Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?

Един грешен ход и ядрената война може да е в ход
Обновена: 24 авг 2018 18:07 | 24 авг 2018 14:15,
127
Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?
Снимка: архив Reuters

Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и Китай, е възможен нежелан ядрен конфликт. Това написа американското списание The National Interest.

Изданието посочва, че в тези страни, системите, отговарящи за управление, комуникации, контрол и разузнаване, инсталирани по-рано следят, изключително и само дали се използват ядрените вражески балистични ракети. Сега същите системи също така трябва да наблюдават и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е проблемът, пише Андрей Полунин от "Свободная Пресса".

"До средата на 80-те години американските спътници за ранно предупреждение бяха използвани изключително за откриването на старта на ядрените оръжия. Днес с тях се прехващат и различни неядрени мисии, например чрез прихващането на конвенционалните балистични ракети", съобщава за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията Карнеги за международния мир (САЩ), пише "Труд".

"Русия, Китай и САЩ са склонни да се откажат от разходите за разделяне на техните системи на ядрени и неядрени" – смятат аналитиците от The National Interest. В резултат на това "системите за противоракетна отбрана стават общи", и една руска атака срещу тези спътници "може да се възприеме от САЩ като сигнал за ядрена война". Всъщност, това е прехвърляне на вината от болната на здравата глава, тъй като САЩ създават предпоставките за разгръщане на ядрена ракетна война и преди всичко се опитват да намалят прага за използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Новата ядрена доктрина на САЩ, от февруари 2018, дава възможност да се използва ядрено оръжие и в случаите на необичайни обстоятелства, без да се ограничава до военните сценарии или по този начин, Вашингтон разбира ролята си на глобален гарант на сигурността като "нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор".

"Ние си запазваме правото да превантивна ядрена атака, включително с помощта на ядрени бойни глави с малка мощност, защото САЩ създават опасни условия за възникването на ядрена война, дори и по време на конфликти с нисък интензитет, в това число и на кибер заплахи" – казва руското външно министерство.

Вашингтон няма намерение да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на САЩ разработи препоръки за подобряване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са представени като агресори и те ще се опитат да постигнат решителна победа в най-кратки срокове". В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.

Според експертите това говори, че Вашингтон търси оправдание за модернизирането на ядрения си арсенал, както и за военната "доминация на САЩ в космоса", обявена от президента на САЩ, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че с милитаризацията на космоса се цели победата над противниците на САЩ, и запазването на военното му превъзходство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали има нива на бойна готовност на атомните сили и на двете държави.Не е като да си държат пръста на "червеното копче".То са ключове,кодове,комуникации,протоколи-цяла церемония си е.
18
4
 
17
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тя американската политика е ясна-всички проблеми(вкл. икономически) се решават с война.Нарочват си някого за проблемен и се почва.Обаче напоследък започнаха да се провалят редовно и в тая сфера,та затова искат да минат няколко нива нагоре-директно унищожаване на държави с първия удар.Явно съвсем са го закъсали,щом нямат други варианти за оцеляване.
17
1
 
2
 
! Отговори
kkk преди 5 години
да отидеш с деца в самолет - ще ти запалят газовата бутилка
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказването от долара ще става постепенно и плавно, защото ако Русия или Китай пуснат на пазара облигациите от американския дълг долара ще се срути и това ще доведе до срив не само на САЩ ами на всички световни пазари и всички ще загубят. А в САЩ най-вероятно ще започне глад, мародерства и гражданска война защото САЩ няма икономика и нищо не произвежда, а това може да ги подтикне към отчаяни действия като да изстрелят ядрените си ракети към Русия и Китай. Затова всичко трябва да стане плавно.
15
1
 
19
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Ми той автора де да знае? Ядрените бойни глави и ракети имат една камара защити по тях и активирането им е в множество стъпки с информация от различни източници, действа се по сложен протокол и само определени лица имат достъпа до кодовете за изстрелване. Така че грешките са сведени то вероятност нула.*** автора де да знае, работата му е да преписва от други вестници без да си ползва главата.
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо неграмотния автор на статията да поясни какво означава тази простотия "ядрена грешка"? Как се изтрелва ракета с ядрени бойни глави по погрешка?
13
1
 
