без отговори

Какво да очакваме прочее от срещата в Хелзинки? Дали ще е поредният разговор за проблемите без някакви конкретни и значителни споразумения? Ще приключи ли срещата поне с най-обща декларация или с устни договорки, които да станат тласък към принципно нови отношения? Или ще видим едно начало на съгласувани действия (във връзка с ракетите със среден и малък обсег, противоракетната отбрана, Иран и Сирия, дори може би с Донбас), които ни дават възможност да тръгнем към бавно, но сигурно реставриране на сградата, разрушена до основи? С оглед целия днешен сложен подтекст на руско-американските отношения трудно бихме дали ясни отговори. Едно е сигурно: двамата президенти предстои да започнат твърде нелесен диалог по твърде нелесни проблеми. Щом е така, самата среща като факт изглежда вече е успех.

Какъвто и да бъде резултатът от президентската среща, е време да осъзнаем, че без конкретни промени във външната политика на Русия и на САЩ едва ли ще има промени и в двустранните им отношения. Дали обаче по принцип са възможни промени, позволяващи на двете страни да установят диалог и същевременно всяка да води твърд външнополитически курс, реализирайки собствена геополитическа програма? Този въпрос неизбежно ще е първият, пред който ще застанат участниците в хелзинкските преговори, приковали вниманието на цял свят. Въпрос, на който едва ли днес някой би дал изчерпателен отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
13
 
! Отговори
Червонец преди 5 години
След две денонощия Государят Путин ще разкрие пред бай Дончо защо го е избрал за президент на Пиндостан.
22
0
 
4
 
! Отговори
True преди 5 години
Никога не е късно да подкарат на чеверме Султана на Ориента.И без това се чуди накъде да се завърти-днес към Русия,утре към САЩ...
21
22
 
5
 
! Отговори
Кофти ама истина преди 5 години
Ако Русия закрие КГБ и членовете му с закон и стане демократична държава която уважава законите и гласа на народа си, то тогава ще има уважение, търговия и добро отношение!КГБ трябва да се извини за окупацията на половин Европа и Азия. Русия трябва да тръгне по нормален път заради собствените си граждани които за съжаление от ден на ден намаляват.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ ГИ ПИШЕ ТИЯ ГЛУПОСТИ?
19
1
 
10
 
! Отговори
? преди 5 години
Кой дава пари на "Днес",тоест финансира ?
18
23
 
6
 
! Отговори
Дедо ви преди 5 години
Санкции до дупка за КГБ! За червените окупатори на Германия, България, Румъния, Чехия, Унгария, Полша и балтийските държави +Албания Грузия Казахстан Киргизстан и т. н.! КГБ =комунизъм! Русия си пати заради червената си чу.***, дано дойде ден да се осъзнаят.
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп и Путин трябва да спрат газта за Германия. Германия трябва да бъде нападната и и унищожена швабитез а втори път разсипаха Европа. Санкции до дупка за ЕС и търговска война
16
27
 
9
 
! Отговори
Некой преди 5 години
Русия е агресор и окупатор и незаконна държава! Законна е била преди да свалят с преврат руския законен цар! Следва окупация на половината Европа и Азия.. 45 години тоталитаризъм! Путин е олицетворение на КГБ и незаконно президент над 20 години при положение, че президент може да бъдеш само два мандата.
15
5
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Тази, която пише статията, си позволява да дава тенденциозни етикети на руския президент. Ще се въздържа да и дам етикет, защото няма да разбере, но нейното не е обективна журналистика. Личното и мнение не ме интересува. Не искам лъжливи статии.
14
7
 
20
 
! Отговори
Государят е твърд преди 5 години
"... е време да осъзнаем, че без конкретни промени във външната политика на Русия и на САЩ едва ли ще има промени и в двустранните им отношения."===Казано от Лавров в началото на април 18 г: Западните страни трябва да осъзнаят, че на световната арена вече не ще може да се играе на една врата, че са безперспективни усилията да издействат едностранни предимства за сметка на Русия, че сигурността в Евроатлантика, в Азиатско-Тихоокеанския регион и в света като цяло трябва да бъде равна и неделима.
13
11
 
32
 
! Отговори
Еййй преди 5 години
Що за "творческа" npocтотия и npocтaщинa. Путин - "цар" на Русия. Поне да си прикрият малко срамотиите.Путин не прекроява света, той подава ръка за разбирателство, търговия, взаимодействие срещу ужасяващия тероризъм. Но това е нещо добро, не харесва на истеричните "владетели" на света.Ще ви видим, какви дитирамби ще зачуруликат, ако, не дай Боже, се промени Големият брат. Как на обратно ще заработи калкулаторът.
12
28
 
8
 
! Отговори
Тръмп ще спре преди 5 години
Тръмп ще спре Северен поток и всякакви умилквания около Русия.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще обсъдят ли европредседателството ?
10
14
 
6
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 5 години
След като се разреши въпроса за другите два дела на Македония (Вардарския и Егейския ) с големо нетърпение очакваме на срещата двамата лидери да се договорят и за съдбата на третия , Пиринския дел на Македония (за нас ).
9
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ УПРАВЛЯВАТ СВЕТА. АКО СЕ РАЗБЕРАТ, ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ И ВСИЧКО ЩЕ ТРЪГНЕ НАПРЕД.ПЪК И ПРАКТИКАТА Е ПОКАЗАЛА, ЧЕ КОГАТО СЕ СТРЕЛЯ ПО РУСИЯ, ТЯ СЕ МОБИЛИЗИРА И СТАВА МНОГО ПО-СИЛНА, ИНАЧЕ СЕ ОТПУСКА.
8
14
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Сащ е губерния на Русия игубернаторът е привиканза отчет .
7
9
 
42
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Запада ще трябва да свиква, че няма работа нито в Сирия, нито на Балканите, нито в *** нито където и да е по света. Да си ходят хо живо по здраво инак ще ядат голяма хурка.
6
30
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
"Царят е гол"... - по Шарл Перо...
5
21
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
До Анонимен"Ракета"... - 15 камъка...
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия цар, в България - суджук.