Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз

Акценти от доклада на САЩ за религиозните свободи у нас
15 авг 2017 22:25, Анисия Иванова
67
Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз
Архив: Булфото

В частта за България Държавният департамент на САЩ посочва в тазгодишния си доклад за състоянието на религиозните свободи по света, че българската конституция гарантира свободата на религията и на съвестта.

Законът позволява на религиозни организации да се регистрират, за да могат да получават определени привилегии, включително правото на държавно финансиране, да поддържат училища и болници, както и да получават правото на освобождаване от имотни данъци. Конституцията признава православното християнство като традиционната религия в страната, а законът изважда Българската православна църква от изискването за регистрация.

През септември 2016 г. Народното събрание прие закон, ограничаващ носенето на обществени места на облекло, покриващо лицето, се посочва в доклада. През юли Върховният касационен съд отмени решението за признаване на виновен на мюсюлмански лидер, обвинен в разпространение на салафитски ислям и омраза към останалите религиозни групи.

През февруари Пазарджишкият окръжен съд започна дело срещу 14 роми мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекателство към война и подпомагане на чуждестранни бойци.

Религиозни групи, които са в малцинство, включително Свидетелите на Йехова, мормоните и мюсюлманите, съобщиха за случаи на тормоз и враждебна реторика от страна на представители на някои политически партии и заявиха, че държавата не е предприела съдебно преследване срещу нападения на религиозна основа срещу техни представители.

В училищата беше забранено носенето на религиозни символи, включително на бурки и кръстове, а някои местни структури на властта продължиха да отхвърлят исканията за построяване на нови джамии и ремонтиране на стари. Върховният касационен съд отложи произнасянето по претенциите на мюсюлманската общност за реституционни права, като се очаква проверка за установяване на това дали тя следва да се смята за правоприемник във владението на конфискувани имоти, се казва в доклада. В определени общини малцинствени групи съобщиха за дискриминация и предразсъдъци от страна на структури на местната власт.

Мормони и Свидетели на Йехова съобщиха за физически посегателства и тормоз срещу представители на техните общности, продължават констатациите в доклада. Еврейски организации изразиха безпокойство заради реч на омразата и почитане на личности от времето на Втората световна война, свързвани с нацизма. Мюсюлманите, евреите и Свидетелите на Йехова съобщиха за случаи на вандализъм срещу свои храмове.

Американското посолство редовно обсъждаше с представителите на властите случаите на дискриминация и построяването на нови храмове, както и нарушенията на религиозните свободи с министерството на външните работи, посочва Държавният департамент.

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи Даниел Митов. Посланикът на два пъти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят въпросите на религиозната толерантност, включително протестно шествие в памет на пронацистки политик от времето на Втората световна война.

След това шествие посолството излезе и с изявление, в което се отправя призив към хората да се обявят против нетолерантността. Посланикът писа до вестник, изразявайки разочарование от публикуването на карикатури на евреи, след което главният редактор излезе с извинение.

На срещи с религиозни групи и водачи посланикът и шарже д'аферът призоваваха за толерантност. Представители на посолството обсъждаха с малцинствени религиозни групи свързаните с религиозните свободи безпокойства, особено с общността на евреите, мюсюлманите, мормоните и Свидетелите на Йехова, се казва още в доклада, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Жалко за младите преди 4 години
Жалко за хората!Най-вече за младите... Като ги гледам се ядосвам!
56
2
 
11
 
! Отговори
Тези секти преди 6 години
Плъзнаха из страната като ***. Регистрират се като фирми и промиват мозъците на наивни хора. Объркаха много души. Никой не ги е канил. Българите сме толерантни хора,но тия ни злоупотребяват с търпението. Обикалят и домовете. България е православна държава,а тия са лъжепротестанти. Като ги тормозят,да си ходят там,от където са се пръкнали. Какви ли не га.....дове ни налазиха.
55
1
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
До До Анонимен 36Написал си глупости.Човекът визира конкретна личност и нейна конкретна изява. Как да не постави в кавички думата "научен" в случая, който описва?Отделно стои въпросът, че твоето изявление "той е най-доброто, което нацията има", всъщност доказва заинтересованост. БАН е "тя", не е "той". И там, за съжаление, не е събрано "най-доброто". Отделни хора са истински учени, но повечето ги знаем какви са. Не само ти имаш делови контакти с БАН.Да защитаваш порицаното лице е нелогично!
54
3
 
10
 
! Отговори
Джора Мормон преди 6 години
Аз така преди 2-3 години насъсках кучето по двама с вратовръзчици и папчици, които ми звъннаха на вратата. Установих, че освен, че са нахални са и доста бързи, щото за 4 секунди слезнаха от третия до първия етаж по стълбите.
53
1
 
10
 
! Отговори
ХИТЛЕР преди 6 години
ВЗИМАЙТЕ СИ Е МОРМОНИТЕ И ХОРМОНИТЕ и дим да ве няма от страната
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве, това мормон не е ли животно!?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете Библията! Сатана е дух и действа в помислите ви.
50
1
 
1
 
! Отговори
сър Евгени Минчев преди 6 години
Аз членувам в църквата "Свидетелите на ***"
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Burzumсъс свински опашки ли те връзват мормоните, на улицата и те тормозят, дават ли ти насила дюнери със свинско! Аллах, Аллах!! Какви хора ве!
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Американското посолство редовно обсъждаше с представителите на властите случаите на дискриминация"От къв зор точно САЩ ще ни се меси в религията и ще ни казва кои секти да регистрираме и кои не?
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата с мормоните е, че като им кажа, че не ми пука и не искам да ме занимават, ме оставят намира. А това, че имъма надул колоните и вика халал какбар, в 5 сутринта, а си се оплакали, а да те изкарали най-големия нацист, чудовище и незнам си какво.
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че краварците ще реват. На тях им трябват надробени на хиляди късчета общества - по расов, религиозен, идеологически и всякакъв друг признак. Така държавите-жертви са винаги в положение "партер", и не могат дори да кихнат без някой да се разквичи.
45
0
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Мормоните и свидетелите на Йехова/колко са свидетели, те си знаят/ да си седят в Америка! Там да си търсят свободите!
44
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сектата им плаща обучението в университета. В замяна на това те заминават на мисии по другите дъвжави. Това е накратко.
43
16
 
7
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Чета ви коментарите и умирам от смях! Тия хора ходят да говорят за Библията... И кво? Който не иска да слуша затваря вратата. Май искате да ви говорят за Корана ммм ? Айде драскайте минуси и мечтайте за живот с ония дето режат глави и ползват жените си само за предмети.
42
1
 
40
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
България -1300 години.Америка -200 г.Богомили (обществена група, проповядваща вяра в бога)Ку клус клан (обществена група, пропоявдваща и упражняваща расизъм). Какво им пречи ген. Луков на фона на 200 г. Им история и геноцида над идианците.
41
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американеца дава безплатно акъл но в америка полицайте стрелят и убиват а тука бият полицайте като мече в стълб ....
40
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи Даниел Митов."Ааа, Дани Митов. Какво става с тоя безродник, чувам, че преди няколко месеца е приел исляма и е станал шиит.
39
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз"Te ли се оплакват от тормоз? А пъхането на листовки в пощите и звъненето по вратите, при което две вратовръзки започват да ти обясняват кой е Господ не е тормоз, така ли?
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката е показвана мно-ого отдавна! Работи, момиче!