Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
4
 
! Отговори
хахахахах... преди 5 години
До Анонимен 44плевенлиев, борисов, радев и др.............................велик...
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А санкциите си стоят.
38
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп не е слаб,просто си е руски агент
37
2
 
21
 
! Отговори
ИМПЕРАТОРА преди 5 години
Много елементарни драскачи има тук .... Дони най-много го е страх от това , да не се откажа от долара като разплащателно средство , аз и китайският ни приятел ;) ;) А се отказахме от долара , а Америка умря !!!! Поняли дарагие глумци ????
36
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещата Путин/Тръмп, изглежда е била твърде успешна, щом ония червеи веднага панически започнаха да пелтечат за руското влияние върху изборите! Блед и изпълнен с лъжи опит, да се дискредитира положителния ефект на срещата. Изглежда рептилите изпитват кошмарен страх и от двамата президенти! Ситуацията им се изплъзва от контрол и се започва с глyпaвите лъжи.
35
1
 
25
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Освен надхитряне друго обяснение нямате ли бре? Според вази етични колегиални взаимоотношения немож съществуват, ли?
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, усмивки, потупвания и ръкостискания! Всеки момент може да запукат шамарите!
33
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп си заминава.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СССР се разпадна заради сепаратисти, разпадането на СССР е незаконно ако утре и Каталуния тръгне да се отцепва от ЕС какво правиме ?
31
1
 
40
 
! Отговори
Що за глупост? преди 5 години
Мейнстрийм медиите като курдисани повтарят една и съща плиткоумна, несъстоятелна мантра цял ден - хитрият зъл Путин надвил/надцакал/надхитрил подлия сенилен предател Тръмп. Убеждавам се, че либерал-глобалистите са с пилешки мозъци. Вместо да се радват, че има известен шанс за разведряване на обстановката, вместо да ни предложат задълбочен анализ на това епохално събитие, те повтарят едно и също, сякаш статиите са писани от Златка и Кардашиян. (А може и да са). Тревожна простотия цари глобално!
30
1
 
23
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Надхитря? :)) Нито Тръмп е ***, нито Путин хитрец! Клинтъновица и сие са неизлечимо психясали, т.с болни!
29
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия както винаги ще бъде излъгана.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17 Не Горбачов разтури СССР,на него това му беше съобщено от Елцин който заедно,ако не се лсъюзс белорусина Шушкевич и украйнеца Кучма взеха това решение на среща в Беларус!Плана на Горбачов беше ,да има по-хлабав съюз начело с Президент,предварително Прибалтика и Грузия и отхвърлиха новия съюз,другите на референдум го отдобриха!Азербайджан не проведоха референдум и имаха условия за Нагорни Карабах за да останат в съюза!
27
3
 
11
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Така или иначе ще има нова власт в Брюксел след 1 година, която ще е про-Тръмп настроена. Така че е излишно да хабим енергия за дребнотемие.
26
1
 
21
 
! Отговори
Една снимка говори преди 5 години
Много повече от 100 страници.Погледнете и не четете.Путин: Договорились ?Тръмп: Don't worry .А Потрошенко да си подпира европияндурника
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато е гледал мача във Русия Макрон, който е назначен със хакнати избори от Путин е предавал секретни тайни, Макрон скоропостижно трябва да бъде импийчнът никой не знае какво са си говорили и колко тайни е предал Макрон.
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е написал големите глупости.Естествено е да харесат янките Горбачов, които предаде страната си. На тях такива им трябват - предатели.А Путин се държа достойно. Даже предложи помощ от руска страна за залавяне на руснаците, които били провалили избора на Хилари. Естествено е ЦРУ да откаже, понеже ще цъфнат лъжите им.
23
2
 
25
 
! Отговори
мда преди 5 години
Това че Хиларистите(да се чете като Хитлеристите) не са доволни от Тръмп едва ли изненадва някой. Изглеждат доста отчаяни, защото никой не иска да се среща с тях, докато за ТРЪМП СЕ ВИЯТ опашки от години. Впрочем, най-популярния световен лидер в социалните мрежи е ТРЪМП!!!
22
4
 
18
 
! Отговори
ex преди 5 години
Точно с политиката на Меркел Евопа загуби и Русия и САЩ!Какво стана?Европа се напълни с черни и сега се чуди къде да ги връща.Затова сега САЩ,Русия и Китай стават лидери,а ЕС ще издуха супата!!!!!Е няма да стане от днес за утре,но щом Англия напусне ще стане мизерия!И то поискана мизерия за да напуснат сами черните ЕВРОПА!Предсои ни мизерия!!!
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ням съм. Този сайт, сороски ***, да нарича Русия "държава парий"?!? Каква наглост, какво поразително просташко писание! Такава заслепена ярост. Нямам думи. Аз ако съм на руснаците ще им дръпна такива дела за обида, чеще ги фалирам и натикам в миша дупка. И да квалифицират Тръм като еди какъв си. Та това е президента на САЩ. Изобщо на кой Сатана служи тоя сай, тия ***?