Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР

Правозащитници смятат, че държавата мери с двоен аршин
10 фев 2019 07:30,
260
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите в Русия – досущ като в СССР
Снимкa: Reuters, архив

Руски правозащитници бият тревога по повод на два актуални случая на неправомерно задържане в Русия. Единият е от Ростов, а другият - от руския град Коломна. Представители на различни правозащитни организации смятат обвиненията за скалъпени, предава "Deutsche Welle".

"Нечовешко поведение"

И в двата случая задържаните са поставени под домашен арест.

Единият касае Анастасия Шевченко, координаторка на неправителствената организация "Отворена Русия", задържана по обвинение за членство в "нежелана организация". След като дъщеря ѝ се разболяла и била приета в болница със съмнение за бронхит, тя помолила да ѝ бъде разрешено да посети детето си в болницата. Но й отказали. Чак след като състоянието на пациентката се влошило и тя била преместена в интензивно отделение, властите ѝ позволили да я види, но вече било късно - момичето починало, преди майката да стигне до болницата.

Още по темата

И след смъртта на дъщерята Анастасия Шевченко продължава да е под домашен арест. "Не я пускат да излиза дори когато трябва да заведе другите си две деца на лекар", кава руската правозащитничка Зоя Светова. Тя обвинява държавата в нечовешко поведение. 

Заради протести срещу нелегално сметище

Подобен е случаят с природозащитника Вячеслав Йегоров, поставен под домашен арест в град Коломна. Бащата на три деца се е присъединил към група граждани, съпротивляващи се на изхвърлянето в техния град на боклуци от Москва, които всеки ден пристигат с камиони от руската столица. На пресконференция в Москва руската правозащитничка Ала Фролова разкритикува остро методите на руската тайна служба ФСБ, извършила преди няколко дни обиски в 15 жилища в Коломна между 5 и 6 часа сутринта. "Служителите са конфискували не само компютри, твърди дискове, телефони и кредитни карти, а също и компютърни игри на децата", оплака се Фролова.

Валери Боршчев очаква нова вълна от преследвания

Вячеслав Йегоров и Анастасия Шевченко са задържани и преследвани по политически причини, твърди Наталия Звягина от Амнести интернешънъл. А известният руски правозащитник Лев Пономарьов допълва, че хората в Коломна и на много други места в страната биват преследвани, въпреки че не са извършили нищо незаконно. Също и Пономарьов миналия декември прекара две седмици в затвора.

Двойният аршин на властите

Журналистът и правозащитник Игор Яковенко смята, че руската прокуратура мери с двоен аршин. В руската държавна телевизия редовно канят някакви хора, които разпалват омраза срещу съседна Украйна, с което "те нарушават руските закони", твърди той. Но властите в случая си затварят очите. В тази връзка правозащитникът предложи да бъде изготвен списък с имената на всички, които "служат на режима, погазвайки човешките права". Идеята на Яковенко е на един по-късен етап всички тези хора да отговарят за действията си пред международен съд.

"Силите за сигурност имат картбланш от Кремъл", казва Валери Боршчев от московската хелзинкска група. Той очаква в Русия скоро нова вълна от нарушения на човешките права. "Държавата не изпитва никакви притеснения от това, че преследва хора, които не са извършили нищо лошо", допълва Зоя Светова.

Всички правозащитници обаче са единодушни за едно: сегашните репресии в Русия напомнят много за преследването на правозащитници в Съветския съюз навремето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
14
 
13
 
! Отговори
Африканска диктатура преди 5 години
Положението в русия е като в африканска диктатура.Даже не СССР.
152
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата 10 вековна история на Русия, руснаците са живяли в робство в собствената си държава 850 години, 80 години в икономическо и политическо робство, 50 години в абсолютна монархия и 20 години в някаква форма на контролирана от олигарсите демокрация. Жал ми е за тях, но такова нещо като "общество", "демократични ценности", "политическо самосъзнание" в Русия няма как да съществуват. Русия политически е на нивото на Афганистан, Либия, Свазиленд и прочее изостанали племенни общества.
151
21
 
11
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Русия очевидно е притисната в ъгъла щом пристъпва към такива отчаяни действия.Провалът на П е очевиден.
150
21
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Няма никакви илюзии - Русия = СССР ! Точка! Нищо не се е променило и няма да се промени! Та те още се кланят на мумията Ленин в мавзолея .!
149
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ отстрелват хора директно на улицата, но за това Дойче Веле няма да пише защото трябва да се внушава, че Русия е най-лошата, а и все пак гaзетата е финансирана от най-различни НПО-та. Един от най-прокажените вестници, а някога ни служеха за пример. Какви наивници сме били. Между другото Германия плюе по Русия, но това не й пречи да смуче газ от тях ;) Пропагандата си е пропаганда, но бизнеса си е бизнес.
148
8
 