12
 
! Отговори
до pravomira преди 5 години
Бутилката газ на съседа си? В самолета? По невнимание?Правомирке, газови бутилки не са позволени в самолетите, понякога дори и за запалки правят проблем. И той така я носи в скута си, пък ти си палиш лагерен огън в самолета, до него? Що за дивотии?
12
2
 
13
 
! Отговори
ХАХАХХАААА преди 5 години
До Ми Що неИ КАК САЩ ЩЕ ИЗДЪРЖАТ НА ДВЕ ЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ--КИТАЙ И РУСИЯ--НИМА КИТАЙЦИТЕ СА ТОЛКОВО *** ЧЕ ДА НЕ ИМ Е ЯСНО,ЧЕ АКО КРАВАРИТЕ УСПЕЯТ ДА СЕ СПРАВТ С РУСНАКА,НЯМА ДА ГИ НАПАДНАТ-ИЗКЛЮЧЕНО--ЕДНА ЯДРЕНА АТАКА ОТ САЩ СРЕЩУ РУСИЯ ЩЕ Е КРАЯТ НА САЩ--ЩЕ ПОЛУЧИ ДВОЙНА ДОЗА РАДИАЦИЯ--ТИЯ СА ТОТАЛНО ИЗПЕРКАЛИ--ТОВА НЕ ТИ Е КОНВЕНЦИОНАЛНА ВОЙНА--ЯДРЕНА-ТОТАЛНА УНИЩОЖИТЕЛНА-КРАЯ НА ЗЕМЯТА--***!!! АКО ТОВА НЕ Е ИЗМИСЛИЦА-ГОВОРИ ЗА НИСЪК ИНТЕЛЕКТ НА РЪКОВОДЕЩИТЕ САЩ!!!
11
0
 
29
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Като гледам какъв див живот кипи в района на Чернобил,все ми се струва,че именно Човекът е излишното звено в Природата.Да не се окаже,че животът по-лесно ще се възстанови от ядрена война,отколкото от човешката дейност...
10
2
 
24
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Като си представя колко " журналисти" ще измрат при една ядрена война ми става по-спокойно на душата...
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли, не може ли? На теория всичко е възможно. Дали ще се случи е друг въпрос. Аман от параноици, които дращят глупави статии и журналистчета, които ги преписват само за да пълнят страницата.
8
3
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Може е агенти на ЦРУ да те отвлекат и да те измъчват на таен остров в база скрита зад водопад, ама ти да се измъкнеш и заедно с красива руска шпионка да ги разобличите пред света
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко много ядрени и термоядрени опити са извършени от САЩ, СССР, Франция, Великобритания на открито. Хирошима и Нагасаки също, а сега са възстановени. Как повлияха Хирошима и Нагасаки на Европа или Америка? Никак.
6
5
 
8
 
! Отговори
pravomira преди 5 години
Защо ще затрием грешката ще затрие всички. Ако сте в самолет във въздуха и запалите по невнимание бутилката газ на съседа си , какво ще стане, всичко *** пламне и ще остане самолетът без пътници. Не се лъжете, никакви скривалища няма да спасят никого, Всички. Е, може някъде по шевовете да остане по някой човек...
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
zeus, затова влизай през us мрежа.
4
2
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Значи ако сега опитам да хакна сървърите на Пентагона, САЩ може да го сметнат за терористична кибер заплаха, да ме изчислят по IP И да му пуснат малка атомна бомбичка :)
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли на някои от вселената ще му е криво, ако се затрие изперкалото човечество.
2
19
 
3
 
! Отговори
Толик преди 5 години
Важното е Русия да победи, човечество не толко важно как победа
1
15
 
4
 
! Отговори
Ми Що не преди 5 години
Ако някоя от новите ракети с ядрени двигатели падне в САЩ , а не в Баренцово мореСАЩ ще опържат кичината Не че е желателно