Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?

От системата за контрол над въоръженията няма да остане нищо
Обновена: 29 дек 2018 08:05 | 28 дек 2018 22:00, Елка Василева
278
Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?
Снимка: архив, Reuters

Изявлението на властите в САЩ, че страната скоро ще излезе от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), се нареди сред най-значимите международни събития през отминаващата година. Крахът на това споразумение - а шансовете да оцелее фактически са нулеви - ще предизвика нова оръжейна надпревара и ще влоши сигурността в Европа и Азия.

Стане ли жертва на конфронтацията между Москва и Вашингтон също и Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ), това ще означава системата за контрол над въоръженията да бъде погребана окончателно. По данни на "Комерсант" впрочем Белият дом е предупредил Кремъл, че "нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

Думите на президента Доналд Тръмп, че смята да изтегли САЩ от Договора за РСМО, бяха колкото очаквани, толкова и изненадващи. От 2013 г. насам Вашингтон обвинява Москва, че нарушава това споразумение, забраняващо на страните да произвеждат и тестват ракети (с наземно базиране) със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км), а също така да притежават и произвеждат пускови установки за тях.

Още по темата

Щатите скоро ще напуснат договора, решиха експертите, съзрели признак за това в отбранителния бюджет - там бе включена точка за разработване на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км. А предпоставка според тях е назначаването на Джон Болтън - противник на всякакви договори, ограничаващи САЩ, за съветник на Тръмп по националната сигурност.

Източник на "Комерсант" в руското външно министерство каза още през лятото, че САЩ движат нещата към скъсване на Договора за РСМО, но впоследствие призна: Москва не е очаквала Доналд Тръмп да обяви намерението си толкова скоро. Източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, уточни, че по принцип е трябвало Кремъл да бъде информиран за плановете на Белия дом от Джон Болтън, чието посещение в Москва бе планирано за 21-23 октомври. В навечерието на визитата обаче в американски медии изтекоха данни от източници, че САЩ може да напуснат Договора за РСМО, а на 20 октомври Тръмп публично потвърди тази информация.

Междувременно Русия, натрупала цял ред собствени претенции по този договор към Щатите, се надяваше все пак да не се стигне до скъсването му. На юлската среща на върха в Хелзинки президентът Владимир Путин предложи на Доналд Тръмп страните да препотвърдят, че споразумението е в сила, и да активизират консултациите за стратегическата стабилност, засягали между другото и тази тема.

Щом властите на САЩ заявиха, че смятат да напуснат споразумението, някои експерти в двете столици предположиха, че това може всъщност да е добре дошло за Русия. Още през 2007 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Иванов нарече Договора за РСМО отживелица от студената война.

Той припомни, че редица страни около Русия притежават наземни ракети със среден и малък обсег, докато тя не бива да има такива. "Това не може да трае вечно", каза министърът. А днес нещата се стекоха така, че вината за скъсването на споразумението, от което самата Русия се канеше да излезе, ще легне върху САЩ.

Руските официални лица обаче не демонстрираха някаква радост от решението на Доналд Тръмп. Най-малкото публично. По думите на Владимир Путин, "евентуалният отказ на САЩ от ангажиментите им по Договора за РСМО и неясната им позиция по въпроса с Договора за стратегическите нападателни въоръжения създават рискове от неконтролируема оръжейна надпревара". А шефът на външното ведомство Сергей Лавров предупреди в интервю за РИА Новости, че курсът на САЩ "неизбежно разбалансира още повече архитектурата на глобалната сигурност", и предположи, че "може да настъпи ситуация, в която цената на една грешка или недоразбиране ще стане съдбоносна".

Освен това Вашингтон до голяма степен успя да се оневини за наближаващия крах на договора. Отначало много страни, включително съюзници на САЩ в НАТО, посрещнаха критично изявлението на Тръмп. През следващите седмици обаче американците предприеха нещо, което избягваха преди: предоставиха на европейците доказателства за руското "нарушение". Остава не съвсем ясно какво точно са демонстрирали на скептиците. Според сп. "Шпигел" са им били показани по-специално сателитни снимки.

