Путин заплаши САЩ както никой досега, дори и Хрушчов!

Руски издания за годишното послание на руския президент
Обновена: 21 фев 2019 21:19 | 21 фев 2019 17:22, Елка Василева
785
Путин заплаши САЩ както никой досега, дори и Хрушчов!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руските издания коментират посланието на руския президент Владимир Путин пред парламента.

В. "Комерсант" го определя като "послание към Конгреса" на САЩ. Документът съдържаше необикновен (дори в сравнение с предишното послание) милитаризъм и заплахи по адрес на Съединените щати, каквито Путин досега не си позволяваше, отбелязва вестникът.

Русия ще бъде принудена да създаде и разположи оръжия, които може да бъдат използвани не само срещу територии, откъдето ще идва пряка заплаха, но и срещу територии, където се намират центрове за вземане на решения да се използват ракети, застрашаващи федерацията, заяви вчера Путин.

Това бе "главният смисъл на посланието" - "всичко останало, кажи-речи, спря да съществува", коментира "Комерсант".

Още по темата

Казаното от руския президент "бе именно заплаха. Нямаше начин да се нарече другояче", подчертава изданието и обяснява: Путин "говореше така, че да го чуят".

"Колегите му не бяха заплашвани така дори от Никита Хрушчов" - съветски лидер от времето на студената война, пише всекидневникът, според който Путин "още никога не бе стигал толкова далеч".

НАТО отхвърля като недопустими заплахите на руския президент да насочи оръжия към ключови центрове на западния алианс, цитира печатът вчерашна реакция на пакта.

"Путин пак наплаши НАТО с посланието си към Федералното събрание", констатира онлайн изданието "НСН". "НАТО е възмутена от посланието на Путин", пише в заглавие "Газета", цитирана от БТА.

"Да не би да са си мислили, че ще си правим селфита с тях след разширяването на НАТО, излизането на САЩ от (договора за) ПРО, увеличаването на американския контингент в Европа и неспирната намеса на колективния Запад във вътрешните работи на суверенни държави", се казва в публикация в социалните мрежи на Мария Захарова, говорителката на руската дипломация, цитирана от "РКБ".

"Росийская газета" изброява нови руски оръжейни системи, споменати в посланието на Путин - хиперзвуковата планираща бойна глава "Авангард", подводния дрон "Посейдон", междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", лазерния комплекс "Пересвет", хиперзвуковите ракети "Кинжал" и "Циркон".

Създаваната от САЩ противоракетна отбрана е безсилна срещу "Авангард", "Посейдон" ще "обезцени" всички усилия на Щатите в тази посока, а "Сармат" може да преодолява "всякакви съвременни и перспективни системи за ПРО", твърдят военни експерти на московския официоз.

Няколко ракети "Циркон" могат за 5 минути да ликвидират изцяло "мозъчните центрове" на САЩ, които управляват ракетните системи, уверява руски аналитик пред електронния вестник "Ура".

Според експерт на сайта "ФАН" Русия може да произвежда нови хиперзвукови аеробалистични ракети, "възраждайки на ново технологическо равнище" базата и технологиите, останали от Съветския съюз. Ако модернизираните комплекси бъдат разположени примерно на полуостров Чукотка, в обхвата им според него ще попадне "половината територия на САЩ, включително цялото тихоокеанско крайбрежие с най-гъстонаселените и технологически развити райони като Калифорния и Лос Анджелис".

"Ведомости" разглежда друг аспект от посланието на Путин - натиска върху бизнеса в Русия, станал според вестника вечна тема на обръщенията му към парламента.

Президентът прие предложение на руски делови сдружения и на Агенцията за стратегически инициативи за това данните за натиск върху бизнеса да бъдат огласявани чрез дигитална платформа с оглед въпросът да се разглежда по същество. Според бизнес омбудсмана Борис Титов Путин изпраща поредния твърд сигнал към правоохранителите в Русия, където до съд стигат едва 15 на сто от делата срещу бизнесмени, близо 5 на сто се прекратяват, временно се спират над 30 процента, а останалите увисват.

Въпреки президентските изявления в Русия продължават да арестуват и да хвърлят предприемачи в затвора, констатира Яна Яковлева от неправителствената организация "Бизнес солидарност". Според нея думите на Путин са формалност и с никакви конкретни поправки не може да се промени ужасът, в който се е превърнала руската правоохранителна система.

"Прозвуча ритуалната формулировка, че трябва да се отслаби натискът върху бизнеса, но тези думи не са придружени с конкретни стъпки", допълва политологът Николай Петров.

В посланието си Путин настоя в съкратени срокове да се подобри качеството на живота на хората в Русия, изтъква "Известия".

Помощите за гледане на деца инвалиди ще нараснат двойно, държавата ще субсидира ипотечните лихви за семейства с деца през цялото време, докато погасят кредита, до края на 2021 г. ще бъдат създадени 270 хил. нови места в яслите, а на пенсионерите ще бъдат начислени несправедливо орязаните доплащания. Това са само част от задачите, които постави Владимир Путин, отбелязва вестникът.

