Русия въвежда ново поколение ракетен комплекс от 2019-а

Планиран е той да е със среден обсег С-350 "Витяз"
30 дек 2018 17:00,
188
Русия въвежда ново поколение ракетен комплекс от 2019-а
Снимка: Архив, Reuters

През 2019 г. Русия ще въведе на въоръжение ново поколение зенитен ракетен комплекс със среден обсег С-350 "Витяз", предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната, отбелязвайки, че това е дълго планирана стъпка за замяна на остарелите системи за противовъздушна отбрана С-300.

Министерството обяви също, че през 2018 г. военните са разположили комплекси "Панцир-С" и С-400 на полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също в района на Арктика, в руския анклав Калининград на Балтийско море и в Хабаровския край в най-източната част на страната.

В последните години Русия демонстрира военна мощ в чужбина, а намесата й в сирийския конфликт и в Украйна влоши отношенията й със Запада.

Във връзка със спор около друга ракетна система, с голям обсег, Вашингтон заплаши да се оттегли от ключовия договор от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден обсег, твърдейки, че нова руска ракета - "Новатор 9М729" (с натовско обозначение SSC-8) - нарушава договора.

Това възлово споразумение за контрол върху въоръженията забранява на всяка от двете страни да разполага наземно базирани ракети с малък и среден обсег в Европа. Русия отрича да нарушава договора и обвинява САЩ, че използват измислен претекст самите те да излязат от него, за да разработват нови ракети.

В сряда руският президент Владимир Путин обяви, че през 2019 г. руските въоръжени сили ще разположат първия си полк, въоръжен с хиперзвукова ракетна система, което означава, че страната му вече има нов тип стратегическо оръжие.

През март Кремъл съобщи, че в рамките на следващите пет години Русия ще сведе бюджета си за отбрана до по-малко от 3 процента от брутния си вътрешен продукт, припомня Ройтерс.

Русия планира също така до края на 2020 г. да приключи създаването на единна система за отбрана, която да обхваща всичките Курилски острови, гарантирайки защитата на стратегически важното Охотско море. Това заяви днес агенция Киодо, като се позова на документ на руските въоръжени сили, с който разполага, предаде ТАСС.

"През 2020 г. на Курилските острови трябва да бъде създадена единна система за отбрана. Необходимо е да се премахне възможността противникови кораби да минават през протоците (към Охотско море, бел. на ТАСС) и да стоварват противникови десантни войски на островите", се казва в документа.

Според Киодо се предвижда по-специално да бъде увеличен броят на бреговите ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", разположени на архипелага. Освен това материалите сочат, че Русия смята да развива инфраструктурата на летищата за патрулни самолети за борба с подводници и на пристанищата за големи кораби на остров Парамушир.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
10
 
10
 
! Отговори
Притегателната сила преди 5 години
На рассия е колкото на животно премазано на магистралата Подминаваш го със съжаление и леко отвращение
117
9
 
17
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До РусомразМрази и нека това да е най-светлото изживяване в жалкия ти животец!Руснаците лидират в космическата медицина, нанотехнологиите, някои видове хирургия, офталмологията, създадоха много оригинални лекарства. Много напред са в лечението на изгарянията.Тези дни съобщиха за лекарство против хипертонията в наноформа. Имат успехи в борбата с рака. Пример - в Москва спасиха мъжкото достойнство на мой познат, след като в Европа не се наеха!Но ти откъде да знаеш? Кой да ти каже? Политика...
116
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както каза един руснак: На времето по вестниците само за две неща се пишеха - кога ще настигнем Запада и за нови оръжия. Сега пишат само за нови оръжия...
115
11
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 109 преди 5 години
Умни, ТЕ имат какво да ядат! Нашият самодържец взима милиарди, за да купуваме храни, които едно време сами си произвеждахме и изнасяхме. През носа ще ни излязат тези заеми!Русия е 1 в света по експорт на зърно. Изнасят риба и морски продукти, рибешки яйца черни и червени, водка, шоколад и бонбони, мед, захар и др. А във всяка селска къща виси по една тулка или ижевка, ловуват елени, сърни, лосове, мечки, глигани, глухари, гъски, патици. От чистите реки и езера вадят рибка. Руснакът го умее!
114
4
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Да, така е, един от "Панцерите" е ударен и самите руснаци публикуваха снимки. Но не казваш една подробност.Панцера лежеше обърнат на една страна, но беше в ПОХОДНО положение, не развърнат, без опънати стабилизатори, без оръжия, пригодени за бой...Как си обясняваш, ударен, напълно въоръжен с ракети, а ракетите-заредени с бойни глави,твърдо гориво, оръдието със снаряди, а гръмнатия панцер цял? Аз си го обяснявам, че е бил в походно порожение и без въоръжение.Иначе-щеше да има кратер , а не камион.
113
19
 
