Двамата мъже зад морския сблъсък Украйна - Русия

Призракът на вътрешната политика витае около конфликта
28 ное 2018 20:47, Елка Василева
85
Двамата мъже зад морския сблъсък Украйна - Русия
Снимка: Reuters

Зад морския сблъсък между Украйна и Русия край Крим стоят двама мъже - Владимир Путин в Москва и Петро Порошенко в Киев. И двамата се опитват да запазят популярността си, която е в свободно падане, пише Франс прес.

При този нов конфликт в Азовско море между бившите "братски републики" на СССР вътрешнополитическите съображения се смесват със стратегически и военни залози.

В Москва руският лидер Владимир Путин стана свидетел на бърз спад на популярността си - останала изключително висока в продължение на години - на фона на икономическите проблеми и на небивала съпротива срещу непопулярна реформа на пенсионната система.

Според последното проучване на известния с независимостта си център Левада само 40 на сто от руснаците днес биха гласували за Путин. През март той беше преизбран за президент на първи тур със 77 на сто от гласовете.
Още по-лошо, 61 на сто го смятат за лично отговорен за проблемите на страната.

Още по темата

"Отклоняването на вниманието от проблемите е в интерес на властите", обяснява пред АФП анализаторът Константин Калачев. "Проучванията (на популярността) показват спад на всички равнища на управлението, включително президентското. И ето ви най-лесното средство да се запази популярност", добавя той.

Въпреки някои икономически реформи и връщането към растеж Русия не успява да се възстанови от рецесията през 2015 и 2016 година.

Западните санкции, наложени след анексията на украинския полуостров Крим, както и спадането на цените на петрола, също не й помогнаха.

Путин обещава годишен икономически растеж от 4 на сто и двукратно намаляване на равнището на бедността до 2024 г., но Световната банка предвижда по-малко от 2 на сто ръст на БВП годишно за 2019 и 2020 година.

Повишаването на пенсионната възраст, одобрено от руския президент в началото на октомври, провокира вълна от недоволство и масирани протести, нещо необичайно за Русия.

Заиграване с "патернализма"

Нов конфликт с Украйна и националистическия подем, който той предизвиква, подпомогнат от подкрепяните от правителството руски медии, може да накара хората да забравят недоволството, смята Калачев.

"Ако погледнете дискусиите в социалните мрежи, това вече работи. Отново се забелязват "ураджийско-патриотични" чувства, украинофобия. . . Да се говори за възможна война е добро средство за отклоняване на вниманието", обяснява той.

В Украйна ревностният противник на Путин, президентът Петро Порошенко, който се бори да бъде преизбран за втори мандат на президентските избори на 31 март, се изправя пред подобни проблеми.

Избран на първия тур след проевропейското въстание на Майдана, който през 2014 г. доведе до бягството на неговия проруски предшественик в Русия, полученият от Порошенко мандат не беше от лесните.

Анексия на Крим, война с проруските сепаратисти в Източна Украйна, довела за четири години до над 10 000 убити и близо 1,7 милиона принудени да напуснат домовете си, тежка икономическа криза и мерки за икономии и така нататък: украинците критикуват лидерите си за начина, по който се справят с тези непрестанни кризи.

Днес държавният глава е едва на трета или дори четвърта позиция сред кандидатите за президентските избори. Той има подкрепата на едва 10 на сто от имащите намерение да гласуват, срещу 20 на сто за Юлия Тимошенко, бившата премиерка, която е начело на проучванията.

В този контекст военноморската конфронтация с Русия помага на Порошенко, който успя в понеделник да убеди парламента да обяви 30-дневно военно положение, въпреки че му се наложи да намали двойно продължителността на предложения срок и да ограничи действията си до граничните региони поради съпротивата на депутатите.

Това може да му донесе десетина пункта допълнително в проучванията, заяви пред АФП украинският политически експерт Олександър Медведев.

С позата на върховен главнокомандващ, през този период Петро Порошенко изглежда като "началник, когото всички слушат и обсъждат", обяснява Медведев. "Всичко останало, включително критиките срещу икономическата ситуация, минава на заден план. Страхът от война засенчва всичко".

Военното положение "цели да засили имиджа на Порошенко като защитник на Украйна и да пренасочи предизборния дебат" от обществените въпроси към националната сигурност, заяви източник в обкръжението на президента, цитиран от агенция РБК-Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЕОРГИ НЕЙКОВИ аз мислех,че е Сталин,защото не ми беше много ясен този период,но после разбрах,че Троцкистите са избивали хората в СССР,а не Сталин.
46
6
 
2
 
! Отговори
гого елвиса преди 5 години
РУСКИЯ НАРОД Е ВЕЛИК НАРОД ,И НЕ ЗАСЛУЖАВА ТАКИВА УПРАВНИЦИ . ПРИ НАС ИМАЛО ОЛИГАРСИ БОГАТАШИ И МУТРИ . У НАС ИМАЛО БЕДНИ . НИЩО В СРАВНЕНИЕ С РУСИЯ . ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА РУБЛАТА ,ГЛАД . А В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ИЗНАСЯТ СКЪПОЦЕННОСТИ ЗА МИЛИАРДИ . кой е виновен за това Всички бивши републики и соц .държави са против тази политика .
45
6
 
2
 
! Отговори
гого елвиса преди 5 години
сега един човек иска да направи от една богата страна на природни богатства бедна изостанала . Богатствата на Русия , са в ръцете на олигарите които са мулти милиардери , собственици на футболни отбори острови Цели квартали в САЩ , Англия ,Франция АХТИ ЗА милиарди за сметка на Руския народ . КОЙ позволи това . КОЙ си позволи , да превзема чужди тъеритории.ОТДАВНА отмина времето на империализма .народа ще
44
6
 
