Ще създаде ли Русия грижи на САЩ в "задния им двор" - Латинска Америка?

РЕГНУМ: Страните от региона страдат най-силно от беззаконията на Вашингтон
26 фев 2019 21:40, Елка Василева
259
Ще създаде ли Русия грижи на САЩ в "задния им двор" - Латинска Америка?

"Седмица преди преврата от щандовете изчезнаха зехтинът, млякото и хлябът. През последните дни на Народното единство с оглед страхотния недостиг на ресурси и заплахата от гражданска война правителството и опозицията преследваха с всички усилия само една цел: да склонят армията на своя страна, да нарушат крехкото равновесие на противоборстващите сили в нея . . . Блокадата - наказание от САЩ заради национализацията без обезщетения, както и саботажът на националната буржоазия, довършиха нещата . . .".

Не е ли това Венецуела от 2019 г.? - Не, това са спомени на писателя и публицист Габриел Маркес за военния преврат от 1973 г. в Чили, организиран от САЩ срещу законния президент. Вместо социалиста Алиенде, осмелил се да национализира чилийската икономика, Вашингтон сложи на власт генерал Пиночет, който установи кървава диктатура и се постави в служба на американския капитал, пише Едуард Биров от РЕГНУМ.

Изминаха 45 години - и в Латинска Америка всичко се върна на предишните позиции. След серия от победи на левите сили, които смениха компрадорския социално-икономически курс на много страни с национален, последва вълна на разочарование от социализма - и в Бразилия, Аржентина, Колумбия дойдоха на власт десни политици, контролирани от едрата прозападна буржоазия.

Още по темата

Колелото на историята сякаш се върна назад, повтаряйки сюжети отпреди половин век: бунт на недоволните буржоа, прояви на прозападната опозиция, санкции и диверсии от страна на САЩ, акции на ЦРУ в стремеж да разцепи населението и да подкупи армията, заплахи и силов преврат (отвътре или отвън), после репресии.

На 23 февруари 2019 г. Венецуела, законната й (макар и не твърде ефективна) власт бе атакувана едновременно от три страни - откъм Бразилия, Колумбия и откъм морето. Под прикритието на хуманитарна помощ с конвои, организирани от САЩ, отряди на въоръжената опозиция и чуждестранни наемници се опитаха да нахлуят във Венецуела въпреки забраната на президента Мадуро.

Държавният департамент разчиташе Каракас да се хване в двойния капан: пропусне ли отрядите - ще демонстрира, че властта е слаба, давайки пряк сигнал за гражданска война; спре ли хуманитарната помощ - рискува насилие и обвинения от международната общност в "престъпления срещу народа".

Прекомерно лоялен дотогава към Гуайдо, Мадуро обаче се показа твърд и избра втория вариант. Венецуелската Национална гвардия прегради пътя на хуманитарните конвои и щом незаконните отряди понечиха да пробият кордона, използва законна сила. В крайна сметка в Кукута - на колумбийската граница, пострадаха най-малко 285 души, сред които 255 венецуелци и 30 колумбийци.
На границата с Бразилия, в местността Санта Елена де Уайрен, загинаха най-малко четирима и още 25 бяха ранени. Корабът от Пуерто Рико, опитал се да влезе в страната, бе пресрещнат от венецуелските военноморски сили и върнат обратно - там се размина без пострадали.

Но все пак кръв се проля, което бе задачата минимум на провокацията. Зрелищните кадри на горящи коли с хуманитарни помощи - според всички канони на западната пропаганда - обиколиха цял свят като доказателство за "ужасите на режима". Шефът на Държавния департамент Помпео осъди насилието, а самозванецът Гуайдо и президентът на Колумбия призоваха международната общност да вземе предвид всички варианти за решаване на кризата в южноамериканската страна.

След тях козируваха и Бразилия, Аржентина, Парагвай, Уругвай, Чили . . . На 25 февруари се състоя среща на Групата от Лима и под диктовката на американската марионетка Гуайдо повечето страни от Латинска Америка одобриха нови действия срещу Каракас.

Как да не си припомним отново Маркес. В разговор с бившия служител от ЦРУ Филип Ейджи, разкрил в своя книга мръсните престъпления на САЩ в Латинска Америка, колумбийският писател още през 1974 г. стигна до извода, че основният виновник все пак не е ЦРУ, а самите латиноамериканци, които продават своята независимост и не могат да се обединят срещу САЩ.

"При цялото могъщество и богатство на ЦРУ - пише Маркес, - то не би могло да направи нищо в Латинска Америка без класовата солидарност и тясното сътрудничество с правителствата на страните ни, без продажността на държавните чиновници и безграничната корумпираност на нашите политици." Ще добавя: и без липсата на елементарно чувство за самосъхранение, което да опазва суверенитета на нацията, внушавайки идеята за сплотяване срещу общия враг.

