Руските гимнастички недоволни: Не ни приеха топло в България!

Безобразно ли беше поведението на публиката в "Арена Армеец"?
17 сеп 2018 19:30, Елка Василева
563
Руските гимнастички недоволни: Не ни приеха топло в България!
Снимка: БТА

Световното първенство по художествена гимнастика в София беше организирано на много добро равнище, но поведението на феновете беше абсолютно безобразно и неприемливо. Това е оценката на кореспондента на РИА Новости Сергей Смишляев за случилото се в зала "Арена Армеец".

След второто си за четири години посещение в България руският журналист е установил, че в бившата социалистическа република, както той нарича България, Русия е поравно обичана и мразена.

"По-възрастното поколение до голяма степен помни руския език, с радост приема рускоговорящи гости, но още при първата среща започва да се оправдава, независимо дали това е таксиметров шофьор или служител в хотела", пише Смишляев, като подчертава думата "оправдава се".

Само през първия ден от пребиваването си в София той три пъти бил чул на развален, но все пак руски език, почти една и съща фраза: "Да не си помислите, че у нас не обичат руснаците, това не е вярно!".

Още по темата

Това твърдение предизвиквало у журналиста опасения, затвърдени от местен жител, който преди години живял и работил в руския град Сургут и според когото на младото българско поколение с всяка изминала година все по-силно и по-силно му се натрапва мисълта, че руснаците са врагове.

Смишляев пише, че в много страни както от бившия соцлагер, така и просто европейски страни, "образът на Воина-освободител и на по-големия "товарисч", както в България произнасят думата, постепенно се е превърнал в образа на "окупатор" и "враг на целия свят".

Руският спортен журналист уточнява, че отразява европейски и световни шампионати по спортна гимнастика от 2013 г., а по художествена гимнастика – от над две години.

"Това, с което националният отбор на Русия се сблъска на световното първенство – 2018 в София, не може да бъде обяснено. Учудване, шок, възмущение – това е една хилядна част от палитрата от чувства, които изпитах буквално за няколкото часа състезание на ансамблите", пише Смишляев.

Руският журналист, става ясно, има "забележки" за поведението на българската публика не за съботното състезание, когато руският ансамбъл "беше практически идеален, без да подари нито на конкурентите, нито на техните фенове дори и най-малък шанс да се порадват на пропуски на лидерките в световната художествена гимнастика", а за неделя.

"В неделя по броя хора около залата веднага стана ясно, че ансамбълът на България ще получи такава подкрепа, каквато в предишните дни не беше и сънувал. Но за съжаление местната публика неясно защо смени вектора на изблика си на енергия от "подкрепяме своите" на "унищожаваме чуждите".

"Откъде се взе тази омраза дори не ми се мисли, но още на първия финал с пет обръча всяка грешка на рускините беше възприемана от зрителите с такава нескрита радост, че стана неловко. Местните журналисти срамежливо отвръщаха поглед, червейки се заради сънародниците си. А българската "торсида" продължаваше да нарушава всички стереотипи за нормална "подкрепа", с която сме свикнали от дълги години. Не издържаха дори нервите на шефката на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова, която саркастично показа вдигнат палец на трибуните", пише Смишляев.

Според него дори феновете се радвали на победата на ансамбъла на България по-малко, отколкото на това, че рускините останаха извън почетната стълбичка.

"Залата, вие видяхте, колко агресивна беше – цитира автора думи на Винер-Усманова. - Днес след първото изпълнение, когато освиркваха, им показах вдигнат палец, какви молодци са те. И след това, след второто изпълнение, всички дружно ни пляскаха /усмихва се/. Така че възпитахме и публиката. Честно казано, за първи път виждам подобно нещо. До такава степен да тропат с крака, да викат, да свиркат, да дюдюкат – това се случва за първи път. Но и резултатът е добър, че накрая всички ми ръкопляскаха /смее се/".

"Много ми се искаше да направим всичко, както сме го отработвали на тренировките, но за съжаление не се получи – цитира още авторът олимпийската шампионка Мария Толкачова. - Чувствам се донякъде опустошена, искам да отида да си легна. Най-важното е, че победихме в многобоя, още повече, че това даваше виза за Олимпийските игри, затова сме щастливи, че точно тук вчера успяхме да спечелим златото, а по-нататък ще работим. За съжаление, българските фенове не ни приеха много топло, но ние се стараехме да не обръщаме внимание. И вчера, и днес те викаха и освиркваха, това е неприятно, но ние издържахме".

