От Русия заплашват Европа да се превърне в "ядрена пустиня"

Политиците поставяли населението си под атомен дъжд
Обновена: 8 дек 2018 08:39 | 7 дек 2018 21:30, Елка Василева
824
От Русия заплашват Европа да се превърне в "ядрена пустиня"
Снимка: архив, Reuters

Разполагането на американски ракети с малък и среден обсег, което може да последва евентуалното оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, както и разполагането на американски бази в Полша и други източноевропейски страни, превръща тези територии във военен плацдарм и ще постави жителите на тези държави под прицел. Това пише военният експерт Владислав Шуригин в "Известия".

"Всяка от тях става потенциална ядрена пустиня", заявява Шуригин.

"Всяка източноевропейска държава, която разполага на територията си такива ракети, заличава себе си от картата на света. И политиците, които настойчиво канят американските военни, потенциално поставят своето население под атомен дъжд. В подобна ситуация мирните жители на тези страни вече не са дори и заложници. Те са заложници, които са започнали да разстрелват", смята руският експерт.

Още по темата

Според Шуригин в момента дълбочината на "полосата на война", смятано от границите на руската Калининградска област, е 500 км /обсегът на действие на комплексите "Искандер"/ и "заложници в този случай стават само щастливите прибалтийци, неспособни да мислят две стъпки напред".

Експертът е убеден, че "за американците се запазва много сериозната съблазън да решават своите задачи за сметка на Европа, например от нейната територия да бъде нанесен масиран ядрен удар с ракети със среден и малък обсег".

През октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп, позовавайки се на нарушаване на договора от страна на Русия и увеличаване на въоръженията от страна на Китай, заяви намерението за оттегляне от договора за ракетите със  среден и малък обсег. 

Договорът е подписан от СССР и САЩ през 1987 г. Той забранява производството, изпитанията и разполагането на балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 км) и малък (от 500 до 1000 км) обсег, както и задължи страните да ликвидират съответните пускови установки, припомня Лента.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
590
21
 
14
 
! Отговори
Адам преди 5 години
До Анонимен 625 САЩ разполагат ракетите тук,защото пазят нас от руската ***-И ние ги искаме тук.За тях си имат там в САЩ други.Ако пак не схавщаш пиши.Ще ти обясня с други думи-не се отчайвай.
589
12
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
БГ Медиите са купени от Плевнелиев и Иво Инджев . Тези хора искат да направят Трета Световна Война , ПАСИ им приглася .
588
0
 
1
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До sd 630 От твоите уста в божиите уши.
587
0
 
15
 
! Отговори
АКО преди 5 години
АКО НЯКОЙ Е чел статията изобщо - ще установи че заглавието силно се различава от изложението.Което само показва колко 'обективни' са нашите медии, които всъщност, нито са наши, нито са медии!
586
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАМЧИ НЪЛ ИСКАТ ДА СТРОЯТ ПАТАРОЦИ С ТОЯ СКАПАН ЗАПАД, ТАЯ РАЗРУШЕНА ЕВРОПА НЪЛ ЩЕ ПЛАЩА ЗА ГАЗЪ- ДА СЪ ЧУДИ ЧОВЕК КО ИСКАТ.
585
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я СЕГА ДА КАЖЕ НЯКОЙ - ТОВА АГРЕСИЯ ЛИ Е, РЕКЕТ ЛИ Е- ДА СЪ ЧУДИ КОЙ ТУЙ НЕЩУ....
584
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До плашипутациdo 604....a koi nomer varvi be jertvo ?!??
583
6
 
6
 
! Отговори
плашипутаци преди 5 години
този номер със заплахите се изтърка вече не върви
582
6
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Русия никого не заплашва,а просто отбелязва един факт,който чудно защо е обягнал от вниманието евро-гАй-пишман демократите.Когато са заплашвали Русия,след това руски конници/Наполеон/ или руски танкове/Хитлер/ се разхождат по улиците на тяхните столици и остават трайни следи.И в двата случая срещу Русия са се сражавали обединените европейски сили,а останалия свят кротко е наблюдавал отстрани как ще се развият събитията
581
2
 
9
 
! Отговори
Володя Улянов преди 5 години
Историята е добър съветник: и те и турците искаха да превземат Европа но не им се удаде. Хубавото за нас е че ние сме този път вЕвропа, щото предишните пъти не бяхме!
580
6
 
14
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Америка ще се бие с Русия докато не умре и последния ... Българин !Бугарино винаги е бил трън в очите на другите, особено когато е стабилен териториално и икономически ! Все в такива моменти ще се пръкне някой "по-беден" нашенски политик да продаде Майка България за жълти стотинки !"Историята можеш да я пренапишеш, но не можеш да я промениш !" (Конфуций)
579
20
 
8
 
! Отговори
sd преди 5 години
ако руснаците направят някоя глупост, ще изчезне москва и ще се свърши с тези азиатци
578
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОЯвно не познаваш държавата за която си се подписал (по твои думи). В България базите са налице - можеш да се поинтересуваш, а и да пообиколиш, ако ти разрешат.С кеф бих приел, твърдението за липсата на бази, ама не отговарят на истината...
577
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aко не бяха държава-бензиноколонка, никой нямаше да се интересува от Русия.
576
13
 
10
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Русия води хибридна война срещу България.В района на Черноморието има прикрити зелени човечета.
575
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванЯ как хубаво си изброил местата за разполагане на ракети - все руска територия!А в Полша, германия, Румъния, България и т.н. са разположени какви ракети? Полски, немски, румънски, български... или на САЩ?Ами защо не си ги разполагат в Аляска, аидахо, Калифорния?
574
7
 
25
 
! Отговори
До Иван 624 преди 5 години
Иванеее, какво трибуквие брее мамин златен???Имаш няколко големи военни американски бази в страната си, без правно на мнение дали трябва да са тук??Плащаш предварително договорен скъп ток от американските марици, без право на глас!!Добиват ти националните богатства под носа, отново без право на глас!!Народът ти мизерства вече 30 години от както са с новите "шефове", пак без право на глас!За какво оголено трибуквие разправяш бе Ванчоооууу???
573
13
 
25
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Тея дет 89 година пееха 45 години стигат, вече 30 години роват по кофите за ***
572
21
 
13
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Т.е. те са разположили вече такива ракети в Крим, Калининград, Беларус и Карелия, а от нас искат да си стоим с оголено трибуквие. Типично по руски.
571
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого пък плашат тия препикани мушката рашките ч,е,п за зеле не стават