От тези неща естествено не страда само Латинска Америка. Продажността и компрадорството са отдавнашни помагачи на "империята на свободата", използваща старинната тактика "разделяй и владей". Примери виждаме съвсем близо: досами Русия днешните ни "небратя" с радост легнаха на Чичо Сам, а в самата федерация от дълги години действа наш собствен Гуайдо - закърменият с американски грантове Навални, отървал при това затвора с усилията на някой властник у нас.

Щатите обаче виждат в Латинска Америка свой заден двор и страните от региона май страдат най-силно от беззаконията на Вашингтон. Колко държавни преврати и убийства на легитимни лидери, колко репресии на диктатори марионетки срещу местното население, настроено против САЩ (хиляди убити само в Чили през управлението на Пиночет!), колко военни инвазии и финансови разорения! Нима всичко това не стига, за да загърбят там всички междуособици и обиди, заставайки в единен фронт срещу Щатите?

Да, Мадуро не се оказа достоен лидер, приемник на Чавес; да, той натрупа множество грешки, разчитайки да навакса само с външна политика и антиамериканска риторика. Да, населението на Венецуела наистина страда от недостиг на най-необходими храни, докато приходите от петрол се харчат незнайно как, а икономиката изисква сериозни реформи.

Нима обаче това оправдава престъпната намеса на САЩ и гнусното поведение на режимите в Бразилия, Аржентина, Колумбия и други латиноамерикански страни, които вият подобно на чакали в унисон с агресора, готови да разкъсат жертвата, притисната в ъгъла? Хуманитарната помощ от САЩ съвсем очевидно е троянски кон, а след нея Венецуела ще затъне в още по-голяма мизерия и разруха, щом западни компании източват петрола даром. Тук няма нужда от доказателства, стига да си припомним скорошната история на Латинска Америка - никой ли там не си взема поуки от нея?

Явно няма кой. Организацията на американските държави например помага на САЩ в гоненията срещу Венецуела, както навремето Арабската лига им помагаше срещу Сирия. Тъкмо съседните страни разпалват в Южна Америка пожар, в който със сигурност ще изгорят и те самите, както тероризмът от Сирия плъзна и към други страни. Москва е твърде далеч и естествено не ще може да подпомогне Венецуела пряко и в същия обем, както Сирия - прекалено трудно е и носи голям риск.

Но Русия безспорно би могла с минимално напрежение да събере и сглоби всички антиамерикански сили в Латинска Америка. Стига да осигурява периодично военно присъствие (например посещения на кораби или самолети), полагайки успоредно дипломатически старания да обедини пронационалните сили и всички, търсещи независимост от САЩ. Боливия, Куба, Никарагуа - ето кои страни може да станат гръбнак на подобно обединение.

Пък и в Бразилия, Аржентина, дори в Колумбия и Уругвай - при всичкото разочарование от управлявалите доскоро социалисти - все още има широка подкрепа за курс на развитие, независим от САЩ. Остава само той да бъде мобилизиран и координиран чрез някакъв силов център. С икономическа помощ например от Китай, тъкмо усетил нужда от нови пазари заради търговската война със САЩ, Москва спокойно би могла да стане такъв център и да покаже, че антивашингтонският потенциал на Латинска Америка не се опира само на Мадуро.

Колкото и да е странно, сегашното изостряне във Венецуела е отлична възможност да реанимираме широкото антиимпериалистическо движение от 50-те - 70-те години, значително отслабило влиянието на Вашингтон в Латинска Америка, и да създадем на САЩ доста грижи в "задния им двор".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
5
 
