Няма алтернатива на НАТО: Защитена ли е Европа?

Рисковете след края на договора за ракетите между САЩ и Русия
6 фев 2019 12:00, Петя Славова
64
Няма алтернатива на НАТО: Защитена ли е Европа?
Снимка: архив, Reuters

Европа не е добре защитена. Няма алтернатива на НАТО и сериозно бъдеще в идеята за европейски въоръжени сили. Това каза Димо Гяуров, дипломат и бивш директор на Националната разузнавателна служба, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гяуров направи коментара си по повод на разтрогването на договора между САЩ и Русия за ракетите със среден и малък обсег.

Още по темата

"България е изправена е пред същите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз (ЕС). Европа закъсня в подготовката си за подобен тип ситуации".

Според госта повишаването на сигурността на Европа трябва да се случи поетапно.

"Трябва да се започне все пак от по-малкото – да се постигне единство. В момента европейските армии имат няколко хиляди вида въоръжение... След положителни резултати в тази насока, може да се предприемат и следващи стъпки".

Гяуров поясни защо всъщност разтрогването на споразумението представлява опасност за всички страни.

"Подобни ракети имат достатъчна далекобойност, но за разлика от междуконтиненталните, те всъщност не целят височина. Така полетното време се оказва много малко, поради което времето за реакция при подобно нападение се свежда до 2-3 минути".

Гостът очерта и възможните сценарии при така създалата се ситуация.

"Едната алтернатива е стартиране на нова надпревара във въоръжаването. По-добрият и по-безопасен вариант е стартиране на нови кръгове от преговори, в които всички притежатели на ядрено оръжие да вземат участие, тъй като това вече не са само САЩ и Русия".

Вижте целия разговор с Димо Гяуров в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До TangraУтре Турция ще реши че Кърджали е тяхно или пък КипърКакво стана, Турция реши ли нещо, или да изчакаме до утре?
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Русия с по-малъкбюджет и от по-ниско технологичнониво победи сащ в новата гонка .Русия победи безапелационно.За такива анимационни оръжия американците не могат и да си помислят.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...............МЕНЕАКО САЩ НАПАДНЕ РУСИЯ КИТАЯ ЩЕ СТРЕЛЯ ПО САЩ АКО САЩ НАПАДНЕ КИТАЙ РУСИЯ ЩЕ СТЕЛЯ ПО САЩНямаш идея колко много бъркаш.Ако САЩ нападне Русия, Китай веднага ще отхапе огромна хапка от Русия.
55
2
 
4
 
! Отговори
мда преди 5 години
До ...............МЕНЕАко Русия нападне Китай САЩ ще удари Русия и прочие безсмислици. В интерес на истината Китай вече е влизал в конфликт със СССР. Това, че Китай се води социалистическа страна хич не я прави такъв приятел на Русия. В момента в цялата азиатска част на Русия върви Китайска експанзия. Китай се интересува много повече от ресурсите и пътищата през Азия отколкото от конфликт със САЩ.
54
3
 
5
 
! Отговори
...............МЕНЕ преди 5 години
АКО САЩ НАПАДНЕ РУСИЯ КИТАЯ ЩЕ СТРЕЛЯ ПО САЩ АКО САЩ НАПАДНЕ КИТАЙ РУСИЯ ЩЕ СТЕЛЯ ПО САЩ ЗАТОВА ЧЕ ВОИНА НЯМА ДА ИМА САЩ ИМАТ ТРИ ТРИДИОНА ВЪНШЕН ДЪЛГ И СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ .И ЗАТОВА СЕ ТЕЗИ ЦЕНАРИЙ ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИЙ
53
2
 
