В Русия забраниха смартфоните на военните, когато са на служба

Могат да ги ползват в бита, иначе – телефони с бутони
20 фев 2019 17:37, Елка Василева
44
В Русия забраниха смартфоните на военните, когато са на служба
Снимка: архив, Reuters

Долната камара на руския парламент одобри закон, който забранява на военнослужещите да използват смартфони, когато са на служба, предаде Асошиейтед прес.

Според промяната на военните се забранява да постват в интернет свои снимки и видеоклипове, както и информация за себе си, други войници и техни роднини. Новото законодателство официализира ограниченията върху ползването на смартфони и таблети, наложени по-рано със заповед на министерството на отбраната.

Приемането на законодателния акт от Държавната дума бе предшествано от публикации за сраженията в Източна Украйна и за руската военна кампания в Сирия посредством софтуерни продукти с отворен код. Публикациите се основаваха на постове на военнослужещи и техни роднини в социални медии, документиращи руските загуби и подробности за сраженията, които често противоречаха на официалните данни на Москва.

По-рано ТАСС цитира заместник-председателя на комисията по отбрана в Думата Андрей Красов, според когото "обикновените телефони с бутони без фотокамера няма да бъдат забранени". Той заяви, че в бита си военните щели да имат право да ползват смартфони, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Русиявоеннисмартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
33
 
11
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Мога да ви покажа и какъв е руският военен телефон, т.е. мобилен телефон специално за военните - за да го носиш се слага в специален куфар, а самият телефон е с размера на всичките томова на "Война и мир" събрани заедно.
5
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трбва, да им е гадно, като в нашите казарми беше, преди 30 години. Не можеш да се видиш със семейство и приятели. Не можеш да имаш интереси. Не можеш книги да четеш. Не можеш музикален инструмен да си докараш ... Защо? Ми ей така - ще станеш по-добър войник, ако те държим в клетка, като животкно.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те и сега могат да бъдат следени ... като видиш на едно място (разбирай клетка) струпване на голям брой несмарт устройства, значи руснаците са замислили нещо :)
3
7
 
13
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
Да се попречи на предателите да издават тайни.
2
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, какво си играят, да забранят всички телефони.Ще ми показват те реалност, различна от тази, която Кремъл обявява.
1
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем логично е да ги забранят, освен че могат да излагат себе си и колегите си на опастност пускайки снимки и клипчета от работното им място, могат да бъдат и следени без тяхното знание. Което за всяка държава би представлявало риск. Тъй че не е голяма изненада.