41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!

Руски издания: Младежта иска да си вдигне чукалата
5 фев 2019 15:00, Елка Василева
310
41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не смята, че е висок процентът на жителите на Русия, които искат да емигрират, пише в заглавие "Аргументи недели". Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков нарече "не толкова висок показател" данните, според които 41 на сто от младите хора искат да се изселят от Русия, посочва "Комерсант".

Песков заяви, че не смята за показателни резултатите от проучването на социологическия център "Левада", според чиито експерти 41 на сто руски граждани от 18 до 24 години искат да заживеят постоянно в чужбина, отбелязва "Труд".

Кремъл "не се притеснява от тези цифри", не се интересува от нагласите сред младежта, на която й се ще "да си вдигне чукалата", гласи изводът на "Свободная пресса".

По повод коментара на Песков вестникът пише: "Оптимизмът по принцип, естествено, е хубаво нещо, помага в работата и в личния живот. Още повече, щом собствената ти дъщеря Елизавета отдавна вече живее и учи в Париж и засега не гори от желание да се върне в страната, в която работи татко".

Още по темата

"Ние обаче сме хора по-обикновени и щом почти половината хора, с които е прието да свързваме бъдещето на страната, мечтаят да я напуснат, това буди известна тревога", добавя изданието.

В Русия "нямаш ли сериозни връзки, едва ли те очаква фантастичната кариера на сенатора Рауф Арашуков или на сина на Валентина Матвиенко", оглавяваща руския сенат, констатира електронният вестник.

Синът на Валентина Матвиенко Сергей е бизнесмен, според медиите - доларов милиардер. Руският сенатор от кавказката република Карачаево-Черкесия Рауф Арашуков бе арестуван през януари за кражба на гориво от "Газпром" на стойност 30 милиарда рубли.

"Чудовищното финансово разслояване в Русия и отдавна ръждясалите, демонтирани поради ненужност социални асансьори" провалят всички планове за реформи в икономиката на страната, изтъква "Свободная пресса".

Нагласите за емиграция сред руската младеж нарастват и това не е безобидна тенденция, смята "Ведомости". Желанието за изселване невинаги се осъществява, но растящата готовност за заминаване сред младежта - най-активната част от населението, склонна към риск и иновации, необходими за развитието на страната, - не може да не буди тревога, пише всекидневникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Русия я напускат най-квалифицираните и амбициозни млади хора. Делът на висшистите сред тях е висок - от 30 на сто (заминаващи за балтийските държави) до 50 процента ( в Австралия, Канада, Франция). Освен това официалната статистика не отчита заминалите да учат или да работят временно, които са останали там, се казва в материала.

При това руските емигранти не желаят да се връщат, констатира "Ведомости". Данни от допитвания потвърждават, че изтичането на мозъци от Русия продължава и може да затрудни технологическия пробив, анонсиран от първите лица на страната, предупреждава вестникът, цитиран от БТА.

Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна, а още 10 на сто по-скоро желаят това, отколкото не. Не виждам нищо трагично в тези цифри. Защото от тях следва, че 82 процента от гражданите на Русия не искат да емигрират, пише наблюдател на "Московский комсомолец".
Това съвсем не прилича на страна, в която голям дял от населението просто мечтае да избяга, коментира той.

Авторът обаче добавя, че днес руското общество е в дълбока морална криза. "Продължителен конфликт по периметъра на границите ни. Икономика, която упорито отказва да расте. Постъпателно свиване на възможностите за развитие на бизнеса. Не съвсем здрава вътрешнополитическа атмосфера. "Непрозрачно" бъдеще. Всичко това, взето заедно, не съдейства за добра емоционална нагласа на страната и подхранва емиграционните нагласи сред най-мобилната част от обществото", заключава коментаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още по темата: младежиРусияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
6
 
