Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия

Настоява страните от региона да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел!
17 ное 2018 14:28, Елка Василева
364
Москва: Западът иска Балканите за плацдарм срещу Русия
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Западът предприема упорити опити да превърне Балканския полуостров в плацдарм срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбския вестник "Телеграф", цитирано от TACC.

"След края на Студената война западните държави се отказаха от съвместната работа за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион, за което Русия настойчиво призоваваше. Вместо това избраха път без изход -  път на разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство, създаването на нови разделителни линии на европейския континент – каза Лавров. – Например през 1999 г., грубо нарушавайки международното право, два месеца и половина бомбардираха Югославия, а след това в опит да легитимират агресията признаха едностранно провъзгласената независимост на Косово", подчерта първият дипломат на Москва пред белградското издание.

По думите му един от резултатите от антируската линия на Запада "стана режисираният и подкрепян от Вашингтон и европейските страни въоръжен пуч в Киев от февруари 2014 г". "В резултат Украйна, която имаше всичко необходимо, за да стане успешна и процъфтяваща страна, се оказа въвлечена в кървава междуособица", допълни Лавров.

"Създава се впечатлението, че уроците от украинската трагедия не са научени на Запад. Днес се предприемат упорити опити Балканите да се превърнат в още един плацдарм срещу Русия. От страните в региона настойчиво изискват да направят избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел", подчерта руският външен министър.

"Ние знаем, че върху Белград се оказва сериозен натиск с цел да принудят страната да се откаже от взаимноизгодното сътрудничество с нас. Сръбските братя се противопоставят уверено на това. В Москва високо ценят самостоятелния многовекторен външнополитически курс на Сърбия, който, убеден съм, отговаря на основните интереси на вашия народ", коментира Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
16
 
! Отговори
33 преди 5 години
И сто минуса да напишете, ***, това е положението:) Пишете в чичко гугъл "продължителност на живота в Русия" и.........всичко е ясно. Поняли?
34
14
 
11
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Американците ни смъкнаха гащите и сега сме с два съветскиизтребителя, от които лети един. По съветско време имахме армия и ракети.
33
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнете Крим на Украйна окупатори !Путин е Ердоган са равни на Садам !
32
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 30 години със Запада 3 милиона българи напуснаха страната си и отидоха да слугуват на Запад за мизерно заплащане.
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостите на Кремъл нямат край бе !Я си стойте в сибирското блатто, никой не иска да ви напада, вие сами се иззбивате доста успешно ;)
30
9
 
7
 
! Отговори
Не е мислете Русия! преди 5 години
Твърде микроскопични сте! Оставете я Тя да мисли за вас...
29
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Е няма как да сме първи по смъртност щото живеем средно с 10 г. повече от руснаците:)) По официални статистики мъжете в *** живеят средно 60 г.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 младеж етоти едно неутрално примерче ,,брусиловския пробив , в русия го водят голяма победа . А там губят при това лошо на практика след това изобщо руската армия е не боеспособна .ПП само клането над руската гвардия при Ковно да взвмеш трябва да умреш от срам от тоя пробив
27
10
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До бгпишеш глупости!Нито Първата,нито Втората световна бяха започнати от Русия!!!..-Тя беше ВЪВЛЕЧЕНА в касапниците.
26
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 30 години със Запада - първи по смъртност в Света и бедни като африканци.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо тези дето сега управляват РФ не променят законите, защото сега 90 % от фирмите в РФ са всъщност офшорки, и не дават пари към руският бюджет. Затова РФ е толкова бедна.
24
8
 
16
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Ко???? Оставяме подредената , чиста и богата Европа и отиваме в миризливата ***?? Ама сериозно ли?
23
7
 
15
 
! Отговори
Пушечно месо преди 5 години
Бе какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги, или? Пушечното месо няма ли право да пътува в САЩ?
22
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя дъщеря му не знае руски, срича, на родният си език, а шпреха английски като родена в САЩ. И не е само той. На Шеломов и двете дъщери не живеят в Русия.Като се започне от тях и се видят децата на всички политици, висши чиновници, богаташи в РФ, всички са на Запад. И не само това, в същият този гнил Запад те притежават имоти, банкови сметки, "спестяванията" им са в $.Голямо хейтене пада на Запада, но само пред наивните бабета с 8000 рубли пенсия, а на дело нещата са точно наобратно.
21
6
 
7
 
! Отговори
Петров преди 5 години
За Запада е ясно че това е така, но най гнисниса онези от Изтока като Плевнелиев и Ко, които искар да спечелят келепир от този наближаващ конфликт, а се представят като "прозападни" и дават акъли.
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Това не променя факта, че бяхме буферна зона на СССР и при една война ние заминавахме първи. Ама този факт ви убягва на безродните русофили.
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тавариш Лавров ти сега ли се събуждаш/ Това и децата го знаят. Какво правите с онзи дето ви продаде на един склерозирал Кравар и унищожи цяла държава за жълти стотинки. Пазите го да не умре ли. Бита карта сте колкото и да се надувате. С тези олигарси които ограбват държавата до никъде няма да стигнете. Ако небеше Горбачов да ви закопа СССР и днес щеше да е велика сила. А сега сте едни смешници с които се подиграват и островитяните които едно време не смееха да дишат камо ли да ви набеждават.
18
13
 
18
 
! Отговори
бг преди 5 години
През последните сто години Русия е извършвала многократни агресии на Балканите , както чрез диверсионни организации като комунистическите , така и чрез пряка военна агресия през първата и втората световни войни.Балканите НИТО ВЕДНЪЖ не са нападали Русия. Русия много прилича на вълка от баснята ,който обвинява агнето че му мъти водата. Все пак на руския вълк може да му се намери майстора.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Просто ти казва, че си близо до точката на незавръщане станеш ли плацдарм щото може да си в НАТО ама като нема и един войник тука. Швейцария що никой не ги занимава с простотии. Бай *** все иска да е залепен някъде като плочка за баня ако станеш руски васал ставаш мишена за НАТО-вски ракети. Да му мисля тия дето ни докараха до там да сме разкрачени над острието на бръснача сега.
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДИЛЯНАТака е, но българите са подлизурковци и не могат да живеят без да лижат нечий подметки. Дали ще е САЩ, ЕС или Русия, трябва да си имаме бащица. Не могло иначе....