От Москва: САЩ бягат позорно от Сирия като от Виетнам!

Руски печат: Какво цели Белият дом с изтеглянето на US войските
20 дек 2018 11:45, Елка Василева
96
От Москва: САЩ бягат позорно от Сирия като от Виетнам!
Снимка: архив, Reuters

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли от Сирия американските военнослужещи издава най-вече желание да сложи черта на "не твърде успешната стратегия" на днешната американска администрация в близкоизточната държава, пише руският в. "Комерсант".

Според наблюдателя Максим Сучков за Тръмп въпросът опира до "политическото му оцеляване", визирайки по-специално разследванията, засягащи Тръмп, които се водят в САЩ. Президентът се стреми да измести в друга посока вниманието на своите избиратели и "да демонстрира, че изпълнява предизборните си обещания", казва той.

Може би става дума за маневра, целяща да отвлече вниманието на американската аудитория от неблагоприятната за Тръмп вътрешнополитическа ситуация, смята и експертът от САЩ Майкъл Кофман. "Това е вече второто му изявление за изтегляне на войските, Владимир Путин направи три", напомня той.

За Белия дом сега ще е най-трудно да докаже, че от участието си в сирийската кампания печелят САЩ, а не Русия, допълва "Комерсант". Руското външно министерство тутакси подкрепи решението на Тръмп, в което съзря "реални перспективи за политическо уреждане в Сирия", напомня изданието.

Още по темата

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов отхвърля пред "Известия" изявлението на Тръмп, че войските на САЩ са изпълнили задачата си, извоювайки победа над ИД в Сирия. В този блъф не вярват нито американците, нито съюзниците им, нито световната общност, заявява руският депутат.

Според Шаманов успехите в борбата с ИД в Сирия изцяло се дължат на руските сили в страната, действали съвместно с "турски и ирански структури", а изтеглянето на американските войски представлява "позорно бягство, съпоставимо с бягството им от Виетнам".

Сирийски парламентаристи подчертават пред "Известия", че напускането на американците ще позволи на правителството в Дамаск да си върне контрола над територията отвъд левия бряг на Ефрат до границата с Ирак.

Според шефа на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов изтеглянето на американските войски "може би има двойно дъно" - Вашингтон "ще продължи да действа чрез съюзници, включително неофициални и съмнителни", отбелязва "Газета". Сенаторът вижда причината в две вътрешноамерикански тенденции. "Едната изисква Америка да си гледа най-вече своите работи и да не воюва за чужди интереси. Другата - да не се отстъпва Сирия на (президента Башар) Асад и на "лошата" Русия, защото това
може да се изтълкува като поражение за САЩ", пояснява той във Facebook.

Изявленията на Белия дом може би са предвестие за готвени от САЩ провокации в Сирия, смята руският депутат Александър Шеин. Но според колегата му Дмитрий Новиков, ако Щатите изпълнят ангажимента си за изтегляне на силите, те ще съдействат за уреждане на ситуацията в региона.
Аналитици посочват, че Тръмп настоява за изтегляне на войските от самото начало на мандата си и тази негова стъпка изглежда последователна, пише "Росийская газета".

"Американците впрочем оставят без подкрепа своите кюрдски съюзници. Изтеглянето на военните обаче не означава, че от Сирия ще си заминат многобройните инструктори и съветници. Освен това войски на САЩ има в съседен Ирак - там хората от ИД сигурно още не са победени", иронизира вестникът.

Изявлението на Вашингтон за изтегляне на военните най-вероятно е направено след преговори с Анкара във връзка с подготвяна турска операция срещу кюрдите в Северна Сирия, смята арабистът Борис Долгов, цитиран в онлайн изданието "Политроссия" по РИА Новости.

Според експерта кюрдските въоръжени формирования, покровителствани от САЩ, контролират една трета от територията на Сирия. Вашингтон е използвал тези територии, за да изгради свои опорни пунктове, дори летища и системи за противовъздушна отбрана. Долгов твърди, че САЩ просто физически няма как да извозят моментално от страната цялата тази инфраструктура. По думите му Белият дом цели да изтъкне с изявлението си, че предислоцира своите войски от района, където Анкара планира да нанесе удар по кюрдите. Но според руския аналитик "американските войски няма да изчезнат съвсем от сирийската кампания".

