Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?

Прикрила ли е Русия истинския характер на техническите й възможности?
7 дек 2018 09:15, Елка Василева
295
Руската ракета 9M729 – нарушава ли Москва договора за разоръжаване?
Снимка: архив, Reuters

Първите подозрения се появиха още през 2014 г., но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8, пише Дойче веле.

Как започна всичко?

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

Още по темата

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като наземно базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за Дойче веле руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.
 


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
5
 
1
 
! Отговори
Степан преди 3 месеца
До Тц!
Коментираш като руски колхозник-по точно-избираш от статията отделни пасажи за да изопачиш истината.Що не напишеш нещо за последното изречение,че руските колхозници отказват коментар по темата.Както обикновено-само отричат.И за зелените човечета и за руски военни в Украйна,за сваления пътнически самолет,за убитите жени и деца в Сирия(само ако започна да изреждам ЛЪЖИТЕ им няма да ми стигне цял ден).
248
3
 
6
 
! Отговори
Тц! преди 3 месеца
Москва не вярва на сълзи!

"Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат
напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие."

Айдее .. даже нама благозвучното 'highly llikely'
краварските изяви добиха груб селски характер!
247
3
 
9
 
! Отговори
Бонобо преди 3 месеца
До Анонимен 234
Вероятно това е крилата ракета с дължина 6-7 м и диаметър - около 1/2 м, съвместима с торпедните апарати и бойна глава около 400 кг. Някакъв от видовете "Калибр", известни с ужасяващата си точност. Янките са изостанали технологично по този вид оръжие, защото са набичили "Томахок"повече от акъла си.Затова е този писък и даже изпращат смешни ултиматуми. На руснака - с ултиматум?Ако се бяха разплакали, можеха да трогнат загадъчните, нежни руски души, а те - ултиматум! Insane people!
246
9
 
31
 
! Отговори
Скептик преди 3 месеца
Знаем само, че години след разпадането на СИВ, НАТО продължава да обкръжава Русия. За съжаление България е деен участник в това жалко мероприятие. Казвам жалко защото Русия мотамо изпълняваше години наред всичко, което и кажеха. Руснаците сигурно могат да се защитят, но въпросът е защо Българските политици трябва да са мерзавци. Години наред лъжеха, че ще ставаме неутрална и просперираща държава като Швейцария. "Швейцария на Балканите". Какво излезе - едно нищо. Печки на твърдо гориво.
245
11
 
18
 
! Отговори
Рушнаците лъжат преди 3 месеца
До САЩ Излъгаха Лъжат руснаците те са тези които се месят навсякъде и окупират територии
244
11
 
27
 
! Отговори
САЩ излъгаха преди 3 месеца
Гор ачов, че НАТО няма да се разширява на исток, после разположиха ПРО в Европа, да не очаквате, че Русия ще стои и ще гледа!?
243
7
 
12
 
! Отговори
Това не е вярно преди 3 месеца
Договоеът ВИНАГИ е спазван и от СССР/Русия и от САЩ. Първият пробив дойде когато Путин заяви, че договорът не отговаря на руските интереси 2007, после САЩ разположиха универсални противовъздушни установки, универсални защото Русия смята ,че могат да се ползват и за изстрелване на томахоук . Сега дойде и и това установка и ракета нарушаваща договорът от 87. Тук трябва да се намесим всички ние които живеем в Европа и тази ескалация да престане.
242
12
 
4
 
! Отговори
И двете страни преди 3 месеца
Никога на практика не са спазвали този договор
241
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много лоши тия руснаци..............не искат да слушат натовците............леле...........какво правим сега???
240
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така или иначе нещата се влошават все повече и като че ли този период на възход на България ще приключи в следващото десетилетие.
239
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На кой му пука бобчо тъй или иначе се прихваща или при истрелеане или във финална фаза когато няма нито мощт нито място за маневри а и гориво .А и зиг зага сваля обсега и точноста .Айде сега бягай да си пиеш хапченцата че доктора ще мине за визитация та ти
238
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Търсят си боя най общо казано
237
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да разбера каква им е целта на руснаците. Да сплашат останалите европейски държави и те да им играят по свирката. Или така да си влошът отношенията че да падне нова желязна завеса в Европа и да придърпат към себе си част от държавите, като нас примерно.
236
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До мазепа
1. Искандер са КВАЗИ-БАЛИСТИЧНИ ракети в идеал ракетата лети по траектория която се изобрзява с българската буква Л или П
2. След като изгори първта степен казахме вече че се движи по триизмерен Зиг Заг
3. Пращаш прехващач в район който ти си мислиш че е там но като всяка секунда тректорията се променя района всяка секунда е различен
4. Да Ич излъчването подпомага прицелването на САЩ дрон но това е в последните 80-50км
5. дрона едвам уцелва чисто балистични ракети а тези които активно
235
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците не трябва да влизат в
режим на обяснения на тъпоумните
пиндоси . Русия е не само европа но
и азия . Ако нещо не е разрешено
по договор за европа то за азия е
разрешено . Ако пиндосите сбъркат
тона просто да прогонят посланика им .
234
5
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 3 месеца
До Боби
Боби, траекторията на балистичната ракета се знае, защото се следи на всеки 15-20 сек. а зенитните ракети я намират лесно на 30 км височина, където при минус 50 С топлината на ракетата я прави лесна мишена. Крилатата ракета лети ниско и трудно се открива, както и самолета. Искандерите и подобни установки за балистични ракети са удачни за къси разстояния - до 250 км, а за по-далечни цели - самолетите и крилатите ракети.
233
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственият договор който руснаците разбират е тояга, дрянова, неокастрена.
232
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът е, че Русия затвори американското и английското консулства в Екатеринбург, а информаторите заминаха да копаят злато на Колима.
Сега нямат никаква информация и се мятат в догатки.
231
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До 232
Принципите на действие много много отдавна са на ясно от всеки който се интересува - секретни са ИСТИНСКИТЕ летателни или бойни характеристики(не Обществено достъпните)

Тоест ако знаеш(разузнаване) че една противокорабна ракета при тихо море лети на 10м височина а при бурно на 50м и не може да слезне по-ниско знаеш на какаво разсояние максимално/оптимално ще я откриеш с твоите радари а противника ти се "Хвали"(заблуждава теб) с 20м и 70м съответно
Данните са измислени и са само за пример
230
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.
------------------------------------

Ето това е, Никакви радари и пр. не върщат работа в случая! Идва изведнъж и трясва натовците по тъпите тикви.