Експерти впрочем изтъкват, че такива кадри сами по себе си трудно биха доказали категорично руското "нарушение". При всяко положение в крайна сметка позицията на Вашингтон по Договора за РСМО бе подкрепена от всички членки на Северноатлантическия алианс. Но САЩ не спряха дотук. За да не може със сигурност никой да ги упрекне, че развалят тъй важна спогодба, те отложиха с два месеца решението си за напускане и поставиха на Русия ултиматум: до 2 февруари да унищожи или модифицира "ракетата нарушителка".

Условия, които в Русия бяха наречени шантаж. Москва настоява, че ракетата е изпробвана максимално на 480 км и не нарушава никакви договори. Същевременно не вижда смисъл да демонстрира спорната ракета на американците. По думите на външния зам.-министър Сергей Рябков "САЩ вече всичко са решили за себе си". Москва предложи на Вашингтон консултации по военна и дипломатическа линия, но Щатите настояват Русия първо да признае, че е извършила нарушение, а федерацията няма такова намерение. Съответно най-вероятният сценарий е през февруари Вашингтон да уведоми Москва, че напуска Договора за РСМО - и след шест месеца вече да няма споразумение.

Ще остане Договорът за СНВ. Той изтича през 2021 г., но Русия вече неведнъж предложи на САЩ предварително да договорят удължаване с още пет години. Вашингтон засега не скланя. В разговор с "Комерсант" Джон Болтън отправи сигнал, че решение може да бъде взето и "в последния момент".

Но ако то е отрицателно, от действащата система за контрол над въоръженията всъщност нищо няма да остане (има и редица многостранни договорености, но слабо ефективни и също на ръба на провала). Не е изключено впрочем в крайна сметка действащите договори да бъдат сменени с нови. Според източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, при една от срещите им тази пролет Фиона Хил - съветник за Русия в Съвета за национална сигурност, е казала на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов: "Нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 144Като гледам картата - нерде раССия, нерде Балканите? Къв ч-еп дири раССия тук, че и се меси и тук и там, политики определя и т.н...Гледайки това гигантско, галактическо петно в Евразия, изхождайки от чисто физичните закони виждам, че то няма как да се удържи цяло без все по нарастващи вътрешни напрежения в конструкцията, които в един момент ще доведат до пукнатини, по чисто естествен път, без външно прилагане на какво и да е сила...под собствената си тежест ще настъпи напукване...
105
5
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Руснаците не гледат толкова много към България .Те си напазаруваха черноморието щото се продаваме евтино .Не смятам че Русия чак толкова се интересува от нас .Просто телевизорите ни лънготят .А томаховките не са точно ракета .Те са по скоро радиооправляем реактивен самолет с Джи пи ес управление .Морално остарял бавен и с малка глава .Има възможност и за навигация по ланшафта ,ама в Сирия ги заглушиха и имаха малко попадения с огромни инвестиции ;)
104
9
 
8
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Израел и Фащ са пряка и директна заплаха за човешката цивилизация!
103
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците така и не научиха урока, че ракети не се ядат. Чакат ги още много гладни години горките...
102
5
 
2
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Израел и фащ са пря
101
4
 
2
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Израел и фащ са пря
100
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До V 138.Нямам нищо против и всеки ще приветсва това - раСсия да се разкара от Балканите веднъж за винаги! тя е северна страна, и като такава да си се "сгъстява" там със северните страни, вкл. и с германия ако ще, но да ни овободи от задушаващото си 140 г присъствие. Така или иначе - тук, на Балканите, никой не я ще, сама си ръга гагата тук и сама предизвиква негативизма към себе си! Даже и сърбите не съм сигурен, че чак толкова я искат тая раССия!
99
9
 
