Руски издания: Витаят слухове за атентат в Магнитогорск

Приоритетна версия остава предполагаемата експлозия на битов газ
3 яну 2019 10:00, Елка Василева
42
Руски издания: Витаят слухове за атентат в Магнитогорск
Снимка: Reuters

Средствата за пострадалите от експлозията в руския град Магнитогорск и за семействата на загиналите ще започнат да се изплащат утре, щом започнат работа банките в Русия. Това съобщи пред журналисти губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски, пише "Комерсант". Близо 6,6 милиона рубли са преведени до момента по сметката за подпомагане на всички засегнати от трагедията на 31 декември, когато десететажен блок в града частично рухна и десетки загинаха, посочва вестникът.

"Комерсант" припомня, че са се появили информации в руски сайтове, че органите на реда разглеждали версията за терористичен атентат, чиито извършители може да са загинали в маршрутка, експлодирала в града на 1 януари. Федералното следствие обаче заяви, че на местопроизшествието не са открити следи от взривни вещества.

Приоритетна версия остава предполагаемата експлозия на битов газ, изтъква изданието, но допълва, че в Магнитогорск е въведен режим на извънредна ситуация и на мястото работи следствен екип от над 100 души, включително експерти от федералния център. Градът бе посетен от президента Владимир Путин, там пристигна и шефът на Следствения комитет в Москва Александър Бастрикин.

Още по темата

Изпод развалините в Магнитогорск досега са извадени 37 трупа, включително на 6 деца. Спасени са шестима души, сред които две деца. Съдбата на четирима души все още е неизвестна. Такива бяха тази сутрин данните на руското министерство на извънредните ситуации, обобщава "Росийская газета", цитирана от БТА.

Според Интерфакс през нощта са открити телата на две жени и на един мъж. Полът на 37-ата жертва още не се съобщава, добавя всекидневникът.

Разпознати са вече 21 загинали, цитира "Ведомости" пост на губернатора Дубровски в Телеграм.

Петима от пострадалите все още са в болници според местните здравни власти, допълва вестникът.

Жителите на града, оцелели след шока, засвидетелстваха истинско съчувствие. Но имаше и такива, които не се погнусиха да спекулират с болката на хората в Русия и да използват трагедията за собствени цели, пише "Взгляд". "Първата реакция на жителите бе пълен шок, втората - пълно съчувствие. Още през първите часове хората започнаха да носят топли дрехи за оцелелите, да им предлагат помощ. За денонощие се събра в пъти повече от необходимото, хората дори са помолени да не носят повече помощи.

Социалните мрежи веднага се изпъстриха със съобщения: "Имам празен апартамент, мога да пусна в него бедстващо семейство". Собствениците на хотели предложиха настаняване при тях, разказва кореспондентката на сайта Ura.ru Албина Золотухина, която е от Магнитогорск.

"Взгляд" също се спира на проблема с разпространяваните слухове за атентат, но допълва, че в тази насока хората вече се успокояват.

Но "всички причинени от човешката дейност катастрофи и инциденти, които ще се случат в Русия, сега ще бъдат съпровождани с информация, умишлено и системно подхвърляна от украинските подразделения за психологически операции, управлявани директно от американските и британските специални служби. Сега това е постоянен съпътстващ ефект", твърди Максим Григориев, който е председател на Фонда за изследвания на проблемите на демокрацията и член на Обществената палата. "Ясно е с каква цел се прави това. Да се месят във вътрешните работи на Русия, да влошат отношението към властта и да създадат усещането, че в Русия се случват много негативни събития", казва общественикът, цитиран във "Взгляд".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Само да не е атентат!
29
0
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
В авторитарните общества , в слуховете има повече истина , отколкото в официалните новини .
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преследвали са ги като заподозрени в атентат.После ги избили всичките.И няма никакава връзка? Добре!
27
1
 
1
 
! Отговори
смях преди 5 години
за руската некадърност все ще има някой виновен..очаква се някой неудобен на власта да е "атентатора" ...стари КГБ-ейски номера.
26
0
 
2
 
! Отговори
Граф Дракула преди 5 години
До Анонимен 20За теб трябва да се използва моя метод!
25
0
 
4
 
! Отговори
ASD преди 5 години
Според някой руски издания по колоните на първия етаж са намерени следи от взривно вещество. Също така и по стените на избухналата маршрутка. Най-странното е че руските власти са обявили случая за инцидент от изпускане на газовата инсталация.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната глупост
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18от къде знаеш?
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питай фашистите терористи от ислямска държава и Ал Нусра които изнасилваха деца и им рязоха главите говнар и белите каски със газовиъе контейнери *** соросоиден
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА НЕ Е ПЪРВИЯТ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ А ВИНОВНИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО ЖАЛКО ЗА ХОРИЦАТА
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не се допусне, че е атентат? Моментът на експлозията дава основания да се изследва тази хипотеза. В четири часа на 31 декември, когато всички спят и само 20 часа преди новогодишното слово на Президента за което бяха инсталирани специални телевизори в метрото, за да бъве видяно от максимален брой граждани на столицата. Бог да прости невинните жертви.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек трябва да е състрадателен! НО ПИТАМ, КОЛКО СЪСТРАДАТЕЛНИ СА РУСОФИЛИТЕ И САМИТЕ РУСНАЦИ КЪМ СИРИЙСКИЯТ НАРОД, ЖЕНИ И ДЕЦА, КОИТО БЯХА ИЗБИТИ И ОТРОВЕНИ С ГАЗ ПО ВРЕМЕ НА ЗВЕРСКИТЕ УБИЙСТВА ?Питам, защо не ревахте за нещастните дечица, са превърнатата в развалини като след ядрена катастрофа Сирия!Лицемерни гадове!
18
2
 
2
 
! Отговори
ФФФ преди 5 години
В момента чета един учебник по клинична псикхология и да знаете всички ви има вътре :)
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че е атентат.Забелязвам обаче че руските власти никога не признават атентатите,винаги отричат.Да не вземе случайно да падне рейтинга на ръководството на държавата.Доста йезуитско и нечестно към гражданите
16
8
 
11
 
! Отговори
Песков преди 5 години
Казах на Путин, недей да тестваш Авангарда щото траекторията му е непредвидима и ще стане някой сакатлък ама той не та не, аз трябва казва да уплаша американците за Нова година. Взе набързо една снимка от Фокс Нюз от 2011 година сложи и етикета Авангард и я изпробва уж за Камчатка, ама явно траекторията е минала случайно през Магнитогорск и стана белята, един блок и 2 маршрутки дадаха фира.
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минути преди взрива е забелязан Росен Плевнелиев да напуска блока!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Такава е днешната война да се чудиш от къде идва"--------------------------Пределно ясно е откъде идва. Да се чудиш къде и кога ще се случи случката.
13
4
 
14
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До ТаняПодло е да се упрекват коментиращите трагедията в нечовечност. Коментарите не са злорадстване а критика към управляващите.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-лесно некадърността се оправдава с атентат.
11
6
 
20
 
! Отговори
Таня преди 5 години
Когато някъде се случи подобна трагедия и най-лошия човек ще пази мълчание, добрите хора ще помогнат.