Русия разследва: Поръчал ли е Браудър отравянето на Магнитски?

Финансистът Браудър вече е осъждан два пъти от руското правосъдие
19 ное 2018 21:45, Елка Василева
44
Русия разследва: Поръчал ли е Браудър отравянето на Магнитски?
Уилям Браудър. Снимка: архив, Reuters

Прокуратурата на Русия съобщи днес, че започва разследване на престъпен сговор и образува наказателно дело срещу британския финансист и критик на Кремъл Уилям Браудър, бившия работодател на юриста Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор. Според обвинението Браудър може би е поръчал Магнитски да бъде отровен, предаде Франс прес.

Основателят на фонда "Хермитидж кепитъл" Браудър вече е осъждан на два пъти от руското правосъдие и Москва от години напразно настоява да бъде екстрадиран. Този път бизнесменът се разследва за организиране на престъпен сговор, съобщи на пресконференция Николай Атмониев от Генералната прокуратура.

Максималното наказание за това престъпление е 20 години лишаване от свобода.

Според Атмониев престъпният "сговор е възникнал на руска територия и все още действа от 1997 г. досега".

"Целта е била да се извършват особено тежки икономически престъпления в Русия и извън границите й", каза той.

Браудър иронично коментира в Тwitter тези обвинения, като заяви, че е "засегнал чувствителна точка", като е издействал през 2012 г. САЩ да наложат санкции на лицата, замесени в смъртта на Магнитски. Санкциите станаха причина за тежка дипломатическа криза между Вашингтон и Москва.

Арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила руската държава и "Хермитидж кепитъл", Магнитски почина през 2009 г. в затвора на 37-годишна възраст - според експертиза без юридически последици след побои и умишлено лишаване от медицински грижи, припомня БТА.

Прокуратурата заяви днес, че Браудър, станал яростен критик на руските власти, може да е поръчал убийството на Магнитски, но не съобщи за някакви юридически стъпки в тази връзка.

"Прокуратурата стигна до извода, че именно Браудър е имал интерес от смъртта на Магнитски, който би могъл да го обвини, че му е наредил да лъжесвидетелства", заяви Атмониев.

"Много е вероятно Браудър да носи отговорността за смъртта на Магнитски, защото се е страхувал да не го издаде", уточни за АФП говорителят на прокуратурата Александър Куренной.

Браудър, който живее в чужбина и отказва да се върне в Русия, бе осъден два пъти задочно от руското правосъдие: през 2013 г. на 9 години затвор за "укриване на данъци в големи мащаби", а през 2017 г. на още толкова за "умишлен фалит" и "укриване на данъци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
21
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Путин да бъде закачен на голямата стрелка на Спаската кула... - и нека си обикаля...
13
13
 
21
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Катон СтаршиДори поради някаква случайност САЩ да бъдат унищожени това няма да оправи положението в любимата ти русия (вероятно даже ще стане по-зле).Колкото до конкретният случай - само показва колко е нагла чайката. Магнитски умира в затвора, след като разкрива корупция сред висши руски чиновници със следи стигащи до ***. Браудър няма полза да го трови.Но пък законът Магнитски яко бърка в джиджера на кремълската върхушка и се чудят каква глупост да измислят в злобата си.
12
14
 
18
 
! Отговори
тт преди 5 години
Браудър имал мотив....А Путин хич нямаше мотив дето му извадиха кирливите ризи пред цял свят...
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В секретната част са имената на корупционерите от съюзни държави. Там например там е името на световно известният корупционер другаря Шроьдер от Германия. Не бих се учудил там ако е и името на другаря Румен Петков на който отказаха виза в САЩ без да му обяснят защо заради което големият приятел на Русия беше полудял.
10
16
 
17
 
! Отговори
Елементарно преди 5 години
Кольхозниците са елементарно прозрачни. Понеже ги хванаха по бели *** със Скрипалови и целия свят видя техните некадърни разузнавачи - отровители, сега *** решили отново да си отмъщават.
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Списъкът Магнитски си действа колкото и Чайка и неговата любима храна Цаца да се пенявят срещу Запада. В него са включени и продължават да се включват лица обвинени в нарушаване на човешките права и корупция в международен мащаб. За сега все още не са включили главния корупционер в света Путин тъй-като западняците все още наиво смятат че чрез него ще променят Русия към по-добро. Злите езици говорят че в секретната част на списъка има и известни български имена обвинени в корупция.
8
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Аз гледам с интерес Биг Брадър.
7
17
 
16
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Най-големия майтап е, че някакъв руснак се е кандидатирал за шеф на Интерпол. Това е взе едно да назначиш вълка да пази стадото.
6
3
 
12
 
! Отговори
Путин помогни преди 5 години
Концлагер за 80 % от изкукуригалото население на БГ !
5
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия трябва да бъде прогонена от всякакви международни организации за правна помощ и преследване на криминални престъпници, защото използва тези организации за престъпни политически цели. По скалъпени обвинения привлича критице на руския престъпен режим и ги убива в Русия.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браудър е голям отровител, той се опита да отрови английската кралица, но бдителния чекист Путин го разобличи пред английските власти. За да отмъсти на Путин Браудър отрови адвоката си докато беше в руски затвор.
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Браудър е критик на Кремъл значи е изпечен отровител и престъпник. Мишкин и Чепига не са отровители и не са престъпници защото не са критици на Кремъл а техни маши за разчистване на сметки с неудобни руснаци..
2
2
 
4
 
! Отговори
Генералът преди 5 години
Опорни точки
1
11
 
12
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Значи според Чайка-та Браудър е докопал жертвата когато последния е бил в затвора. Интересна теория но също трябва да се провери да не е бил ударен метеорит. Не е вероятно но е възможно, не трябва да се игнорират всякави възможни ситуации.