27
 
! Отговори
Бъз преди 5 години
Написано от журналист на рхг . Руски вариант на БХК.. Мерси. Пускам казанчето че много замириса!
147
8
 
30
 
! Отговори
Отровено общество преди 5 години
Но най-голямата щета, която са нанесли "отворените общества" на даден народ е изкореняването на патриотизма и превръщането на обществото в аморфна и лесно податлива на чужди влияния и интереси маса. Като учиш младите на гей ценности, разюзденост и на омраза към родината, ти създаваш общество от *** и ***, които утре ще продадът интересите й за сребърници.
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не бе, не бе на тях не им пука за Русия, само си пишат коментари просто така
145
10
 
25
 
! Отговори
Отровено общество преди 5 години
Абе прави са руснаците, че са задържали нпошката от "Отворена Русия". Сoроските организации са като отрова за всяко общество. Евреите създадоха комунизма, а сега създадоха още по-уродлива негова форма - пореден опит и начин да унищожат народите по света като ги разводняват и като ги учат на фалшиви ценности, псевдотолерантност, безполово и гей образование, феминизъм, белия човек да изпитва вина само защото се е родил бял и т.н. Само наивник може да не забелязва тенденцията.
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми пука за Ръша ОК? Америка била опасна - след 2 мин полицията е на място ОК? Тъмен да закачи бял тука знаете ли кво ще стане???
143
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера при протестите в Париж полицейска граната откъсна ръката на протестиращ от жълтите жилетки.
142
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16 март 1968г, селцето Май Лай, американски войник опира постолет в главата на жена и я принуждава да прави орална любова на сина си. След като свършва, пред очите и застрелва сина и, а после и нея в главата. Американците избиват цялото село до крак, само цивилни жени, деца и старци - 504 убити. Знаели са, че няма въоръжени. Командирът на ротата после е осъден от военен съд но президента на САЩ Никсън го помилва защото получил десетки хиляди писма от американски граждани с молба да бъде помилван
141
14
 
10
 
! Отговори
Текезесар преди 5 години
Русский мир е модел за подражание. Тези които дразнят началниците трябва да бъдат репресирани и по възможност фърляни по затвори и лагери. Трябва да страним от Европа и от САЩ и да се борим за съюз с Русия.
140
10
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Егоров! Не е Йегоров!Володя, защо придворният ти шут Гей Нахални все още си разиграва коня? Нали уж си диктатор и антидемократ?
139
5
 
29
 
! Отговори
драги ми Смехурко преди 5 години
Обиски и задържане с неясна цел: Репресиите във Франция над жълти жилетки досущ като в СССР и KZ! докъде стигна еврейск-*** наглост, а!
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варна подводен град ли е?
137
8
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
156- ПРАВ СИ ЗА КРАВАРСКИТЕ КИНЕФИ- ТЕ СЕ МИЯТ СРЕЩУ 7/16 ДОЛАРА НА ЧАС В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА В КОЙ ЩАТ СА- Я СЕГА ДА ИЗЧИСЛИМ- 7ПО 8ПО 22 ДНИ- 1232 ДОЛАРА- Я СЕГА ДА ВИДИМ ПО 16ДЛ НА ЧАС- 2816 ДЛ- ЗА ТАКИВА *** И АЗ БИХ ИЗЧИСТИЛ КИНЕФИТЕ НА КРАВАРИЯ.
136
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТСССР торпилираха Варна и избиха хиляди цивилни без причина....СССР не са торпилираси Варна, ами Русия, още преди СССР, през ПВС обстрелва пристанището във Варна на което са акостирали турски военни кораби които България е пуснала и които воюват срещу Русия. Жертвите са 84 души, всичките военни. Цивилни няма. А САЩ пускаха бомби над цивилно население в София без причина и избиха 5 хиляди цивилни българи жени и деца.
135
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забравихте ли миналия месец момчето което снима полицайте и им пожела да искарат много пари как беше задържано!
134
21
 
9
 
! Отговори
слънчака преди 5 години
Преди 2 години случка от слънчака - отивам аз да си купя минерална вода от най-близкия магазин и на касата какво да видя двойка руснаци мъже беше точен жената беше много долна и противна, искаха да купят карта на България но бяха останали само на български или английски, т.е на руски език бяха свършили и мъжа й вика дай да вземем на български и тая кат скочи ама как на болгарски не знам си кво направо ми идваше да и бия един шутта толкова ви обичат руснаците вас русо-*** :))