24
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Да внесем малко яснота: Мадуро е победител на президентските избори през 2018. Той получава 5.8 милиона гласа срещу 1.8 за неговия опонент, Енри Фалкон. Проблемът идва от хитрия ход на опозицията добре подучена. Знаейки, че няма да спечели изборите, опозицията призовава за бойкот на изборите, което намалява избирателната активност. Така че, кой всъщност манипулира изборите през 2018?
101
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НА НАШИЯТ ВОЖД ЩЕ МУ СЕ ОТКЪСНЕ ОПАШКАТА ДА Я ВЪРТИ ПРЕД КРАВАРИТЕ.ПОСТОЯННИ ПОКЛРОНИ, РАДОСТНО КВИЧЕНЕ И ЦЕЛУВКИ ПО ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА СЛУГИТЕ МЯСТО.
100
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Залезан на американската империе започна още, когато бягаха от покрива на американското посолство в Сайгон. Това беше големият позор на САЩ.Големият терористичен акт в Ню-Йорк беше страхотен удар по имиджа на САЩ. Бягството от Сирия, както ще избягат скоро и от Афганистан - също.ТОВА, ЧЕ КЛЕКНАХА ПРЕД Ким Чен.ун.САЩ нямат кой знае какво бъдеще. Огромният външен дълг от 22 трилиона долара скоро ще стане причина за необратими процеси на фалит.
99
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Превод от руски....при това не много добър!
98
2
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Задният двор на САЩ е Канада, а не Венецуела!
97
7
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
един от най изтърканите похвати в пропагандата е, да си приписваш участие/съучастие в дела, в които и ти немаш идея кво се случва. например, "руско"-китайския пътнически самолет, чиито "ново поколение" двигатели са нарисувани на салфетка. самото твърдение, че задния двор на сащ е цела южна америка, предизвиква смях и нервни кризи, също като употребата на "геополитически", "политкоректен" и "завхознарпроморгкомитетски"
96
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, в Сирия над 350 руснаци си оставиха костите след не повече от 7 минути.Това, не бих го нарекъл пречка.Ооооооо ми говедарите не ти дават инфомация колко американски английски наемници са си оставили костите там говедарите крият мьлчат не ти дават инфомация смени си источника на инфомация и ще останеш изненадан
95
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свидетели сме на залязването на американската империя THE END
94
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадурко се е омазал до ушите в шуробаджанащина, объркан личен живот и като цяло е леко чалнат. Последовател е на някакъв индийски гуру, а за себе си твърди, че е потомък на местни индианци и мавритански евреи-сефаради, преселници във Венецуела. Човекът е т.п като ***, може да му видите подписа в Уикипедия. Този е от същата порода като Асад, ще срине Венецуела под звуците на Битълс и Лед Цепелин, на които бил фен.
93
5
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Тактиката на Вашингтон е еднаква навсякъде. Размътват водата и ловят шарани. След като свалят законната власт назначават свои марионетки, на които е позволено да грабя безнаказано.Така беше в Ирак, Афганистан, Украйна, така е и в България.Същото се опитват да направят и във Венецуела.В Сирия руснаците им попречиха ...
92
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Тактиката на Вашингтон е еднаква навсякъде. Размътват водата и ловят шарани. След като свалят законната власт назначават свои марионетки, на които е позволено да грабя безнаказано.Така беше в Ирак, Афганистан, Украйна, така е и в България.Същото се опитват да направят и във Венецуела.В Сирия руснаците им попречиха ...
91
2
 
19
 
! Отговори
Юдо-Масоните пищят преди 5 години
запитвате ли се как става така че САЩ имат огромен търговски дефицит и въпреки това икономиката им не се срива !?Това очевидно е абсурд - какво се крие зад този абсурд ?Основния износ на САЩ е обезпечена с въздух хартия наречена Долар !За да не се обезцени долара САЩ принуждават всички износители на нефт да продават нефт само в Долари !!!Садам се опита да продава нефт в евроКадафи същоАсад се опита да продава нефт в ЮаниМадуро същостана ли ви ясно на кво се крепи еврейския заговор !?
90
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще е добре ако и кубинската армия се намеси, та и те да отнесат един бой.
89
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има едно ппказно разгромяване на армията на Венецуела, въоръжена с руско оръжие. После ще ги оставят да се разправят с Мадуро, както либийците с Кадафи.Някой помни ли кои бяха тия - Кадафи, Саддам Хюсен?
88
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много смело говорите за самозванеца Гуайдо. Гуайдо също е избран на избори и е Председател на Парламента на Венецуела. И при положение, че Мадуро е манипулирал изборите, той е следващият по право, който да поеме управлението.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, мнозинството латиноси не са така *** като кубинците.
86
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 5 години
Това е правилната стратегия - да се създават по всевъзможен начин всякакви 'грижи' на САЩ навсякъде. Най-добре - на собствената им територия. Като се занимават със собствените си проблеми, няма да мътят водата по света (и у нас).Чудя се само, защо Ким се церемони с тях, ами не пуска салютите...
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 2 милиарда долара за американските Ф-16.............трета употреба............така става в колонии като България!!!Нито стотинка не плащат янките за БГ-военни бази!!Купуваме им скъпия ток от двата американски ТЕЦ-а!!!Е...............това държава ли е, колония или само територия???
84
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добра и обективна статия.................точно така е ...........браво, все още има истински журналисти на тая територия!!!
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 105Не знам колко си добре при една война на Балканите краварите тъй ще ни опазят, че да пукнем колкото се може по-бързо и после идват да добиват шистов газ тука като изпукаме. Крaварите имат много гoлям интерес да ни разкарат от тука със всевъзможни средства. Само погледни кaкви смолети ни подват да се пази от Виетнамската война останали.