"Северен поток" 2 – повече търговия или повече политика?

Санкциите едва ли ще развалят отношенията между САЩ и Русия
24 авг 2018 21:00, Екип на Bloomberg
37

"Северен поток" 2 е предназначен да заобиколи Украйна, което е политическа цел, а не търговска. Също така енергийният проект ще снабдява Югоизточна Европа през Германия, като това не се прави само с търговски съображения.

Това каза Петър Попчев, бивш посланик, в предаването "Светът е бизнес"с водещ Николай Кръстев на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това нямаше да се случи, ако беше приета друга идея на енергийния съюз – всички доставки в Европа да са на една цена. Но именно страните, които участват в проекта, не приеха това. "Северен поток" 2 не беше превърнат в проект, който да балансира интересите на страните от Северозападна Европа и Източна Европа. Това е проблем, който трябва да се разреши от Германия", смята още дипломатът.

Попчев изрази позиция и по темата за санкциите на САЩ срещу Русия.

"Някои анализатори предупреждават, че санкциите са прекалено тромаво оръжие. Поради това не може да се очаква, че чрез санкциите ще бъдат развалени руско-американските отношения", каза той.

Попчев отчете, че конфигурацията на външната политика на САЩ изглежда сложна.

"Американският президент е силен, уверен, самонадеян и егоцентричен, като смята, че водената от него външна и вътрешна политика се харесва на избирателите", каза още дипломатът.

Попчев даде и своята прогноза за отношенията между Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

"Смятам, че Брюксел и Вашингтон ще продължат стратегическото си сътрудничество, като САЩ едва ли ще допринесе за разпаденето на ЕС, каквито надежди имат противниците на икономическата общност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Ало прави разлика между петрол и газ ,а в световните меди никъде не пише за петролно ембарго .
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата в тая нашата държава, както винаги не се поставят на принципна основа и затова се политизират. Какво пречи да се формират публични дружества и който иска и подържа проекти, като Южен поток, АЕЦ Белене и т.н. да тегли високоефективни ипотечни кредити и да инвестира там. Предвид високата подръжка на тези инициативи, няма да е проблем моментално да се събере необходимия капитал, а не както сега, да отиват за съборетини и трашки. Естествено всички печалби отиват там, а държавата прибира такси
20
2
 
9
 
! Отговори
антиседераст преди 5 години
Седнали двама нещастни бг де би ли да определят световната политика. Даже не са и дупки на кавала. Северен поток ще бъде пуснат догодина с или без желанието на САЩ и техните лъскачи на обувки от източна европа.
19
14
 
3
 
! Отговори
Очевидно е ! преди 5 години
САЩ няма да позволят строежа на Северен поток. В противен случай ще накажат тежко и Германия и Русия, а те не искат това.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ще има газов хъб с природен газ от макейн.
17
5
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 20: Северен поток 2 ще има. На Германия не могат така лесно да се диктуват условия, които са против нейните икономически интереси. За разлика от България например. Наш Бойко във външната политика е свикнал да му казват какво трябва да прави. Нещо да сте чули в скоро време за АЕЦ "Белене"?
16
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен поток 2 няма да има. Пък и той не е нужен на Русия предвид задаващото се петролно ембарго.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо Русия да не заобиколи Украйна? Там имаше преврат, избиват собствените си хора, няма сигурност. Пък и украинците се хвалят, че скъсали с руското влияние, империя и СССР, но пък не се отказват да транзитират руска газ и приходите от него. Ами Русия ако не иска да транзитира през Украйна. Кой ни е крив, че нямаме политици и не направихме ЮП, за да угодим на САЩ?
14
4
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Разбрахте ли сега защо германската химия процъфтява,а нашата предаде Богу дух!?
13
3
 
23
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Германия започна да купува руски газ още от 80-те години* и то на супер изгодни цени.В резултат химическата и промишленост се изстреля на върха.След падането на СССР се нароиха транзитьори,които оскъпиха значително газа.В резултат на това Германия си построи Северен поток 1 и облекчи проблема.Северен поток 2 ще го реши окончателно и германската промишленост ще е без конкуренция!А на другите-скъп демократичен шистак!*Тогава Германия получи двойна печалба,защото произведе и тръбите за газопровода
12
5
 
24
 
! Отговори
Боцо преди 5 години
Няма ли да се похвали пак как е спрял Южен поток по нареждане на американските си господари
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме милиарди загуби,заради нереализираните проекти.Кой ще ни изплати загубите?Кой?Това съсипва цялата държава и икономика,повишава и цените,затова искаме връщане на проектите Белене и ЮП!Веднага!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв капитализъм е това,ако няма свобода на цените и пазара?
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изчислят колко загуби имаме от нереализираните проекти и да искаме обезщетение!Искаме си ЮП и Белене!
8
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кое казваш френски ***, сел так?На камамбера и фуа гра ли А макво да кажем за гранясалите чебуреки и блудкавата сельодка под шубой?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе какво стана с онова там операта, Травиата ли беше, Аида ли беше или Набуко, построиха ли го вече, ще купуваме ли евтино газ от Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Киргизстан, Узбекистна и какъвто си искаш стан?
6
1
 
22
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До интересно Много точно казано ,ако имах възможност щях да ти сложа още плюсове .А тази новина ми напомня на френският президент който каза че Българските шофьори правили дъмпинг на френските шофьори .ама според него че когато внасяме френските *** и по този начин убиваме нашето земеделие това било пазарна икономика .Ето това се казва двоен аршин от европедалската европа ,към която се числим.
5
3
 
25
 
! Отговори
интересно преди 5 години
Яяяяяяяяя кой реве за социализма "всички доставки в Европа да са на една цена" - *** нали сме капиталисти , как да се продава стока на една цена ????Един купува 21000 тона ябълки , друг 2 кг - и на двамата да ги дават на една цена , брей брей !!!!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия я държи правото на Новичок'а !
3
5
 
14
 
! Отговори
С преди 5 години
Пишете нещо за търговски регистър това поне интересно