Според първия вицепремиер Антон Силуанов за изпълнение на президентските директиви ще са необходими допълнителни разходи от бюджета в размер на 100-120 млрд. рубли годишно. Същевременно държавният глава назова и хората, които ще носят отговорност, ако гражданите не усетят промени, посочват експерти на "Известия".

 


785
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
642
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин само ще натисне едно копче и този самолет на краварите ще бъде поразен от една подземнокосмическа ракета.
641
4
 
3
 
! Отговори
тя преди 3 седмици
Така трябва за янките - дебело дръвце!
640
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като свършат парите, започват заплахите..... Смешен си , Потьо!
639
5
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 седмици
КАКВО МУ ОСТАВА НА ЕДИН ИМПЕРАТОР - ДА ПОВЕДЕ ВОЙНИТЕ И ЗА СТРЕСНЕ ВРАГА !
колко наивен остава светът по тази земя ! и от какво пък се плаши ? и нали 2-3 милиарда рано или късно ще си отидат...
638
9
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Вече са приготвили двойно "легло" в мавзолея на Ленин - до мършата на Ленин ще положат мършата на Путин , като двмцата ще бъдат крепко прегърнати за слава на Русия.
637
6
 
11
 
! Отговори
Нима това е заплаха преди 3 седмици
"Русия ще бъде принудена да създаде и разположи оръжия, които може да бъдат използвани не само срещу територии, откъдето ще идва пряка заплаха, но и срещу територии, където се намират центрове за вземане на решения да се използват ракети, застрашаващи федерацията, заяви вчера Путин".
Дре щете нагли кравари!
636
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината е, че всички се борим за власт от най микро ниво до макро ниво на цели милиардни общности. За какво са ни такива ракети???? За какво ни е да се караме?? За какво ни е да воюваме.....? Просто трябва да се оставим да функционираме по нормален начин. Конкуренцията е в основата на провала и еволюцията. Докато се конкурираме жестоко повишаваме качеството но и унищожаваме взаимоотношенията. Ще ни се наложи да се научим да правим състезание но всички да си разпределяме наградата но кога ли ?!
635
15
 
8
 
! Отговори
AcOrP преди 4 седмици
Куче дето лае не хапе. На акъл се е тавариш Путин и плаши гаргите са. То и един друг гениален диктатор се прави на мъж,че ще натиска копчето, ама какво стана накрая клекна и почна да търси стопляне на отношенията...
634
13
 
6
 
! Отговори
ЛЯВ преди 4 седмици
"Заплаши" ... колко да заплаши?

колкото заплашва предупредителната табелка на електричеки стълб "не се качвай, опасно за щивота"
633
19
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 4 седмици
Истинският Путин е в барокамера. Това го е казал двойник, който е даже по-лош от истинския. А в една друга барокамера пазят тройник. Той е най-лошият от всичките.
632
9
 
18
 
! Отговори
Един Русодил преди 4 седмици
Слава на Русия и Владимир Путин скоро ще анексира България готови ли сте за Белене предатели ще си носи отговорност
631
32
 
11
 
! Отговори
Димитър Благоев преди 4 седмици
“Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно
сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”
630
34
 
10
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
и тук е пълно с *** русофили, бедни и гладни, но дрънкат с оръжия
629
3
 
23
 
! Отговори
Крум Страшни преди 4 седмици
До АнонименИ е забранена рекламата на джендъроподобието
628
2
 
17
 
! Отговори
до 628 преди 4 седмици
Анонимните същества са обслужващ персонал.
627
16
 
39
 
! Отговори
Да преди 4 седмици
Тия Фащ и нато отдавна требеше да ги издуха Русия ,когато удариха КУРСК и загина екипажа скриха се като наакани.
626
11
 
50
 
! Отговори
Хххх преди 4 седмици
Всеки средноителигентен човек знае че ФАЩ трябва да изчистят огромния външен дълг....а за това трябва трета световна война....а за една война трябва враг...е честито вече си го имат....само че този път ЦРУ подцени врага....а бяха заложи на Ебални който си е слаба карта....Украйна с нейния Потрошенко не свърши рабоата....трябва друг да се търси да дестабилизира Русия....странно защо не влязът в директен конфликт с Русия!!!
625
5
 
3
 
! Отговори
Mimi преди 4 седмици
Звездичката не е с 8 лъча, а с 6. Това, обаче, не променя основният извод, кой ще загроби света!
624
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Х

За руските комплекси за малоценно не знам, но за руските ракетни комплекси цял свят знае.
623
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин казва, че ще насочат ракети към местата, където се вземат решения за атака срещу Русия. Истерията в САЩ е косвено признание, че там е мястото, където се вземат решения. Иначе защо ще се чувстват визирани в изказването на Путин именно те. Гузен негонен бяга.