"Взгляд" не очаква особено сурова операция на турците срещу кюрдите - "щом американците си тръгнат, кюрдите ще бъдат принудени да се държат по-внимателно и предпазливо с Анкара и ще станат по-сговорчиви в преговорите с Дамаск", също и "далеч по-склонни да се вслушват в аргументите" на Москва.

За Русия обаче най-важните последици от напускането на американците са други, изтъква електронният вестник. Как ще се държи занапред турският президент Реджеп Ердоган и няма ли да разиграе "американската карта" срещу Русия, пита се "Взгляд", цитиран от БТА.

Руското издание обаче напомня, че американско-турските противоречия "не се изчерпваха само със сирийско-кюрдската тема, а руско-турските връзки са важни за Ердоган в стратегически план". Затова турският лидер може да направи "демонстративни стъпки" за сближаване със САЩ и дори да протака споразумението за покупка на руски зенитни комплекси С-400.

"Принципно обаче курсът му няма да се промени. Турция иска и може да се нареди сред великите сили на 21-и век - което е невъзможно без разностранно и сигурно стратегическо партньорство с Русия", заключава "Взгляд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
:-) преди 5 години
:-)*
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вива Владимир!Говедата оставят Близкият изток в Ръцете на Владимир и Русия. Пабеда! Сега Владимир ще трябва да налива нови милиарди там. И нови руски войници които да умират за Асад. Голяма пабеда.....
60
5
 
17
 
! Отговори
До виж да не преди 5 години
САЩ са пародия, най-смешната велика сила, от ВСВ насам търпят само поражения. Виетнам, Сирия, Афганистан, навсякъде ядът пердах.
59
3
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Има ли смисъл от самохвалства. Важното е че войната свършва.
58
12
 
11
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Забрави се как се превзе столицата на ДАЕШ Рака, и как джихадистите бяха разбити в Ирак.
57
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп си изпълнява предизборните обещания. Едно от тях беше да изкара войниците от Сирия. От къде на къде ще умират за някакви чaлми. Нека се избиват както са го правили през последните 1400г. За друго така или иначе нямат мозък ислямистите.
56
23
 
8
 
! Отговори
Кремълският педераст преди 5 години
Е обявил поне три изтегляния за три годиниИ рашъните все още са в СирияТръм може да се учи от него
55
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империята на злото удължава съществуването си само благодарение на войни.До сега мужика знаеше, че Путин бие американците в Сирия и затова го поддържаше, а сега с какво ще оправдава присъствието си там ?
54
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Хахахахахаха 57а дано!
53
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таварищ Путин е висок точно 2 ментра и 26 сантиментра, но се представя за жуже оти е хуманис и не ще да не плаши другите президенти да не забравят да се страхуват.
52
16
 
49
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Тази година от Сирия, догодина - от Украйна, до амина - от България!
51
22
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО, КОЕТО Е ЛОШО ЗА САЩ Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!
50
11
 
13
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Сега ще направят калабалъка тук в България. Ще го усетите по завките за летния туризъм, може да се откажат най слабите от десетилетие.
49
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След този неочакван от никого ход на Тръмп, следва сериозно утежняване на ситуацията в Сирия. Тази страна все повече прилича на Афганистан, териториите на кюрдите са примамливи заради нефта на който са богати, това ще е лавушката за обезяните! Тръмп е пич, изкара армията от Сирия и ги дислоцира в Ирак, където има още 5200 американски бойци!
48
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не са глупави да се бият за нещо, като нищо. Като се изтеглят. Другите вътре в миш маша, ще продължават теглото.
47
39
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ не знам дали бягат позорно, но рашките няма да могат и да избягат.Там ще им е края.
46
15
 
34
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Гениален ход на Тръмп!Хитър е като стадо лисици!Скед като се изтегли,за кюрдския петрол ще хукнат Асад и алчния Султан!Но единия е излишен!А Русия ще подкрепи Асад и Ердоган пада в капана!САЩ когато искат,ще влезнат пак в Сирия,повод винаги ще има!
45
21
 
22
 
! Отговори
Тръмпича преди 5 години
Обеща това още преди три години по време на предизборната си кампания И си държи на думата както виждаме И.Д я няма вече следователно и няма нужда от армия Вовка Офшорното да вади откраднатоте милиарди и да започва да строи болниците и училищата които разруши в Сирия Мдааа
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин първото изтегляне го обяви още 2016 пролетта.
43
14
 
38
 
! Отговори
тонката преди 5 години
идат кат аслани, бягат кат нас рани