Свидетел на Йехова осъден в Русия за екстремизъм

ЕС протестира за преследване за религиозни убеждения
Обновена: 7 фев 2019 08:53 | 7 фев 2019 07:42,
29
Свидетел на Йехова осъден в Русия за екстремизъм
Снимка: Reuters

Европейският съд поиска незабавното освобождаване на датски гражданин, осъден в Русия за екстремизъм. Денис Кристенсен получи 6 години затвор за проповядване на вярванията на Свидетелите на Йехова от съд в руския град Орел в Западна Русия.

Още по темата

Той бил арестуван през 2017 г в Орел, на 320 км от Москва при акция на ФСБ срещу събрание на Свидетелите на Йехова и обвинен в “организирана екстремистка дейност”, която се изразявала в упражняването на правото си на свобода на религията, съобщава Европейската комисия.

“Никой не бива да бъде затварян заради мирни действия на поклонение и за изразяване на своите религиозни вярвания”, се казва в заявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Процесът срещу Кристенсен е само един от криминалните случаи, възбудени срещу Свидетелите на Йехова, се добавя в съобщението.

ЕС заява, че очаква Кристенсен да бъде незабавно и безусловно освободен, както и да се разреши на Свидетелите на Йехова и другите религиозни групи да се събират свободно и без намеса от страна на властите.

Еврокомисията напомня, че свободата на религиозните убеждения е гарантирана от конституцията на Русия, международните ангажименти на страната и от международните стандарти за човешките права.

Според агенция ТАСС Свидетелите на Йехова са забранени в Русия, а Кристенсен е бил водач на групата в Орел. Руската медия съобщава, че датчанинът знаел, че организацията е незаконна от 2016 г., но въпреки това продължавал дейността й, организирал събрания и проповеди и разпространявал книги и брошури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
48
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Защото проповядват дегенеративни идеологии.
4
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябвало да се забраняват, някой може ли да обясни?
3
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно са ги забранили а той в затвора, тия са наглеци, а ЕС у лево
2
4
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Искам белокосия *** от комитета от Хелзинки да организира грантаджии на протест пред руското посолство за тоя,скоро не сме гледали сеир ;) !!!
1
7
 
53
 
! Отговори
+ преди 5 години
То и у нас трябва да с забранят тези секти ,но.... . Те Може да си мирни,но толкова вреда носят ,че си заслужава Някой да влезне в за вора.