Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
15
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
От москвича МЕРЦЕДЕС не става пияни прости руски бракми запомнете го това
79
7
 
5
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 5 години
Не е истина президента на демократина Америка да лиже гъзъ на ***
78
9
 
7
 
! Отговори
рубла - капут преди 5 години
Къде е велика Америка къде е *** расия хо хо хо хо хо хо хо
77
10
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 5 години
Най мразя продажни рубладжии да ми се правят на Българи
76
10
 
8
 
! Отговори
москвич бракма преди 5 години
Тръмп е за затвора веднага продажен ***
75
10
 
9
 
! Отговори
Слава Украйна преди 5 години
Великите САЩ са нямали във историята си чучало за президент как допуснаха тоя *** просто нямам думи
74
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
САЩ сами си го набутаха като тръгнаха да влагат енергия в това да изкарат една очевидна лъжа истина. Иска им се Русия да има нещо общо, ама няма. И единственото, което остава е да си впрегнат машината за медийна манипулация и да създават у хората по света образ на Русия на враг.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имам болезнени подкожни пъпки по гърба и раменете
72
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам Тръмп дали е руски агент ама Жужето е със сигурност американски. Това което причини на Русия даже и враговете им не можеха да причинят.
71
18
 
18
 
! Отговори
Оcман преди 5 години
ЕС иска САЩ да плаща мито на ЕС и САЩ да воюва за ЕС, това според Юнкер се нарича демокрация и равноправно партньорство. Тръмп отиде да се срещне със Путин, защото Путин предлага на САЩ съдружие и партньорство, ЕС не предлага нищо на САЩ освен мито, акцизи, разходи за отбрана и много либерализъм на туй отгоре Юнкер ходи пиян като кирка на срещите в НАТО.
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа да викаш на суперсила парий само печата на "свободния свят" го може...
69
3
 
22
 
! Отговори
поразяващата ръка преди 5 години
воят на умиращото куче, звучи като статиите на днес.бг
68
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия държава парий??? По голяма глупост не бях чувал досега!
67
3
 
30
 
! Отговори
пълен нонсенс преди 5 години
"ловкият путин, надхитри слабия тръмп"dnes вие вярвате ли на глупостите които пишете ?преди ви уважавах, но в последната година ми падате тотално в очите.жълта, глобалистка медия. май не се движите много с времето, а ?краят на неолибералните ку**и идва.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сан Франциско съобщават за солиден чувал с екскременти с тегло 10 кг., който някой е изхвърлил на улицата. Подозират се бездомниците или жителите с изключена канализация - такива в града са хиляди. Коментара на градските власти: "Купчини екскременти на улицата стават обичайно нещо, но тук имаме не съвсем типичен обем".
65
5
 
22
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Ква я мислеха ква стана, всики се кланят на Путин. Цар Путин!
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димитар СтефановДобре е така, не ти трябват пари, бедните са си добре, повечето са на такова ниво, че дадеш ли му пари той ще се затрие, така поне е жив, бъхти, блъска се и се развива.
63
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто Путин е на власт бедна България е приела вече 400 000 руски бежанци от руския Гулаг, а от Америка нито един. Който може да си обясни това, ще разбере колко Русия е Добре и колко Америка е зле !
62
2
 
13
 
! Отговори
Димитар Стефанов преди 5 години
Някакви си лидери си играят на игрички с чужди животи създавайки войни от които печелят пари... ВСИЧКО Е ТАКАВА ЖАЛКА КАРТИНКА!!!А питат ли ни нас ВСИЧКИ хора какво искаме?1.Не искаме влагане на милиарди в оръжия, а влагане на милиарди в държавите ни, за да няма бедност, глад и безработица!!!2.Не искаме и онзи "мир", който ни предлагате като отнемете свободите ни и станем роби на едно управление, защото точно така ще загубим СВОБОДАТА си!Ние сме народ с история и сами взимаме решенията си.
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е свръхдържава и всички са принудени да се съобразяват с нея.