Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ама това е ясно отдавна!-Правят ни "враг на Русия" ИЗКУСТВЕНО,защото се надяват че като разхвърлят рашъните ракетите си по такива прошляци като нас,за "Запада" ще останат по-малко.Пълни глупости!!!..-За всички има предостатъчно..............Крайно време е да престанем да играем по свирката на Вашингтон!Мир и проспреритет може да има единствено,ако спрат да ръфат Русия!!!Другия вариант е :-"НИЙ жертва паднахме в неравна борба"..
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово винаги е било албанско .цар Иван Асен 2 като го е взел е оставил грамота, Земя Арабаняшка ,
13
15
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТОВАРИШЧ Лавров, с вас бяхме принудително 45 години. Заградихте ни с телени огради да не бягаме и ни наложихте задължителната си идеология. Остави ни сега сами да избираме с кого да бъдем.СПАСИБА за вниманието към нас, ама няма да стане твоята.
12
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Не знам до къде сме със запада ама сме много по-напред от кочинката.
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"СССР по същата причина едно време наливаше оръжие безплатно на Балканите. Ние бяхме общо взето буферна зона. Сега какво пискат"Да ама оръжията бяха наши, а армията от българи! Еурогай микровоумен
10
17
 
22
 
! Отговори
Младеж преди 5 години
Незнам защо Запада мрази толкова много Русия, защо постоянно я провокира, извършва подривна дейност и преврати в съюзни държави, строи бази и ракети по границите й, наложи им санкции, всячески се опитва да ги разклати за да са зле. Навсякъде индоктринират младите колко лоша е Русия и ги учат на псевдоистория, на омраза към всичко руско. Това е ужасно отношение към Русия и руския народ.
9
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам къде сме след 30 години със Запада, всяка логика е неуместна, нещата са от ясни по-ясни.
8
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чебурашка пак ръси глупости.
7
3
 
14
 
! Отговори
ДИЛЯНА преди 5 години
С НИКОГО ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ,БАЛКАНИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИСЯТ ОТ НИКОГО,ТЕ СА СВЕЩЕНА ТЕРИТОРИЯ ,НЯМА НУЖДА ДА СИ ИЗБИРАМЕ Ч ЕХЪЛА
6
12
 
11
 
! Отговори
хитко преди 5 години
Като гледам какво стана последните 50, какво се случи в Крим, логиката е една единствена.....Единствено със Запада, а с феодална Русия връзка само ако имаме интерес.
5
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болезнено е да изгубиш регион в който доскоро си доминирал, нали?
4
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СССР по същата причина едно време наливаше оръжие безплатно на Балканите. Ние бяхме общо взето буферна зона. Сега какво пискат>
3
18
 
24
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
С арогантността си русия се справя по-добре от всеки друг в създаването на 'плацдарми срещу русия'
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест както бяхме за СССР до 89-а?
1
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт. При евентуален конфликт ракетите пще валят на Балканите и в Украйна. Пушечно месо.