6
 
! Отговори
Обяснител преди 5 години
Кой ще изяде дървото от надпреварата във въоръжаването го знаем много добре! Виждали сме го вече:):):)Не мога да разбера само, защо Путин не използва мандата на Тръмп който му подава и морков и тояга , за да избере Путин моркова и си оправи поне малко руската ***?Накрая Путин хем ще изруча жабетата хем ще отнесе дървото!
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WTFА организаторите ще гледат на последния ред - на сигурно и топло с целите си семейства.-вярно е !
97
5
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
То и сега върви война но с икономически средства .Според мен Путин сгреши с турски поток. Трябваше да направи северен и да спре газа на юг .Щеше да компенсира с продажба на торове .За кво да даваш евтин газ като може да даваш направо готов продукт ;) И тогава българопетеците дето гласуват за герб и бсп ще си пукнат от студ и глад ;) Така Русия щеше да се възползва от субсидиите в зърнопроизводството ;)Русия трябва да натиска повече .Още има болни хора дето гласуват за герб и бсп
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 133 (продължение)Въпреки, че Черно море се покрива от Крим (наистина - стратегически важна точка, която в момента е във функцията "самолетоносач", все пак един комплексен удар едновременно от Румъния, България, Турция от сушата съпроводен с "град" от томахавки от Средиземно море и Норвежко море, не е за пренебрегване))
95
1
 
12
 
! Отговори
WTF преди 5 години
Абе каквото и да си говорим, има много заинтересовани от нова война, за която ще плащат обикновените хора, като при всяка война. А организаторите ще гледат на последния ред - на сигурно и топло с целите си семейства.
94
1
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименС добър флот можеш да ''покриеш'' целия свят с крилати ракети с малък обсег, без да е нужно да ''влизаш'' в която и да било държава.
93
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рейгън беше казал че ще накара руснаците да ядат ракети и си изпълни обещанието. Скоро ще станем свидетели отново на ядене на ракети от крепостниците. Авнгарда ще им се услади много Ще го използват вместо десерт.
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 129Договора за ракетите със среден обсег е пълна отживелица.--От изток, моретата около Аляска и Китай - всичко е покрито.Черно море го покриха са анексията, тя затова беше и направенаКаспийско - не ставаБалтийско море - не става, покрито е от КалининградОстава за "средните" ракети 5000 км- Норвежско море, Средиземно море (то затуй влязоха в Сирия) - зад гръцките острови, както и вътрешната част между Италия и Албания, Украйна -по суша и Грузия - по суша. Всичко друго е покрито!))
91
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Всичко опира до това,желае ли Европа да умре за оцеляването и просперитета на Америка.Навремето в Западна Европа осъзнаха,че са сигурни жертви на войната САЩ-Русия и с мощни протести принудиха американците да подпишат договора.Сега е друго-евро-джендърите просто не съзнават опасността,а и в Източна Европа има няколко страни кандидати за посмъртна слава....
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Авангард" е без аналог и мачка всичко, какво стана със супер-дупер многотрилионния военен бюджет на натовските мишки, които в момента пълнят гащите и кършат нервно пръсти?
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Договора за ракетите със среден обсег е пълна отживелица. Ако трябва да има такъв договор, то страни по него трабва да са и Израел, Иран, Япония, Китай, Северна Корея, Европейски Съюз... И да важи за всички с еднаква сила.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BEZ METALI I URAN USA S KVO SCHTESE NADPREVQRVQ S PRYDNQ RAKETI KORABI I SAMOLETI NESE STROQT AAXAAXAAX
87
6
 
22
 
! Отговори
До 103 пехотинец преди 5 години
Много работят в ФАЩ ама безсмислено. Видяхме ги още веднъж как се изнасят с подвити Опашки от Сирия където причиниха небивала смърт и мизирия. Хвърляха бомби, избиха сумати народ, деца. Да не говорим че вече забравиха за съюзниците си от Окрайна плюха си на петите и дим да ги няма. Даже и оправдание забравиха да Измислят