След 30 г.: Има ли какво да се прощава на Русия заради Афганистан?

"Ако не бяха нашите войски, САЩ щяха да разположат ракетите си, насочени към Москва"
12 фев 2019 20:30, Елка Василева
160
След 30 г.: Има ли какво да се прощава на Русия заради Афганистан?
Снимка: архив, Reuters

Нито радост, нито горчивина, а само желание за връщане у дома. Така Михаил Кожухов си спомня последния съветски военен конвой, който напуска Афганистан преди 30 години, завършвайки една интервенция, която днес много руснаци искат да бъде реабилитирана.

На 15 февруари 1989 г. Съветският съюз изтегля последните си военни части след десет години намеса в подкрепа на комунистическия "братски режим" на Кабул срещу ислямските бунтовници. Нареденото от Михаил Горбачов изтегляне беляза унизителното поражение на СССР и допринесе за разпадането му, пише Франс прес.

В този ден военният кореспондент Михаил Кожухов преминава моста на Дружбата на река Аму Даря, разделяща Афганистан от СССР, на борда на предпоследния БТР от последния съветски конвой с червените му знаменца.

"Войниците мечтаеха само да се приберат у дома живи и здрави", разказва Михаил Кожухов, който по онова време е бил журналист във вестник "Комсомолская правда".

В една от машините се намира тялото на убития предишния ден 20-годишен наборник Игор Ляхович, последната от над 14-те хиляди официални съветски жертви на конфликта.

"Покрай пътя виждахме "духовете" (афганистанските партизани), които бяха слезли от планините си да наблюдават изтеглянето ни. Погледите на жителите бяха изпълнени с омраза или разочарование, защото ги оставяхме на произвола на съдбата", спомня си Михаил Кожухов, който сега е на 62 години.

За този журналист, който през 2000 г. за кратко е бил говорител на тогавашния премиер Владимир Путин, тази война "завинаги ще остане една трагична и безсмислена авантюра".

Силно непопулярното нашествие бе официално осъдено през 1989 г. от СССР, навлязъл в "гласността" - въведената от Михаил Горбачов политика на прозрачност. Този възглед вече се преразглежда под влиянието на ветераните.

Още през 2015 г. президентът Владимир Путин, който от 20 години агитира за патриотичен поглед върху историята в името на националното единство, негласно оправда нашествието, което според него е целяло "да реагира на реалните заплахи" срещу СССР, като същевременно призна, че е имало "куп грешки".

През април той прие положително предложението на депутати да се изготви нова политическа равносметка на намесата в Афганистан по повод 30-ата годишнина от изтеглянето.

Насърчена от това съгласие, комисията за отбрана на държавната Дума, долната камара на руския парламент, прие в края на януари проекторезолюция, която смята за "исторически несправедливо моралното и политическо осъждане" на интервенцията. Според този текст нашествието е допринесло за борбата срещу "терористичните и екстремистки групировки" и наркотрафика.

Този текст все още не е гласуван в пленарна зала, което отразява колебанието на властта да реабилитира официално този травмиращ епизод.

Опозиционният вестник "Новая газета" неотдавна осъди тези призиви за реабилитация като "оскърбителни за паметта на загиналите и несъвместими със статута на една демократична държава от 21 век".

В контекст на остри напрежения между Изток и Запад "Русия отново се свързва със съветското си минало, за да оправдае новото си противопоставяне на Запада", казва историчката от неправителствената организация "Мемориал" Ирина Шчербакова. "Сегашните международни конфликти обаче не благоприятстват реабилитацията на интервенцията, която завърши с поражение", добавя тя. В момента тече военна намеса на Русия в Сирия.
Откъм ветераните идва силен натиск да се придаде по-висока значимост на конфликта.

"Няма какво да ни се прощава: не сме ползвали напалм и дори можахме да напуснем Афганистан, заместени от нашите партизани, нещо, което американците никога не са успявали да направят", пледира анализаторът Пьотр Акопов от прокремълския онлайн вестник "Взгляд".

Според Александър Ковальов, председател на Сдружението на бившите военнослужещи от Общността на независимите държави, намесата в Афганистан е била оправдано. "Ако не бяха нашите войски, американците щяха да разположат ракетите си, насочени към Москва", казва той.

"Горбачов правилно постъпи, като сложи край на тази война, но трябваше да продължим да подкрепяме Кабул с оборудване", добавя Ковальов, който е бил политически комисар на 860-и полк, изпратен в Афганистан да осигури изтеглянето на 40-а армия.