! Отговори
Скоро на Луната преди 5 години
Скоро ще имат база на Луната. Еми като го могат, ще емигрират.
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При управлението на Путин средната продължителност на живота в Русия се е вдигнала с 10 и повтарям ДЕСЕТ години!Затова имаше протести срещу пенсионната реформа, нали така? Защото хората бачкат и не се надяват да доживеят пенсия?
15
3
 
23
 
! Отговори
Само искат преди 5 години
Щот от България и го могат. 3 млн. емигрираха. И не само млади, ами всеки който имаше възможност. Първи бяха лекарите и инженерите.
14
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Долни лъжи!!Според данни на СЗО мъжете в *** живеят средно 59 г........
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диваците са огладнели,потоци няма да има,най ще има перестройка и нови бъднини към социалистическия напредък
12
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най радостно от всичко е че вече не можеш да видиш в Гърция руски турист, а преди Путин да нападне Украйна и Анексира Крим не можеше да се разминеш от тях и кавги битки за безплатни шезлонги, ужас.Сега санкциите оказват благоприятно въздействие изчезнаха яко дим, а и от България вече изчезват за радост!
11
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 18 годишен руснак е разбираемо да иска, чака го армия россии. Още нещо поръчково срещу Русия няма ли, че това е малко плоско?
10
22
 
16
 
! Отговори
Долни лъжи!!! преди 5 години
Руснаците дори не искат и да чуят за чужбина. При управлението на Путин средната продължителност на живота в Русия се е вдигнала с 10 и повтарям ДЕСЕТ години! Това за какво ви говори? За бедност ли? И докато Русия вече е Швейцария на Евразия средно статистическият българин европеец консумира храни от ЕС 15найсто качество и изхранва НАТОвиците с поръчка на самолети на 40 години за няколко милиарда лева!!! А пенсионерите ни ровят по кофите и измират!
9
4
 
22
 
! Отговори
Тук преди 5 години
Не е по - различно. Кой млад висшист може да има кариерата на децата на Цв. Цв., Цачева или Нинова?
8
5
 
4
 
! Отговори
Я преди 5 години
Те жените ще народят още!
7
13
 
13
 
! Отговори
Сийка Каросерова преди 5 години
А колко немци, французи и англичани искат да емигрират ама няма накъде и като станат много желаещи ги пращат да воюват някъде за да се отърват от излишните гърла? Колко войни е започнала Русия и колко демократичният Запад ?
6
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин няма избор освен оставка и ще го смени някой млад комунист като Сталин или Ленин.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано Путин остане по-дълго на власт, че ако ръгне руската вълна, ще е по-яка и от сирииците !
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Balgsrite sa 79% koito iskat da se mahat ot bg no ne sveki moje saradi fam. Sa imoti da bolesti i tn v vg mn trudno se jivee nesigurno mrasno samo mutrite mimioneri dalaveradjiite s hora sad garba si sa ok dr stradat miseria goljama jalko no fakt plaschtame danszi a mrasotia dupki bokluzi ot restr plahove mischki mrasen vasduh zigani poboinizi kradzi tova e demokraziata v bg
3
25
 
19
 
! Отговори
АМАН ОТ ПРОПАГАНДА! преди 5 години
Руснаците стават все по-богати, а пенсиите им настигат германските! Достатъчно е само да погледнете по Черноморието ни какво става! Колко много руснаци си закупуват жилища? Питам! И смеете да твърдите, че при Путин се живеело зле? Не ви е срам! Лъжци долни! Ако имахме мъдър и силен държавник като Путин щяхме сега да сме на светлинни години и да сме космическа сила! И докато България потъва с ЕС и НАТО, Евразийският съюз мачка и скоро ще бъде най-силния икономически съюз на света!
2
19
 
21
 
! Отговори
Fake news преди 5 години
48% от американците живетя под прага на бедността, 28% са клошари.
1
12
 
27
 
! Отговори
Не извратен тип преди 5 години
Тези да имигрират в лошия капиталистически загниващ запад,а ние по бългороруска дружба ще пратим нашите русофили на местата на напусналите бедстващи руснаци