Американската ПРО: Противоракетна или противоруска отбрана?

Медии сравняват новата стратегия със "звездните войни" на Рейгън
18 яну 2019 21:45, Елка Василева
115
Американската ПРО: Противоракетна или противоруска отбрана?
Снимка: архив, Reuters

В новата стратегия на САЩ за защита от ракети, представена вчера от президента Доналд Тръмп, съкращението за противоракетна отбрана ПРО трябва да се чете като "противоруска отбрана", смятат авторите на статия във в. "Комерсант".

Най-новите руски военни разработки "хвърлят предизвикателство на сегашните отбранителни системи" на САЩ, затова последните трябва да бъдат съществено модернизирани. Целта е да бъдат създадени средства за прехващане на противникови ракети "във всички фази на полета след изстрелването", гласи американският документ, цитиран от руския ежедневник.

"Заплахата откъм Русия в него е засилена десеторно спрямо аналогични документи от минали години. Освен Русия сред съперниците и неприятелите на САЩ са откроени Китай, Северна Корея и Иран", посочва "Комерсант".

Американски медии сравниха вчера новата концепция със "звездните войни" на президента Роналд Рейгън - представената през 1983 г. Стратегическа отбранителна инициатива на САЩ, насочена към разработване на мащабна система за ПРО с елементи, базирани в космоса, се казва в материала.

Още по темата

Руските власти отдавна се обявяват против милитаризиране на космоса, напомня "Комерсант" и цитира руския сенатор Виктор Бондарев, коментирал новините от Вашингтон: "Ударни оръжия не бива никога, за нищо на света да бъдат разполагани в космоса, това може да доведе до катастрофа".

"Много пъти сме чували как САЩ настояват други страни да свият разработките на оръжия, но те заявяват също, че ще разработват и занапред оръжия за масово унищожаване. Според мен това са двойни стандарти", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, чието изявление помества "Комерсант".

Потърсени от вестника експерти посочват и явни недостатъци в документа. Руският аналитик Андрей Баклицки изтъква, че "противно на очакванията" новата стратегия не предвижда защита от стратегическите сили на Русия и на Китай - разчита се те да бъдат възпирани от ядрения арсенал на САЩ. Съответно американската ПРО ще брани страната от Северна Корея, Иран и "случайни ракетни пускове" на неназовани страни.

"Размити изглеждат и плановете за бъдещето", продължава Баклицки. Документът предвижда нови ракети прехващачи, базирани в шахти на полуостров Аляска, средства за които Конгресът на САЩ и без това отпусна още миналата година. Колкото до всичко останало, включително противоречивите въпроси за космическите елементи от ПРО и защитата от хиперзвукови планиращи бойни блокове, Пентагонът е поискал пауза за още половин година. В крайна сметка "резултатът от година и нещо работа може да бъде формулиран по следния начин: планината роди мишка", смята руският експерт.

В. "Взгляд" уточнява, че по данни на ТАСС новата стратегия за развитие на американската ПРО предвижда като възможност броят на прехващачите с наземно базиране да бъде увеличен на 104.

В момента американците разполагат с 40 ракети прехващачи в базата Форт Грийли, щата Аляска, и с още 4 в базата Ванденберг, щата Калифорния. Според новата стратегия за 4 години в Аляска трябва да бъдат разположени още 20 прехващачи, а в перспектива към тях може да се добавят още 40.

"Тръмп се опитва да създаде непробиваем купол от ПРО над САЩ. Звучи красиво на думи, но едва ли е практически осъществимо. Тръмп просто акомпанира на мита за бъдната неуязвимост на САЩ, както изисква американската военна доктрина. Митът обаче си остава мит", гласи коментар на руския сенатор Алексей Пушков, поместен в Тwitter и цитиран във в. "Комсомолская правда".

Представената от Тръмп стратегия "ще засили опасенията на Русия и на Китай относно заплахата за техния потенциал за ядрено възмездие, ще подрони стратегическата стабилност и ще затрудни още повече перспективата за нови съкращения на ядрените оръжия", прогнозира шефът на американската Асоциация за контрол над въоръженията Кингстън Рейф, цитиран от в. "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Новата стратегия за развитие на ПРО не означава, че САЩ започват оръжейна надпревара - тя има само отбранителен характер. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джон Руд, отбелязва обаче "Известия".

По думите на Руд е особено необходимо да се акцентира върху думата "отбрана" в названието на стратегията. Той отбеляза, че подобна политика не може да се нарече провокационна, цитира вестникът информация на ТАСС.

Президентът Тръмп си спомни за "звездните войни" на президента Рейгън, но космически прехващачи на ракети се предвижда да бъдат създадени в далечното бъдеще, пише "Ведомости".

Според военния експерт Павел Подвиг в документа, представен от Тръмп, "изглежда няма нищо принципно ново".

САЩ изместват акцента върху прехващането на ракети в самото начало на траекторията им. По този начин обаче може да се покрие само територията на малка страна като Северна Корея и вече не е възможно да се отстрани например заплахата откъм Иран. Логично е, че не се споменава за създаване на истински космически прехващачи - това е скъпо дори за САЩ и неразумно от гледна точка на физиката, посочва Подвиг.

Авторите на новата стратегия не обещават американската ПРО да прехваща руските и китайските ракети. Москва и Пекин обаче безспорно няма да повярват и ще продължат да развиват системи, преодоляващи противоракетни защити, от рода на хиперзвуковия ракетен комплекс "Авангард". И техните създатели дължат на Пентагона едно голямо благодаря заради този документ, иронизира експертът на "Ведомости".
 


