Какво е предложил всъщност Путин на Тръмп?

Непубликуван документ: "Диалог по въпроса за контрола на въоръженията"
8 авг 2018 09:45, Елка Василева
30
Какво е предложил всъщност Путин на Тръмп?
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин е предложил на американския си колега Доналд Тръмп да се договорят за контрол над въоръженията, включително за ограничаване на ядрените оръжия и забрана за разполагане на оръжия в космоса. Съответния документ той му е предал на срещата им в Хелзинки, съобщава изданието "Политико".

Предложенията се съдържат в непубликувана досега част от документ под названието "Диалог по въпроса за контрола на въоръженията".

Човекът, предоставил на "Политико" фрагмента от документа, го бил получил от руски чиновници, които го описали като "това, което Путин предаде на Тръмп в Хелзинки".

Още по темата

Сред предложенията, пише изданието, е удължаване с пет години на действието на договора за стратегическите настъпателни въоръжения /СНВ-III/, който беше подписан от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама през 2010 г. и чийто срок на действие изтича през 2021 г.

Тогава страните се договориха да ограничат броя ядрени бойни глави с наземно базиране, на подводници и бомбардировачи с 1 500 снаряда.

"Политико" отбелязва и предложението на Москва да бъде потвърдена привързаността към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

В документа се говори и за перспективата за нов договор за космоса, който да забранява на двете страни да извеждат оръжие в орбита около Земята, както и за военно сътрудничество в Европа. 

Изданието отбелязва, че американската администрация е отказала да коментира предложенията, заявявайки, че президентът Тръмп изобщо не е получавал подобни документи.

Първата среща в пълен формат между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп се състоя в Хелзинки на 16 юли. Разговорите между двамата на четири очи продължиха почти четири часа. Двете страни заявиха, че като цяло са доволни от срещата, припомнят руските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
19
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Дъмб трябва да играе по правилата на Путлaрaх Шаломович "славянина" и "православния", ако иска да спечели. Тоест - лъжеш като дърт ци*aнин, обещаваш каквото ти падне и после си правиш каквото знаеш и дори и на калъп да те хванат казваш: "Глупости, не е вярно" :)))
1
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щьт не щьт ще трябва да се разберат все пак това са двете супер сили в света а времето на Елцин отдавна е минало слава на Путин