"В подобни ситуации винаги се стараем да намерим оправдание за подобно поведение. Но вместо оправдание стигаме до разбирането, че само грешките на рускините могат да подарят златото на съперничките, затова и съдбата на подобни "фенове" е да се радват на пропуските на националния отбор на Русия повече, отколкото на собствените си успехи", заключава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
5
 
18
 
! Отговори
Перничанин преди 5 години
То пак добре че не ядаха боя.
352
4
 
32
 
! Отговори
деградация преди 5 години
ами щом преди ги учеха че Ленин е написал азбуката какво може да очакваме днес от тях
351
11
 
23
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Някой канил ли ги е тези руснаци в нашия Европейски съюз?! Айде - чемодан, вокзал, Масква!
350
2
 
2
 
! Отговори
До 366 ха ха преди 5 години
Сродна душа. И аз така правя. Все пак не подхожда на началника да говори на езика на подчинените. После може да ми каже че някъде съм объркал.Иначе и аз говоря доста добре руски - когато подхождам към някоя красотка например.
349
7
 
26
 
! Отговори
айде пътеката преди 5 години
Просто руснаците трябва да изтрезнеят и да разберат че не са всьо и вся.Все пак колко години трябваше да ги търпим.
348
6
 
23
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До СпортНие руснаците ги изпратихме по живо по здраво,но те, за съжаление искат да се върнат.И пак с танкове
347
5
 
31
 
! Отговори
ами така е преди 5 години
Просто прекалено дълго ни досаждаха, досаждат и сега с Русия.Те все са големи - ние все сме малки.Те били богати, пък ние бедни ... и т.н.Естествена реакция. Просто момичетата платиха за нахалството и безочието на своите родители.
346
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойте си в Азия.
345
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската е объркала състезанието с футбол. Това са гимнастички, за Бога! Какъв нерез трябва да си да отидеш да освиркваш състезание по художествена гимнастика, бе ***?!?!?!?
344
9
 
29
 
! Отговори
Ах гниди... преди 5 години
.....руски.Тия ****ските номера не тук.Ама от руския евреин дори евреите бягат.Значи така: Не ни приеха топло в България!А когато идвате по нашето черноморие като цунами,нагли и нежелани,тогава не пищите,че на са ви приели топло,а си налягате парцалите и се радвате на всяка минута тук.Аз имам предложение.Щом така силно сме ви обидили,нека си затворим границите за руски туристи !За 10 год. !Какво,нали сте обидени?Тогава 'шъ го играйте обидени докрай.
343
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С АНГЛИЧАНИТЕ ОБАЧЕ на какъв език говориш?
342
4
 
24
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Просто руски егоцентрични болни мозъци които ВСЕ ОЩЕ не знаят,че всъщност слънцето е център на слънчевата система.Единственият логичен отговор е тотално пренебрегване на тяхната реакция.НИКОЙ НЕ Е длъжен нито да помни,знае или говори руски.Още повече,е цялата им руска *** пише с НАШАТА АЗБУКА!!!!!!Когато ми се наложи да говоря с руснак,винаги говоря или български или английски въпреки,че ползвам руски на доста прилично ниво.Пък оня отсреща ако иска да разбира:))
341
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна евросъдийска тесла за българските участници в евротурнирите. В двата мача на ЦСКА с Копенхаген турската и немската съдийски бригади с безобразни отсъждания решиха ЦСКА да отпадне а Копенхаген да продължи. Пресилен червен картон, отменен гол, гол за датския *** от засада, недадени жълти картони, нееднакъв съдийски критерий. Ето така Европа ни подкрепя спорта.
340
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошия Съветски съюз ни даде българския спорт. Не ви ли прави впечатление, че в каквото е силна Русия като спорт в това сме силни и ние. Днешните ни големи братя, които са няколко а не един, не ни дават ноухау в нито един спорт. Ей този коментар го изтрихте, с което признахте че ви пречи на пропагандата.
339
14
 
5
 
! Отговори
. преди 5 години
Преди малко със стар Зил прегазих семейство русофоби !! Да убием всички костоявисти ,да ги разчленим и изгорим в екарисажа !
338
1
 
20
 
! Отговори
голд гърлс преди 5 години
те какво очакват тука е България и естественно си подкрепяме нашите си момичета а конкуренцията отсвирваме
337
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 358Фашизмът като идеология възниква не в Германия, а в Италия..........Мусолини е идеолог на фашизма, той създава фашистка партия.В Германия по времето на Хитлер има национал-социализъм..........той е развитие на фашизма.
336
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия действително минималната заплата е ниска. На нея работят доста по-нисък процент отколкото в България. Затова и средната заплата там е по-висока отколкото у нас - там е 610 евро. В Чукотска област са най-високите средни работни заплати - 1460 евро. Там е стигнато европейско ниво на заплатите. Район Москва е на трето място с 1270 евро средна заплата. В София колко е средната заплата?
335
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук целенасочено като политика на сайта се оплюват всички православни народи - българи, да и нас българите оплюват по хиляди завоалирани начини, руснаци, гърци, румънци, сърби, белоруси, единствено се хвалят украинците и то не украинския народ а хунтата.
334
5
 
8
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
Преди 1877 година народът е бил както днес 90 процента русофили и десет туркофили. Десетте са доносничили на турските власти и са предали Левски. Английския консул признава ориентацията на българския народ с думите - лъжливи и заблуждаващи пред българи в Сливен - на вас ви остава една надежда да се обърнете към Англия, която както знаете е силна. Англия ще ви даде всичко, но при условие, че веднъж завинаги се откажете от Русия. И днас Англия и западът пак дават всичко за тая непостижима за тях ц