Руските закони и здравият разум – слабо съвместими

Отзиви след присъдата на последовател на "Свидетели на Йехова"
155
Руските закони и здравият разум – слабо съвместими
Осъденият Денис Кристенсен. Снимка: Reuters

Първата ефективна присъда срещу последовател на забранените в Русия "Свидетели на Йехова" и арестите на негови привърженици в руската провинция изглежда са опит на тайните служби да прехвърлят един религиозно-правен спор в политическата плоскост, пише "Ведомости".

Руски съд осъди в сряда датчанина Денис Кристенсен - активист на религиозната организация, на шест години затвор за екстремизъм, тъй като организирал дейността на забранено религиозно обединение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира: "Не можем да боравим за държавни цели с понятията на здравия разум. На първо място боравим с понятията законност и незаконност".

Още по темата

Това според "Ведомости" е предсказуема реакция. "Песков, без да иска може би, потвърди, че законите у нас и здравият разум са слабо съвместими", се казва в редакционния коментар.

Според вестника силовите структури в Русия не са чули явния сигнал "стоп", даден от президента Владимир Путин - през декември м. г. той нарече вписването на някои религиозни сдружения в списъка с терористични организации "пълна дивотия". А силовите органи продължават да работят тъй, както смятат за нужно, пише изданието.

Държавните институции в Русия и тайните служби са взели на мерник "Свидетелите", при все че те не са единствената организация, тълкуваща християнското учение по специфичен начин, отбелязва "Ведомости".

"Проповядваният от тях отказ от сътрудничество с властта навярно я дразни, но да ги смята за екстремисти по тази причина би било самоизобличително. Силовите структури вероятно се опитват да прехвърлят спора в политическата плоскост - използвайки антиамериканските фобии на руското ръководство, да докажат, че "Свидетелите" са проводници на чуждестранно влияние и потенциални агенти на противника", посочва политологът Алексей Макаркин.

"Ведомости" прокарва паралели между тези арести и гоненията в Съветския съюз и Третия райх. "Свидетелите" са били преследвани и в нацистка Германия, и в Испания по времето на Франко - "но никой изглежда не се притеснява от подобни непривлекателни асоциации", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си и БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До АнонименБлагодаря, че отдели толкова много време. Относно кой съм и какво знам, не мисля, че е в твоите способности дистанционно да определиш. Излагането на моята гражданска позиция по темата не ме прави интернет Герой. Откога свободата на слово е проблем? Що се отнася до сатанистите, да за мене те са такива! Първо те са еретици и богохулници, второ нашето общество не одобрява тяхната форма на проповедническо заробване с псевдо религия. Трето отивай при тях като ти харесва.
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво ми пробутвате тая плоска статия втори ден, засрамете се, тоя си е за затвора
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишоМен лично нищо не ме притеснява, но ме дразнят подобни интернет герои като теб, които държат да се изкажат "компетентно" по всякакви въпроси без да имат никакво понятие за какво говорят докато в същото време се правят на капацитети. За жалост това е нещо много често срещано напоследък... Сега отиди разбери какво всъщност изповядват свидетелите на Йехова и после отиди прочети какво всъщност е сатанизъм.
12
1
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Очаквам твоето просвещение...... Отвори ми очите. Моля!
11
3
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До 8 Ти да видиш!. Ти някакъв умник ли си. А забравих сигурно се познаваме, нали. Та да слагаш етикети от какво разбирам или не. Изплачи си болката миличко, какво те притеснява ........
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишоНе съм сектант нито бот но ти говориш пълни глупости без да имаш капка понятие от материята.
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали либераст/толерастите постоянно за това куткудякат! Върховенство на закона. Преди време имаше подобен случай в Британия където системата уби дете като не му позволи да отиде да се лекува в Италия понеже "такъв бил законът". Сега понеже не се евтаназира дете (новата либерастка ценност), а се проповядват опасни глупотевини и дежурните "моралисти" вадят аршина наречен "оценка на руската правна система". Върховенството на закона и здравият разум са несъвместими точно за либерастите.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишоТака като гледам от религия разбираш колкото от международно право.
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3"добре ли направихме" що какъв точно е проблема произлязал от това, че не мога да се сетя?
6
1
 
19
 
! Отговори
aa преди 5 години
един умен и красив по-малко
5
7
 
47
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
По смешна стаия не бях чел! Утре ще напишете, че в Русия неправомерно се арестуват хора, които имат похотливи желания към деца!Вие нормални ли сте да пишете такива статии?!Браво, свидетелите на Иехова са сатанисти и хората не ги искат. Това, че нашите политици са американски *** си е наш поблем.
4
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия икономически не е мръднала от 30 години, а цивилизационно от ПОНЕ 100. Така, че тук няма нищо чудно.
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние като допуснахме всякакви секти да промиват мозъците ни, добре ли направихме?Що не пилят на СА да не гони християните?
2
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свидетели на Йехова проповядват ли в Саудитска Арабия и останалите държави в района?
1
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е правова държава и здравия разум там движи нещата до като не се поразклати от водка или лосионче и си загуби здравината