Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!

Лавров нарече инцидента "провокация" от страна на Украйна
26 ное 2018 14:07,
170
Порошенко към Русия: Освободете моряците и корабите ни!
Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко поиска от Русия незабавно да освободи украинските моряци и корабите, задържани вчера в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме те спешно да бъдат върнати на украинската страна", каза Порошенко и призова за деескалация на кризата.

По-късно днес украинският парламент ще обсъжда президентското искане за въвеждане на военно положение в страната заради кризата в Керченския проток.

Още по темата

Украйна каза, че шестима моряци са били ранени, когато руски гранични войски са открили огън по три украински кораба близо до Керченския проток, и после са били задържали. Русия и Украйна си размениха вече обвинения във връзка с инцидента, който задълбочи напрежението между тях, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "провокация" нарушаването от страна на украински кораби на границите на Руската федерация, предаде ТАСС.

"Бяха нарушени ключови положения на международното право, не само на морското право, но и на общото международно право, в това число на хартата на ООН, на конвенцията за морското право от 1982 г. и на други международно-правни инструменти, които многократно призовават всички страни да уважават суверенитета на другите държави", каза Лавров. Той допълни, че провокацията е била извършена по разпореждане на висшето ръководство на Украйна.

Лавров обвини Украйна, че е използвала "опасни методи" в Керченския проток, допълва Франс прес.

"Имаше нарушение и между впрочем бяха използвани опасни методи. Това можеше и създаде заплаха и рискове за нормалното придвижване на корабите в този морски коридор между Азовско и Черно море", каза Лавров.

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предложи утре, на 27 ноември, да бъде насрочено заседание на комитета по политика и сигурност на ЕС заради ситуацията в Керченския проток.

Германският външен министър Хайко Маас призова за намаляване на напрежението във връзка с инцидента в Керченския проток.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Урайна трябва да бъде поделена от съседите като Русия и Полша ще вземат лъвския пай .
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тик'вата Борисов кога ще се произнесе по въпроса за създалата се ситуация? То е нашия "умник" и "миротворец", от време на време го раздава и като врачка.
26
6
 
12
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Проблема е в това ,че Украйна счита че Крим е техен и може да минава в Керченския проход без разрешение,а Русия им иска разрешение да минават по техни води . ПроЩенко си прави президенски пиар,ако минаха-той щеше да обяви ,че е победил "агресорите" и прохода е техен и Крим също,ако не се получи-то ще вика на помощ САЩ (тРЪМП МУ ОТКАЗА ТЕЛ РАЗГОВОР),Германия(с Меркел е разговарял)с НАТО (също е разговарял) с Русия (не се е обаждал на Путин да иска освобождаването .... а риве по медии. Пиар на Про
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eh kolko e gotino zavladqvash chulda teritoriya posle go obqvqvash za svoe i posle obvinqvash stopanina na zemqta che e narushila tvoite granici
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да ги разбера такива типове като тия укрофашаги.Колкото повече бой ядат,толкова повече се заяждат и толкова повече си го търсят отново.Така прави един уръфляк от съседния блок.Всеки ден се заяжда и яде бой.Постоянно ходи със слънчеви очила и продължава да си го проси.Ама тия украински мазохисти са на друго ниво и някой ден може да не им се размине само с един обикновен бой.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна се готви да модернизира корабите си и да ги направи летящи, за да могат да прескачат окупираните си територии и да не нарушават спокойствието на Джуджето.
22
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте им окупирали Крим, как да им излезнат украинските кораби в Черно море, ако не минат през Керченския проток? Не Украйна ви е провокирала, ами вие рашките търсите конфликта.
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Че то и на запад е така......къде забравяш КИЕВСКА РУС???? Никъде по старите документи НЯМА название Киевска украина!!! Просто защото НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ ДОСКОРО ТАКИВА индивиди и "народ"! Хи-хи.....езика им е съчинен от руски и полски, нищо не е написано на "украински", сега се мъчат да "превеждат"....хи-хи-хи...ама им липсват думи!!! И знаете ли, започват да ограничават предмети, за които не могат да намерят думи - физика, математика, химия! Скоро по необразованост ще ни минат!
20
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плачи прашенков , лей кървави сълзи !Твойте морячета няма да се върнатскоро . Ти ги изпрати за да предизвикашнякаква криза нали? Тръмпунякът лити нареди ? И сега какво ?Засипа ни магазините с шоколадирошен от твойта фирма , но няма даги купуваме .
19
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия да освободи корабите и моряците" , моряците ще ги освободят , то е ясно . Но корабите ,трябва да ги конфискуват ,щом са навлезли в Руски териториални води, с цел провокация , не трябва да се толирират подобни действия .
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ще си яде попарата 14Не си прав...........потрошенко все пак не е толкова къс!!! А и къде ще бяга...........в Ростов на Дону...при Янукович????
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прасенко има 5% одобрение и се пъне сега да си вдигне рейтинга преди изборите напролет. Пълен ***.
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко на изток от Днепър е руска територия.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Знаеш ли, има една много хубава поговорка.............НЕ КОПАЙ ЯМА ДРУГИМУ, ЗАЩОТО САМ ЩЕ ПАДНЕШ В НЕЯ!!!! Лошото е, че НИКОЙ не се сеща за нея ПРЕДИ да извърши поредната щуротия!!! Та и този клоун.............г-л-у-п-а-кът не се сеща, че го използват като маша (както и нас де!!!). И тоя, ако си мисли, че въвеждайки военно положение ще се спаси, жестоко се лъже! Грузинците трябваше да са му като пример!
14
15
 
6
 
! Отговори
ще си яде попарата преди 5 години
късия така огелпи кълбото че ще се чуди къде да бяга накрая че и никой не го иска
13
3
 
32
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Точно военно положение цели тоя !!! За да отложи изборите !!!
12
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охааа :) Задават се нови санкции за руската кочииина :) Плана е изпълнен прекрасно! Гаврата с азиатската коака продължава :))))))))))
11
4
 
26
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
Също каза ,там спонсорите на Украйна да вземат да им издръпат ушите,а то те много се самозабравали.
10
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години имаше още един такъв дето се пречеше на Русия и после си изяде вратовръзката .Хахаха
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продавам обувки, прашки и др.