115
Още от Русия
И България покани Путин. Ще дойде ли и кога?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
4
 
! Отговори
Софиянец до Варненец преди 3 седмици
Изкарай си главата от дирника морски! Американците нарушиха сами договора за ДРСМД защото запазиха морските и въздушните си ракетоносители. Руснаците имаха само наземни които унищожиха, а сега развиват морските и въздушните като американците. Тоест и двете държави нямат наземни такива но имат морски и въздушни! Ако американците бяха унищожили морските и въздушни ракетоносители договора щеяе да е успешен но те отказаха да го сторят ! И отговора на Русия не закъсня!
67
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демек руснаците се чувстват застрашени от отбранителни системи на САЩ? Не разбирам!
66
15
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 3 седмици
Значи според руските трол_ейчици САЩ са по гол задник. Нищо ново не са направили, спазвали са договорите честно и почтено
Излезе наяве че руснаците са тези които са нарушили договорите, но кога не са били подли и коварни.
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам дали сте забелязали, но от поне половин година няма американска противоракетна отбрана. или поне такава, която да е достатъчно ефективна за да оцелеят.
64
16
 
3
 
! Отговори
Граовец преди 3 седмици
Доста лицемелна статийка. Те руснаците създадоха Космически Войски още 1997. Само на думи разбира се, но целите са ясни. Пък и да не забравяме този комплекс Авангард с който ни заплашват. Той разбира се още не е разработен защото американците не са го направили и няма от къде другаде да го откраднат, но очевидно точат зъби.
63
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СЛЕД ДЪЖД ,КАЧУЛКА ! Говедарите станаха за смях .И С Корея се гъбарка с тях . А сега да гонят МИАЛЯ !
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 87 А Българският народ ,един от най-щастливите .! Пръха от радост - първи по смъртност в света . Да те у3..ева у триполовият ...
61
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АМЕРИКАНСКОТО СРЕЩУ РУСИЯ СКЪПОСТРУВАЩО ПРО СЕ ОКАЗА ЕДНО ГОЛЯМО,РАДКО И БЕЗПОЛЕЗНО КАШЕРНО Л*ЙНО
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Калеко Алеко

Добре бе! Отдавна разбрахме, че не си много добре с главата! Трябва ли всеки път да го доказваш?
59
5
 
21
 
! Отговори
чиче преди 4 седмици
Ейййй журналята, защо не пишете какво получи Сърбия от Путин бе? Срам ли ви е след като виждате ползите на България от Евро председателството.
58
6
 
21
 
! Отговори
(*_*) преди 4 седмици
(п)рошляците идеално знаят ,че става дума за отбранителни оръжия.

Ама пищят като ощипани стари моми ,ако някой разположи такива в 'сферата на стратегическите им интереси' (т.е. всяка точка на земното кълбо).

И що така? Пак се канят да нападат някой ли , що ли?
57
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
абе тука едни хуманисти
ама като се загрижили за руския народ - колко бил беден колко бил нещастен
ами той през 90-те беше 10 пъти по-нещастен ама да си спомняте някой да се е сетил
американските блюдолизци плюят заради путин -защото ги изкара от батака през 90-те
и немогат да влачат ресурси без пари - те си знаят що плюят
ами вие блюдолизците погледнете собствения си народ ако ви позволят началниците ви от краваршингтон
56
30
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 седмици
Не само Тръмп възприема путинова раССия като заплаха, така мислят всички държави граничещи с "Матушката русь" на север, запад, юг и югоизток, както и цяла Европа, без част братята сърбе, които продължават да съхраняват прословутите "панславянски ценности" и нашенските рушофили, заченати по линията на "нерушимата българосъвеЦка дружба" ... !!!
55
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Със сигурност ще развият лазерните оръжия, базирани в космоса, не че сега нямат! И пак краварите ще напасат и и после добре ще издоят кравата Рассия! А русофилистичните тролове нека си лаят по форумите!
54
20
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Самата заплаха сте самите вие,кравари,за света.Крайно време е да ви заличим от земята,психопати,параноята ви гони,дяволи
53
5
 
15
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 седмици
"Сорос, бил откраднал идеите..... На Тодор Живков и Д. Джуров"...Хахахсхааааааа....
Абе, от кой психодиспансер ги набирате тия червени тролове, бе.....???!!!!
52
12
 
7
 
! Отговори
до 87 преди 4 седмици
Тука няма причина да има Русофоби има Путинофоби --- за обикновения руснак Путин не е най-доброто което може да му се случи ....За пропагандата на Путин е удобно да се слага знак за равенство м/у Путин и обикновения руснак ,но те са точно като Тодор Живков и обикновения българин . В България нямаше диктатура Живков беше нашата светлина и го избирахме на демократични избори с 99.9 % --сега светлината за Русия е Путин там инакомислещите са малко и тренират парашутизъм / без парашути /
51
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 87

Както Путин сам каза в едно видео миналата година. В Русия има 80 милиона крайно бедни при население от 130 милиона. Нещо тези ресурси много много ... а?
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разлика няма.
49
13
 
13
 
! Отговори
До 87 преди 4 седмици
Ресурсите в Русия да не би да са за народа--руския народ е един от най измъчените в света-постоянно Русия, а преди СССР бяжа в някаъв строй противен на другите и целяш великоруски сценарии или комунистически строи навсякъде.... Да не кажеш ,че в Русия е демокраци я като на запад --да направят една ,,скандинавска,, демокрация като не им харесва западна европа и САЩ--ама не светът ще е техен и те ще са велика империя командвана от службите им... армати ,сармати самолети --ще командват света ...