Българинът си остава песимист: 1/3 очакват 2019-а да е по-лоша!

Най-вярващите в светлото бъдеще са африканците, индийците...
Обновена: 28 дек 2018 07:02 | 27 дек 2018 20:35, Камелия Цветанова
106
Българинът си остава песимист: 1/3 очакват 2019-а да е по-лоша!
Снимка: Reuters, архив

Броени дни ни делят от новата година, а се оказва, че българинът няма да посрещне 2019 г. с позитивни очаквания.

Само 22% очакват тя да е по-добра от 2018 г. 30%  да е по-лоша, а 31% - същата.

17% не могат да отговорят. Данните са глобалния индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл".

Според анализаторите в България има спад на общия оптимизъм.

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка  - обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот, в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка.

Цели 69 на сто от индийците посрещат с надежда новата година, в Африка 66 на сто вярват, че тя ще им донесе нещо по-добро.

От друга страна, песимизмът владее хората в  Близкия изток, където почти половината очакват още по-лошо година, в Русия - 26 на сто се подготвят за още по-големи беди, а 42% за същата, и до голяма степен в Западна Европа – 29% очакват по-лоша година, а 36 на сто нито по-добра, нито по-лоша.

Въпреки че традиционно оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света, сега изключение правят Турция, Сърбия, Великобритания, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

44% от турците очакват, че през предстоящата година ще са по-зле, 33 на сто от сърбите също, 30% от англичаните дават по-лошо прогноза. Французите масово не очакват по-добро бъдеще – 39%, както и италианците -  55%.


Глобалното изследване пита хората по света дали очакват следващите 12  месеца да бъдат повече или по-малко мирни.

28% от света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна. Упованието в мира е най-ярко изразено в Индия, Гана, Албания, Нигерия и в Пакистан.

В другия край на скалата, на фона на продължаващите протести на "Жълтите жилетки", във Франция в най-голяма степен (70%) усещат идващата година като по-проблематична. 

"В продължение на десетилетия глобалното изследване отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Според него хората в Европейския съюз са все по-песимистични. Същата ситуация владее и Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие.

"Традиционно, в предходните десетилетия повечето хора по целия свят очакваха по-скоро мирна нова година, отколкото изпълнена с опасности – с едно обичайно изключение: Близкият изток. Но сега, за първи път през този век, все по-голям брой западноевропейци очакват със страх, че следващата година ще е по-малко мирна. Глобалният политически ред, установен от победителите във Втората световна война, сега бързо се разпада и западноевропейските нации са загрижени какво ще го замести, а също и дали ще имат думата - докато силата в света се измества на изток", смята Кънчо Стойчев.

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата.

На фона на останалите страни от ЕС България изглежда сравнително по-оптимистична за мира.

Според 28% от българите 2019 г. ще е по-проблемна, а 38 на сто смятат, че ще е същата. Едва 15% са убедени, че ще е по-мирна.

Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна.

България е по-песимистична на фона на източната част на ЕС, като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм - 45% от румънците са убедени, че през 2019 г. ще има по-малко войни.

България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не давайте на Б.Б. възможност да си подаде оставката.Нека този път не играем неговата игра.
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКА ПОМИЯ!!!
71
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 22% са хора на твърди опиати , които не правят разлика между истина и фантазия. Истинските оптимисти са Тези 30% дето с ннадяват нещата да не отидат на по-зле
70
6
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Сурва Весела Година !Старата във мъки мина !Защо няма оптимизъм ?Щото има Бойковизъм.
69
7
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До ВинетуВсичките са крадци/маскари !Затова свалиха бай Тошо, щото им пречеше да грабят безнаказано !
68
8
 
10
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Все друг му е виновен на ***, че Цвъко мъкне чували и реди избори... Тъб ***...
67
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Нова година водата се вдигала с до 30%.Хляба и месото - също. Ами да им е честито на оптимистите. Те трябва да се лекуват.
66
14
 
2
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До анти. И затова ли ги избира четири пъти поред да са първи на парламентарни избори? Случайност, а?
65
15
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Е, то е ясно.*** е най-големият мрънкалник на света и все друг му е виновен,
64
2
 
6
 
! Отговори
Случайност? преди 5 години
Не мисля!
63
4
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Нова година с по-високи цени.Българина блъска "за Бог да прости".*** ще бърка в празния джоб,и ще ги псува ГЕРБ до гроб.
62
2
 
8
 
! Отговори
онзи преди 5 години
всички икономически индикатори сочат по-лоша 2019степента на социално напрежение се засилва глобално, в частност ЕС.това е рецепта за по-лоша година.от друга страна прогресът е непрестанен процес, но благотворното му влияние едва ли ще омекоти социалните неравенства.
61
4
 
11
 
! Отговори
Дори надеждата умря преди 5 години
Как да не са оптимисти ? Индийсите чакат новаат година да им донесе виза за Англия а Африканците са в очакване през новата година трафикантът им да намери място и за тях на лодката си на път за Европа . Българина си е "закотвен" тук в родината и както изглежда молитвите му Гръм да ги удари тия от парламента, президенството ,министерствата , данъчните , мобилните оператори и енергийните дружества и тази година няма да се сбъднат . Така че няма как да е оптимист .
60
10
 
5
 
! Отговори
Иларион преди 5 години
Българите са божи народ,затова Господ го подлага на нонстоп изпитания ,за да тества вярноста му към вярата.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като прочетеш статията,Абракадабрата е пълна,Аз обаче инстинктивно чувствам,че тия които ни управляват вече са пътници,а тиякоито ще ги заместят са пълни дилетанти и засега дори не искат властта,щото знаят,че безизходицата е сериозна...и то доста сериозна.Какъв е изходът?Да се остави Б.Б.да изсърба докрай горчивата чаша която сам си надроби, да не му се даде шанс да си подаде за пореден път оставката.
58
4
 
16
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Герб е наясно колко тежък е животът на обикновения трудов човек и всячески се старае да му помогне да го приключи по-рано, за да не страда излишно.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга е рекла :Ще дойде висок човек българин от чужбина и ще ни освободи.Ама не е царя,той вече си взима имотите.Може да стане и през 2019. Ама може и през 3019.
56
6
 
10
 
! Отговори
неандертал преди 5 години
По-лоша ли?! Щото аз очаквам Апокалипсис, пълен срив и разпадане на ЕС пляс да започне 3-тата световна война!
55
4
 
21
 
! Отговори
ЕвроатлантизЪма преди 5 години
България - фрапираща бедност.
54
16
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Щом БСП не са на власт винаги ще има светлина в тунела и в най големия песимист ще има капчица надежда