За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета

"Такива цени като през тази година виждам за пръв път"
3 авг 2018 13:00, Елка Василева
155
За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета
Снимка: Булфото

"Със семейството ми вече пет години почиваме само в българския Слънчев бряг, но такива цени като през тази година виждам за пръв път" - това разказва московчанинът Анатолий Шелков. Той съжалява, че са били в отпуск в средата на юни и са дали два пъти повече.

Слънчев бряг, евтиния – руските туристи обичат България, пише РИА Новости. Агенцията съобщава за много изгодни предложения в момента за руснаците и обяснява причините за ниските цени.

Макар че България по принцип е сред най-достъпните дестинации, почивките през втората половина на август съвсем са поевтинели, се казва в материала.

По данни на руската асоциация на туроператорите средните цени на почивката в България от 18 август падат с 14% в сравнение с две седмици по-рано.

Най-изгодният курорт в България според генералния директор на Level.Travel Дмитрий Малютин е Кранево, където средната цена за седмична почивка е 21 000 рубли. /1 евро = 73 рубли/. 

Според Димитър Цонев – ръководител на едно от туристическите бюра, в България през този сезон туристите са по-малко от очакваното от туроператорите и оттук идва намаляването на цените.

Експертите свързват това с обективни фактори – намаляването на платежоспособността на туристите от различни страни, както и девалвацията на турската лира, която доведе до поевтиняване на една от водещите плажни дестинации, конкуриращи България.

Естествено, не само руснаците предпочетоха Турция, това направиха и много европейски туристи. В резултат българските хотели не са натоварени и през целия сезон предлагат специални условия, пише РИА Новости.

Представители на руския пазар отбелязват намаляване на търсенето за България. Това се обяснява със световното първенство по футбол – руските туристи предпочетоха да си останат у дома, а европейците да отидат в Русия.

"Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. - Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. Тоест през последната седмица на август от Русия към България летят празни самолети, а се връщат пълни".

Директорът на един от туроператорите, който работи с България, Алексей Ковач обръща внимание на силния ценови дъмпинг, който все пак не е постигнал желания ефект.

"Делът на организирания туризъм към тази дестинация винаги е бил малък, руснаците предпочитат all inclusive, а него в България почти го няма", обяснява експертът.

По данни на Level.Travel България дели шестото място по популярност сред руските организирани туристи заедно с Испания. Интересно е, че средните разходи на руските туристи за почивка в България са най-ниски, дори по-ниски от тези в Русия.

"Дестинацията "гори" от самото начало на сезона – разказва Мария Огньова, директор на един от туроператорите. - Основната трудност,  с която се сблъскваме, е излишъкът на места в авиотранспорта и твърдата позиция на авиокомпаниите. Дори и операторът да не е продал полета, той трябва да плати, понякога до 100% от стойността. А туристите са все по-малко".

One Two Trip отбелязва повишаване на популярността на България сред индивидуалните туристи. Тя бележи най-голям ръст на продажбите в сравнение с другите популярни дестинации и най-малко поскъпване на полетите.

Представители на руския пазар казват, че при желание руските туристи лесно могат да си осигурят евтина почивка както в края на лятото, така и след сезона. Например, купувайки си самолетни билети за България като индивидуален турист, цената за полет през септември и почивка от 5-7 дни започва от 7 000 рубли. Също така може да се наемат апартаменти /от 15 евро за денонощие/ от други руснаци, които ще си заминат от България в края на август.

Тези, които избират организирания туризъм, трябва да побързат.

"Почивки по 14, дори 12 хиляди рубли за седмица на човек ще има още десет дни – казва Димитър Цонев. - През септември не се предвижда такъв обем на чартърите, ще останат основно редовните полети, а там цените са от съвсем друг порядък". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: ценитуристиРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Васко Кеца твърди, че е завършил Геодезия в Стоителния в София. А пък кака Диана от бл. 21 , родена през 1975, твърди, че е в първия випуск по Геодезия. Кой лъже, не знам. Голямо разминаване става.
77
1
 