7
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Панцир C e безполезно пушкало което плаши само на външен вид. В Ютюб има клипчета как Израел е поразил страховития Панцир в Сирия само с Ф-16. Както легендарните руски роботи, така и руските ракети ще се окажат фалш. Едно не може да се отрече обаче. Диктатора наистина забавлява хората. Като клоуните в цирка.
112
21
 
12
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
Руски надувки , в стил "КИМ ЧЕН УН"....за да им падне ембаргото от САЩ и ЕС!АКО СЛУШКАТ И ВЪРНАТ КРИМ НА УКРАЙНА ...МОЖЕ И ДА ИМ ПАДНЕ..ха,ха,хааааа..ИНАЧЕ --ъПСУРт.
111
16
 
10
 
! Отговори
do 128 преди 5 години
A Русия кой ги бръсне?
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам много спорите за Русия, много от вас я защитават, много я ругаят.Не знам, дали ще ви бъде интересно ако ви кажа, че в Уикипедия, информацията относно Кирилицата, само в последните 2 години (и особено в последната) е променена вече по такъв начин, че да се внуши, че Кирилицата е измислена от и за руснаци. Отрича се типографията да е българска, обяснява се, че старата Кирилица е правена и в Сърбия. Говори се, че в България богослуженията са били на руски църковнославянски, а не български.
109
4
 
6
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До слава Украина***, каквото и да значи това, първо, и в руския, и в украинския му вариант има падежи. Напиши "Слава УкраIни"! Колкото до цената на В-2, едва ли това значи нещо срещу законите на физиката и новите технологии. Руснаците имат радари и оптоелектроника, която ще локира и пръднята от миризливия ти дирник! Ядоса ме, затова използвам не мои изразни средства! В-2 е жертва, вервай ми!Старата история с Михаел Руст отдавна е ясна - две групи генерали си бъркаха по дупките и устроиха шоу.
108
1
 
8
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
Голф не се залага! Голфа е безценен като пръстена на Смийгъл!
107
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е новият световен лидер. САЩ вече никой не ги бръсна за cлива. Даже и другарят Ун ги отсвири, а Тръмп му прави мили очи и му ходи на крака да се среща с него.
106
1
 
2
 
! Отговори
Да124 преди 5 години
Изгуби Голфа
105
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност терористите на света са руснаците. Освен оръжие, нищо. Ама нищичко!
104
4
 
21
 
! Отговори
до 124 преди 5 години
абе пич ко се пънеш с тез 20$ нефт, пак ще плащаш 2 лева дизела на Лук ойл. Виж си твоята *** тук в Бойковистан пък после бери грижа за рашките.
103
4
 
13
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Красиви ракети.Братята руси дали ще ни пратят няколко.По въздуха.
102
4
 
13
 
! Отговори
до120 преди 5 години
такува като теб ги знаем, дето щяха да свалят нефта на 6$ ,пък той слочи на 80$, веселяци
101
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен11ч8 ама преди да се (срине) Русия с хиперзвуковите си ядрени ракети ще срине ционистките сатанистки отходни ями пълни с кашерни фекалии -сащ и израел
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 118Залагам си къщата, колата, кучето и котката, че догодина сорта брент ще падне на 20--Е догодина баш няма да е!
99
2
 
14
 
! Отговори
до112 преди 5 години
ти голям експерт по рентабилнодт на руския добив излезе, за това горивото там е на половина на нашето, щото работят на загуба. То и от санкции за две години я бяхте отписали русия а то нещо не става...