8
 
! Отговори
сова преди 5 години
Хайде стига с това НАТО че кой е заплашва Европа освен емигрантите. Но тях ги докара баба Меркел Както върви скоро немския няма да е официален език в Германия. Освен ако не се появи нов Хитлер.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде не е казано и доказано , чев една война винаги побеждаванякоя супер-пупер индустриализиранадържава . Винаги побеждава тазис по-добрите стратегии .
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не панимайш ! Милиардите ,които се обявяват във военниябюджет на сащ отиват точно затези бази -- за снабдяване наличния състав . Русия с по-малъкбюджет и от по-ниско технологичнониво победи сащ в новата гонка .И няма да стоят на едно място .Когато сащ се изравнят с днешнотоим ниво Русия ще е отишла ощепо-напред .
50
2
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
До анонимен 50Не знам какво панимайш ама това в Сирия сигурно не е военна база на САЩ а почивна станция за пенсионери та затова няма руснаци там???????Или пак не си разбрал там каквото си искал да кажеш,не си успял много да го изразиш някак си .......
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До TangraУтре Турция ще реши че Кърджали е тяхно или пък КипърСтава страшно!
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзИма. Начинът е да се създадат Европейски въоръжени сили и НАТО да се разпусне. Що щат Сащ в Европа?!Където има бази на САЩ, рашките не смеят да стъпят.Панимайш?
47
4
 
6
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Утре Турция ще реши че Кърджали е тяхно или пък Кипър и Нато ще се оакат в гащите.За мен НАТО е система за печелене на пари. Такива съюзи се държат само от икономически интереси. В момента в който възникне конфликт между съюзници, мисля че имаме в историята си горчив опит. Така че да не говорим за защита, а по скоро за интереси и пари.
46
1
 
12
 
! Отговори
Айше преди 5 години
Вие всички сте откачили, срещу кого ще се биете?
45
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Има. Начинът е да се създадат Европейски въоръжени сили и НАТО да се разпусне. Що щат Сащ в Европа?!
44
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Путин, за каквото му достигна милиционерския мозък - направи. Толкова и дотук. Но Европа ще трябва спешно да се превъоръжи. И не от руска заплаха. Ще е нужно за защита от Китай. Безметежните години отминаха.
43
3
 
9
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Да почва вече ядрената война и да приключваме като човечество. То не знам как майката природа не трае още.
42
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Е то вече минаха 5 откакто Расия щеше да завземе Киев за два дни"Че Рашките не са поискали не са превзели Киев наистина за два дни. Мислиш че се шегувам? Отвори картата, виж къде е Киев, погледни на пътя излизащ северно от Киев по посока Москва. До границата са 150км РАВЕН ТЕРЕН, НЯМА ГОЛЕМИ РЕКИ ЗА ФОРСИРАНЕ, НЯМА ВЪЗВИШЕНИЯ ЗА ДА СЕ НАПРАВИ ФОРТИФИЦИРАНА ПОЗИЦИЯ ЗА ОТБРАНА, НЯМА ИНЖЕНЕРНИ СЪОРЪЖЕНИЯ КАТО ТАНКОВИ РОВОВЕ(Дори с техника ти трябват месеци подготовка)Два дни ли каза
41
4
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
Кой й е крив на Европа че не се обединява ??? Само армията на Русия може да даде нужната сигурност .А след като се оттегля от договора САЩ трябва да се оттегли от Куба .Защо не го прави ??? Нали това е част от споразумението ??? Само обединена Европа може да принуди САЩ да спазват правилата ;)
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РасияОт Москва, до Лисабон за най многое седмица. Прибалтика ще падне за ден, Полша 2 дни, Германий и Франций 3 седмици и Испаний 5 дни. Всичко по този път към обединение на Европа с Руская Федерация, ще стане до 10г.Е то вече минаха 5 откакто Расия щеше да завземе Киев за два дни.
39
6
 
8
 
! Отговори
Панчо преди 5 години
До ГанчоДа сте чули нещо за остров Дамански, какво е станало там??????Знаем да!Рашките обстрелвали китайчетата с артилерия и ракети тип Катюша, а докато стигне до тук новината снарядите се превърнали в лазар.(знам как се пише лазер)