5
 
! Отговори
Питане преди 5 години
А едно евро като е 1.98 лева защо пенсионерите в България роват с кофите за огризки от храна?
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че Гената избяга във Вълчедръм и спря да се прави на геодезист и класен. Те си свършиха работата с любовника му - психолог.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи ти излез да се разходиш по българските улици да видиш какви усмихати, приветливи, чистоплътни, светли и щаствливи българи се разхождат в България. И навсякдъе евтиния, евтиния - рай, рай, рай евроатлантически!
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палмата се пада на Петкова по маркшайдерство . Сигурно ползва военни картици за подземните галерии, които живеят само в болната й глава. Баща ми знае, засрамете се.
73
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Сред българските хотелиери и ресторантиьори има една голяма заблуда: Всички чужденци са много добри туристи, всички български туристи са 3-та ръка. От 15-20 години рекламата за българското черноморие винаги е била насочена към други държави, но не и България. А българите вече по нищо не отстъпват на чуждите туристи, особено пък спрямо тези от бившия СССР.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цирковите артисти и те са в отбора. Грамофон свири, майка плаче. И понеже такова животно като Геодезия не съществува, всички "преподаватели" бяха руски пенсионери - убийци.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Английския език в Строителния в София не ни го признаха заради тази, която го водеше - Десислава Унгарова - параграф 22. Да не споменавам джендърката - фехтовачка по физическо, че свят ми се вие.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маргарита от Бенковски нямаше баща и затова просто реши да намине и да й замиирше на Геодезия. Те с Ненова и Боби от училище "Индира Ганди" си имаха вземане - даване. Най- интересен беше историкът в Строителния - от антуража на "бащата" - историк на Катето Илиева- оперната певица. Айде Янчето да не слухти посредством Елена Костадинова, че не знае колко добре я познава.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64ТОЧНО ТАКА Е КАКТО КАЗВАШ В РУСИЯ Е СКЪПО И ГРОЗНО!! НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА КОИТО ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА В ПЪРДУТИНСТАН!
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ИМА 200 КИЛОМЕТРА ПЛАЖНА ИВИЦА СЪС ПЯСЪК!! ТО Е ЯСНО, ЧЕ ИМА И ДОБРИ И ЛОШИ МЕСТА!!!!ПУТИНОФИЛИТЕ ДА ХОДЯТ НА РАДИАЦИОННИЯ ПЛАЖ ДО ЧЕРНОМОРЕЦ ТАМ ИМ Е МЯСТОТО :D
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николай Попов беше и наркоман, как ли стават тези работи . Добре, че не го причакваха мъжките любовници на Павел от Архитектурата с червените ферарита.А пък Георги никой не го бръснеше за слива, щото за техните нищо не се знаеше, а бабата и дядото ги беше хванала липсата . Хаос отвсякъде.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 евро 73 рубли един лев 37 рубли хайде рублажийте да ходят на гурбет в Русия ха ха ха
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме кефат рускините,красиви жени,умеят да се веселят,водчица си пийват,не отказват,даже велосипеди дето вика колегата карат!
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащото в Русия в скъпо, българите за бедни за да ходят на екскурзия в Русия. Обратното е, руснаците идват в бедна България защото им е евтино.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още ще падат цените на нашите плажове, защото прогониха българските туристи от българските морски курорти заради необосновано високите си цени, сега от време на време някой заблуден чужденец да посрещат. Сами си го направиха от глупост и алчност. А българите ще почиваме в Гърция и Турция - хем по-чисто и хубаво, хем по-изгодно.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камелия не издържа и две години в Строителния в София и си я взе руския сводник Зелката към Обеля, докато Цветанка Мидова не спираше да живее и да върти търговия с дъртата си любовница в Бояна. Мама и татко знаят.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРАЖДАНИ ОТ ЦЯЛА РУСИЯ - РУСНАЦИ, ЧЕЧЕНЦИ, ТАТАРИ, АРМЕНЦИ, ГРУЗИНЦИ, АБХАЗЦИ, ДАГЕСТАНЦИ И ВСИЧКИ ДРУГИ ИДВАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДА, ДА ПУТИНОФИЛИТЕ ТРЯБВА ДА ОТИДАТ В ГРУЗИЯ, МНОГО СИ ПРАВ. ГРУЗИЯ ПЛАЧЕ ЗА ПУТИНОВА РЪКА
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най умен беше Стоян. Той беше фантом - ходеше с мъжа на шефката на Строителния в София и беше незаменим