2
 
! Отговори
ГЕОРГИ НЕЙКОВ преди 5 години
Мислех че времето на промитите мозъци отмина. Много години ни втълпяваха че , Л енин, и Сталин са герии . оказа се голяма лъжа . Убили са и пратили на заточение хиляди сънародници елита на нацията . Научихме го след 50 год.
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УХААААААПУТИН ЯСНО КАЗА-СВЕТА БЕЗ РУСИЯ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА--А ТОВА ЗНАЧИ....значи ушaките ще се връщат на родната си Планета на маймуните :)
42
0
 
6
 
! Отговори
ники преди 5 години
Ако искате медията Ви да се развива, трябва да освободите тази журналистка. Очевидно нищо не става от нея... Очевидно не е безпристрасна и дъвче едно и също всеки ден.
41
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами стана ясно за какво става въпрос. Сега Порошенко призовал натовски кораби в протока. Провокации и после рев: "Ще ме набият". САЩ просто искат да притиснат руснаците отвсякъде. Не съм русофил, но ако не бяха Русия и Китай, САЩ и Англия, отчасти Франция още колко ли простотии щяха да сътворят най-демократично.
40
4
 
23
 
! Отговори
УХАААААА преди 5 години
порчето се изпусна и каза че сащ са обещали да му помагат ,ако направи тази дивотия--но ----остана с пръст в ***....тръгне ли срещу РУСИЯ,за 24 часа ще висне на въжето с крачетата нагоре--ПУТИН ЯСНО КАЗА-СВЕТА БЕЗ РУСИЯ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА--А ТОВА ЗНАЧИ.....
39
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Внимавай, да не си изцапаш ваатенката."Ватенката, приятелю, както и валенките, са унищожили армията на Хитлер. Ако германската армия имаше ватенки и валенки вероятно щеше да превземе Москва. Обаче ти откъде да го знаеш това. Трябва да си чел и учил история, а ти не си. Или военно дело трябва да си учил, а ти и това не си. Или политика, а ти и това не си... ЛИчно аз смятам, че едвам си завършил осми клас. Силно препоръчвам, преди да продължиш да постваш глупости да си завършиш поне средното.
38
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин изобщо не стои зад сблъсъка. Цялото му участие е в това, че са го уведомявали в реално време. Русия си има закони и институции и организации, които да ги налагат и да следят за спазването им. Тази статия се опитва да обясни как Русия провокира Украйна. А на практика е точно обратното - Русия само реагира на провокация и го прави според законите си.
37
13
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Не зная дали си давате сметка, но Стамболов е убит, като са го насекли със саби. Няма много таквиз атентати по света.Българите продължават да пращат всички свестни при Тангра.
36
9
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
В предишните си постове, не уточних, че вече войните не вървят. Можеш да присъединиш някоя територия като Крим, но да победиш страна не е добро възпитание.
35
11
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Изобщо Стамболов, според мен се е състезавал със самия себе си и е не е бил приет от нормалните.Знаете ли, че Стамболов е сондирал мнения за Българо-Турска федерация. Направил е много Русофилски врагове, което в България е пагубно.И не само от тях.Но е бил Българин.
34
4
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
До С ясенов колТова му е поста на Стамболов. А иначе той става един от най-богатите в България с доставки за Руската армия и туй го прави важен като доставчик и доста богат.
33
4
 
18
 
! Отговори
С ясенов кол преди 5 години
До Сата НАТОСребърни рубли е получавал страхливецът Стамболов, който е бил преводач в Генералния щаб на Руската армия, далеч от турските куршуми!Капитан Петко Войвода е една от най-светлите личности в българската история - гарибалдеец, бил здраво турците, смазал Синклировия метеж! За това ли страдаш? Страдай, ще страдаш още много! Ще пищиш, ще хленчиш! Мизерникът Стамболов го е тикнал във Варненската тъмница, не го е убил като Олимпий Панов.
32
10
 
7
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Същевременно искам да ви кажа, че руснаците не са прости. Просто са бедни. Що са бедни е друг въпрос.Ще ви дам пример.Трябвало да се води дневник в космоса и американците открили, че химикалките не работят без земно притегляне. Пуснали тема в НАСА за 500 000 и направили химикалка, която пише и в космоса.Руснаците пишат с молив.
31
2
 
10
 
! Отговори
До гурбетчийски позд преди 5 години
Аз съм ти казвал, че клипът, който така те радва, е стара украинска фалшивка. Германия даде огромни пари за построяването на жилища на напускащите я руски военни. Тези жилища много бързо и качествено бяха построени от "Главболгарстрой". От тях Симеон Пешов стана милионер. И ти не си чувал за това и се радваш перверзно на мизирията, която мизирниците ти показват?Гледах филмче за новите руски казарми. Великолепно направени! А нормалните форумци могат да видят "Трилистник" в Северния ледовит океан
30
5
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
За да ви подтикна към размисъл, ще ви кажа, че САЩ произвежда и са въоръжени с Ф22 Раптор, който не продава, а прави изтребител пето поколение Ф35 и го продава навсякъде, дето може.
29
1
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Не вярвам да приемете моя коментар, но все пак...Сащ изобщо не ще да утрепе Русия и Путин. Иначе срещу кой ще се въоръжава? Изобщо, само много прости хора могат да жадуват война и гибелта на цяла страна. Ама на тез хора се крепят изборите.Туй е все едно българската полиция да направи да изчезнат криминалните. Е после тя за кво ще е.Опитайте се да мислите. Не боли ... много.
28
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двамата мъже зад морския сблъсък Украйна - РусияНе са двама мъже, единият е пигмей.