Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки

Лондон и Хага обвиниха военната разузнаване за серия кибер атаки срещу Запада
Обновена: 5 окт 2018 06:30 | 4 окт 2018 21:11, Екип на Dnes.bg
65
Шпионски дрязги: ЕС размаха пръст на Русия, този път за кибер атаки
Снимка: Flickr

Европейските институции заклеймиха руското военно разузнаване ГРУ за серия кибер атаки, целящи да отслабят западните демокрации.

Заявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини идва часове, след като Великобритания обяви, че ГРУ стои зад серия кибер атаки, включително срещу Огранизацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), базирана в Хага.

Още по темата

Руската операция, която целяла кражба на данни от ОЗХО била осъществена през април, когато тя трябваше да се произнесе по молба на Лондон за веществото, с което беше отровен двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Днес британските и холандски власти дадоха информация за предотвратяването на кибер атаката, а четирима руснаци бяха изгонени от Холандия за шпионска дейност.

"Този агресивен акт демонстрира неуважение към важната цел на Организацията за забрана на химическите оръжия, която работи за унищожаването на оръжия по света с мандата на ООН", се казва в изявлението на Съвета и Комисията.

"Ние осъждаме такива действия, които подкопават международното право и международните институции. ЕС ще продължи да укрепва устойчивостта на своите институции и на държавите-членки, както и на международните партньори и организации в областта на цифровите технологии", уверяват Туск и Могерини.

Декларацията на ЕС почти съвпадна по време с подобно заявление на британския и холандския премиери Тереза Мей и Марк Рюте, които съобщават, че е установена ролята на ГРУ - руското военно разузнаване, за тази и още няколко кибер атаки.

Смята се, че сред тях са хакерските нападения срещу Международната антидопингова комисия, Националния комитет на Демократическата партия в САЩ, авторството на вируса BadRabbit, който атакува международното летище в Киев и руски медии през 2016 г., както и кражбата на имейли от британски вестници през 2015 г.

Четирима руснаци с дипломатически паспорти са били изгонени от холандските власти като причастни към операцията в ОЗХО, след като наетата от тях кола е била открита, паркирана край сградата на организацията в Хага. В автомобила е открита апаратура за хакване на WiFi мрежи, а на покрива е имало антена, задействана от батерии в багажника. Рюте и Мей уточняват, че ГРУ се е опитало да влезе в системите за сигурност на ОЗХО.

"Безразсъдните операции на ГРУ се простират от разрушителната кибернетична дейност до използването на незаконни нервни агенти в Солсбъри, което остави четирима души да се борят за живота си, а една жена почина", заявяват холандският и британският премиери.

Британският държавен секретар Джереми Хънт добави на пресконференция, че според Лондон руското правителство е разпоредило атаките, осъществени от ГРУ.

Очаква се по-късно днес изявление да направи и ФБР, което разследва изтичането на мейли от щаба на демократите по време на предизборната президентска кампания в САЩ, стрували победата на Хилари Клинтън на изборите.

Опитът да се проникне в базата данни на ОЗХО съвпада по време с разследването на отравянето с "Новичок" през март на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Великобритания потърси експертиза от ОЗХО да установи дали не става дума за използване на химическо оръжие. Лондон потвърди използването на химически агент и призова останалите държави от ЕС да заклеймят Кремъл и да изгонят руски шпиони, 16 страни сториха. България отказа да подкрепи инициативата като премиерът Борисов обясни, че представените от Тереза Мей доказателства са недостатъчни.

Преди дни Лондон идентифицира двама руснаци като офицери от ГРУ, за които се предполага, че са пренесли "Новичок" в шишенце от парфюм. Британското разследване смята, че Александър Петров и Руслан Боширов са непосредствените извършители на атентата. В последствие Руслан Боширов беше разпознат като полковникът от ГРУ Анатолий Чепига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
8
 
! Отговори
lol преди 5 години
а какви шпиони имаше едно време...много е паднало нивото в рашастан - единия го разпознаха по снимка във вестника, другите ги хванали на калъп в колата с шпионска техника. че даже комплексарите се опитали да хакнта и допинг-централата, след като изхвърлиха назобените спортисти от всички дисциплини. а какви шпиони имаше едно време, а Щирлиц?
32
3
 
18
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Абе *** в момента в Брюксел има конфернция на прастъпницте от НАТО по кибер сибурноста. Това е просто за пред публиката. НАТО е пaразит които има нужда от враг зада продължава да краде от парите ни......Сега ще искат още пари за създаване на някакви кибер войски..... Още милиарди вместо за икономика адраве или образование ще ходеят за тези бок--ци
31
2
 
9
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Британският държавен секретар Джереми Хънт..."???Не съм специалист, но такава длъжност в британското правителство няма.Явно по света върви съревнование, кой ще измисли най-голямата глупост за Русия. В състезанието се включват и нови участници-Канада и Австралия. САЩ изостават в класирането. Отявлени претенденти за първото място са ес и англия.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начинът за разкриване на шпионите в няколко страни едновременно свидетелства за координираност в атаката срещу Русия.Техните министри ако поне бяха чели криминалета щяха да разберат,че така шпионаж не се прави. Очаквам скоро Русия да бъде обвинена,че е идейният вдъхновител / а защо не и извършител/ на някое убийство- например на Кенеди, или че е предизвикала изригването на Помпей през 78г. Сл.Хр., за да затрие италианския град Помпей.
29
1
 
