Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия укропитеци май зорлем искат да останат и без флот,и без излаз на море изобщо.
7
4
 
43
 
! Отговори
+ преди 5 години
Нали има там някаква организация по морското право-що ли си мълчат те,а ? Видимо украйнците са виновни,та те и затова и си мълчат,щото трябва да кажат истината -а тя няма да се хареса на западните ръководители !
6
6
 
45
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Потрошенко успя да потроши държава която е измислена преди 20 год. !! Слава на него !!
5
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Скептик 1Прав си.............то така и прави това недоразумение укропията...........разположили се на територията на Руската империя и нещо джафкат, досущ като нашите македончета!!
4
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само бой по укрофашагите.Те от друго не разбират.
3
12
 
39
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
УКРАИНСКАТА ПРОВОКАЦИЯ с няколко влекача които искат да минат Керч Канал е смешна и направена от САЩ и НАТО -- Русия РУСКА МЕЧКА - смачкай нахалните провокатори-Украйнският народ е най тъпите и е след българският по простотия !Крадохте милиарди газ за да стане Тимошенко милиардерка-Сега с Турски поток и други потоци - Украйна ще се отзове на тъмно - без газ без ресурси - и самата ТЯ ще се моли да бъде Руска! трагедията не един *** народ с разни Майдани ! И песента им е с плачове само!- Казка
2
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи, докога това мастилено петно като "окруината" ще съществува на картата и ще лази по нервите на нормалните хора! Правилно Крим си се върна, след тях Донбас......айде следващите, руснаците нещо много се офлянкаха, чакаме ги цели 4 години! Айде, от западна посока тръгна процеса.....ингилизите се изхлузиха....на ред е следващите! ИДЕ НОВИЯ РЕД!!! Само едно не ми е ясно............НИЕ КЪДЕ СМЕ!!!!
1
7
 
44
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Все едно Македония да каже, Софийско е наше, да прати два военни камиона на учение в Дупница, да им свърши горивото и да кажат оставаме докогато си искаме.