Наборникът Константин Волков заминава за Афганистан в края на 1981 г. на 17-годишна възраст, изпълнен с въодушевление. Като радист в разузнавателна рота участва в 70 военни операции, а за една от тях през 1983 г. получава медал заради засичане на разговор между муджахидини.

През 1983 г. се уволнява и е обсебен от тази война в продължение на 15 години. Става свещеник и вече като отец Константин събира в църквата си в Дарна, на 45 км северно от Москва, още тридесетина "афганци" (бивши военнослужещи от Афганистан), всяка година на 15 февруари, на годишнината от изтеглянето. "Предлагам на бившите си бойни другари да се покаят и да забравят случилото се в тази война", казва той.
 

/БТА/
 


160
Още от Русия
Русия хитрува и нарушава Договора за ракетите със среден обсег
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 93
Днес след 10 години управление на ГЕРБ България е първа по смъртност в света и 80% от българите живеят в бедност.

искаш да кажеш след 70 години руско робство.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 65
Извинете, мога ли да попитам? САЩ какъв наем плащат за военните бази в България, знае ли някой?

Може, може.Военните бази са съвместни, не американски и САЩ не плащат наем по тази причина.САЩ обаче до сега са дали $400 милиона за поддръжка на БА.Панимаиш?
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 134
Ами в Виетнам какво стана с великите кравари.

Какво да става?В Ханой има Мак Доналдс.
135
2
 
0
 
! Отговори
Ник преди 4 дни
В съседна Сърбия са оставили няколко разрушени сгради, за да не забравят нападението на щатите преди няма и 20 години. Това можеше да се случи и с нас, ако не бяхме послушни. Сега много слушаме.
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами в Виетнам какво стана с великите кравари.
133
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Нико

А за тия години в колко държави влизаха краварите и колко народ избиха ? Задайте си и тоя въпрос.

Докато не влязат в СЕСЕСЕРЕ 2.0 не ги признавам!
132
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какво да се прощава?Онези талибани направиха за смях рашките.
131
15
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 5 дни
Няма какво да са прощава. Руснаците се изтеглиха просрани.
130
11
 
13
 
! Отговори
Нико преди 5 дни
А за тия години в колко държави влизаха краварите и колко народ избиха ? Задайте си и тоя въпрос.
129
19
 
11
 
! Отговори
Бончев преди 5 дни
Нещата се повтарят,*** никога не извлича поуки от грешките си. Ще има изтегляне от окупираните територии в Украйна и нов разпад на русия.
128
18
 
15
 
! Отговори
Русомраз преди 5 дни
Така е...
Преди 30 години се изнесоха като бити пeдaли от Афганистан, скоро пак като такива, ще се изнесат от Сирия и Украйна!
Който не си взима поука от грешките, е обречен да ги повтори!
127
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Те тез всички са им "братя" човек :)))) душевно болна нация.
126
9
 
9
 
! Отговори
Трол преди 5 дни
"Погледите на жителите бяха изпълнени с омраза или разочарование, защото ги оставяхме на произвола на съдбата", спомня си Михаил Кожухов, който сега е на 62 години."
Този явно е можел да чете мисли!!!
125
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отвратително е да си гербав!
124
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сирия е следващият Афганистан. За щастие, няма да загинат толкова много войничета, но икономическият ефект ще е същия.
123
31
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Къв бой ядоха рашките там. Те къде ли неядоха де..Ама това са амуджии.
122
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Жан Виденов беше неудобен на Сорос, САЩ и местните им слуги, защото отказа да разпродава България. 1995 г. беше най-успешната в икономиката до тогава"


Хей каскет.... и за троол не ставаш.
Слагай ушаанката и наливай лосион.
121
20
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 дни
реалностите винаги могат да бъдат преиначени от заинтересования преиначаващ
в едно са най силни руснаците и то е пропаганда и промиване на мозъци със слова най вече добре отработени и проработили през годините на комунизма
защо загинаха толкова мног млади руски мъже тогава? за да ги излъжат че лошия запад щял да се разположи там с ракети-дрън дрън
горбачов е най разумния и далновиден руски политик жалко че няма в управлението на русия такива днес
120
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен122
Обирджиите са в БСП.
119
22
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 5 дни
Запада пак се плюнчи по адрес на Россия.