4
 
! Отговори
Бони преди 5 години
Всичко е същото както през комунизма.уж свободни,а някой политик като си каже мнението му мислят наказание и отнемане на гласа.камоли за обикновените граждани.следене,подслушване.всички трябва дружно да скандираме името на управляващите.както в северна корея.а ни я сочат като лоша и недемократична.сякаш тук е различно.решенията се взимаха в москва,а сега в брюксел.комонизма си е същия,а ни убеждават че сме свободни
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези институции навремето,,намериха ,,химическото и бактериологично оръжие на Садам Хюсейн . И още копаят да го намерят . Демокрацията се превърна в гротеска . Комунистите са бледа сянка пред тях .
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Навигатор до КИТАЙ 1
26
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смръдлива русия се опитва да крадне нещо от богатия ЕС. *** путьооо, ставаш смешен вече.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кибер атаки - дъра-бъра!Нито дума не пишете за разкритата американска лаборатория за бактериологично оръжие в Грузия!Действаща лаборатория с доказани опити върху хора!
24
10
 
5
 
! Отговори
Навигатор до преди 5 години
Абе ингилизите на едно островче имат 3 пъти по-голям БВП от русията........ФАКТИТЕ СА: ЕС 19 трилиона, сащ 17 трилиона, Китай 12 трилиона,Япония 6,5 трилиона, Германия 3,6 трилиона,Русия 3,5 трилиона, провери си "знанията" бе дечко. Малкия пакистан е краднал векове от цял свят и имат само 2,2 трилиона сега.Как ще мериш Кон със кокошка бе хахахахах.
23
11
 
4
 
! Отговори
Koга преди 5 години
Наште мушмороци ще изгонят най-сетне няколко шпионина от ГРУ. Съседите ни Гърция и Македония го направиха отдавна.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако изобщо Русия прави това в което не съм убеден трябва нещо да отбележа.Ако един народ вярва в и е доволен от и има такава политическа традиция за демокрация нилска външна пропаганда или атака не може да го отклони от това а ако успява значи този народ и без това няма демократични идеи и се поддава на първото външно антидемократично влияние.Тоест Русия едва ли прави това защото би било губене на време всеки който иска демокрация от това не му пука, а които не иска и сега е с тоталитарен режим.
21
5
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Има ли нормален който да вярва на западната пропаганда ,тия *** отдавна пробиха дъното!
20
18
 
6
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Путин е като злобна комшийка. Като не може да си вкара собствената къща в ред, започва да се кара с комшията и да му разваля работите. Типично нискоинтелигентно поведение от родово-общинния строй в който в момента се намира Рассия.
19
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен19Айдеее. И ти си поредния глупав колхозник, който си вярва, че москвича е по-добра кола от мерцедеса.Както вечв писах, уважавам мнението ти, не ми пречиш, живей си с илюзията, че светлия комунизъм идва и си пий лосиона.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случката с четиримата шпионирали в Холандия е от Април. Сега властите дадоха пресконференция.
17
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашките много са изпростели. Преди време хванаха четирима хакери в кола паркирана до Организацията за забрана на химическите оръжия в Холандия. В колата оборудване за прихващане и декодиране на уайфи комуникация. А в джоба на единия още седи фактура за такси от централата на ГРУ до летището. Явно си я е пазел за да се отчете.
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Уаууууууууууууууу.............на тия държави, със сити-тата, БВП-то им е като балон - надут с въздух, защото НЯМА НИЩО МАТЕРИАЛНО В НЕГО - всичко е "финансови услуги"!!!! Хи-хи-хи.........и ингилизите, и краварията НЯМАТ НИЩО ВЕЧЕ...........всичко е само поза и високомерие!!!! Ха-ха-ха.......гледах по телевизията, един журналист показа шапките, които на митингите си раздава тръмп-чо, на които пише "ще направим америка пак велика"....а отвътре...хи-хи-хи.....МЕЙД ИН ЧАЙНА!! ХА-ХА
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как са намерили колата". Ами до отговорно ведомство полицаи или охрана са видели кола с антена, че и се върти. Проверили са я, нещо нелогично? А по някаква чудна случайност колата била наета от четирима руснаци с дипломатически паспорти.Нещо неясно? Или да ти го повторя на руски.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИ 13Какво печели бе? Ти не четеш и не слушаш ли новините? Ай да, забравих, вие само слушате български "източници", които според мен, само стават за фейк-нюз!!! Та от днес китай вече не купува нефт от краварите, а тия говедари пък обвиняват Китай в кибератаки и опит за вмешателство в краварските "избори"!!!! Хи-хи-хи.....като че ли там ИМА КАКВО, пардон, КОГО да "избираш!!! Все говедар ще е!!!