Лукашенко твърд: Беларусите не искат да се обединяват с Русия!

Има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една държава
1 мар 2019 20:39, Елка Василева
74
Лукашенко твърд: Беларусите не искат да се обединяват с Русия!
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Гражданите на Беларус са твърдо против обединяване с Русия, увери днес президентът Александър Лукашенко, цитиран от Франс прес.

По думите му "98 процента" биха гласували против обединяване на двете страни или, както мнозина го виждат в Русия, присъединяване на Беларус към Русия".

"Причината не е, че нашето общество гледа с лошо око на Русия", каза той на годишната си пресконференция в Минск. "Беларусите искат да бъдат заедно с Русия, но да живеят в собствения си дом".

От няколко седмици има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една страна с цел оставане на власт на руския президент Владимир Путин след края на сегашния му мандат през 2024 година.

"Мисля, че трябва да следваме този път (на две отделни страни). Обсъждайки този въпрос с руския президент, се споразумяхме, че не трябва да влошаваме ситуацията", добави Лукашенко.

През декември руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова на по-голяма интеграция с Беларус, включително чрез общи валута, правосъдие и митници, съгласно договор от 1999 г., който така и не бива приложен на практика, пише БТА.

Тези думи разгневиха Лукашенко, който оттогава отправя все повече критики към съседа си. Беларус е най-близкият съюзник на Русия, но отношенията между двете страни често са изпълнени с напрежение.

Евразийският икономически съюз все повече се политизира и участниците в него имат много разногласия, каза Лукашенко на пресконференцията, цитиран от ТАСС.

"Тъжното е, че когато вземем решения, не ги изпълняваме. А дори да внесем разумно предложение за уреждането на тези проблеми, го скопяваме до такава степен, че то просто няма никакво значение", добави Лукашенко.

В рамките на блока има големи спорове, по-конкретно между Казахстан и Киргизстан, а "виждате и ние колко проблеми имаме с Русия", каза Лукашенко. "Твърде много национален егоизъм", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукашенко не много добре с главата бих казал даже зле
34
0
 
0
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Предлагам тогава Беларус да присъедини Русия.. не е ли едно и също. Лукашенко е против обединяването докато не се реши въпроса със суверенитета в Москва
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42 Значи на gazeta.ru има видео с директните изказвания на Лукашенко и Путин, така че не виждам за какво претендираш - от това по обективно здраве му кажи - пиеш от самия извор. И изобщо заглавието сложено от "Днес" е крайно манипулативно, защото не се базира на никакви социологически проучвания относно нагласите на беларусите. Беларусите искат съюз с Русия, но не чрез аншлуз и поглъщане, а чрез много премерени крачки за постепенна интеграция със запазване на собствения суверинитет. Напълно разумна позиция, още повече, че руснаците също казват, че не са готови и че тепърва ще има серия от
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова страна, нова конституция, нови два мандата. Владимир Владимирович не че той го иска но ще се жертва за народа и ще изкара още два мандата.
31
4
 
3
 
! Отговори
off преди 5 години
Ще ви обеденят не се претиснявай, ако Новочок те чака да знаеш.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рунтавелка ни предлага гледната точка на Франс прес. На сайта gazeta.ru/business/2019/03/01/12216295.shtml?updated ще намерите един видеоклип и един информационен материал, които фокусират актуалните взаимоотношения между Беларус и Русия в по-различна оптика. Изобщо Лукашенко е за съюз между двете държави на абсолютна равноправна основа със запазване на суверинитета на Беларус. Ще се обсъжда създаване на обща валута, но и двете държави са настроени много предпазливо и предстоят дълги преговори, и много стъпки към евентуална по-дълбока интеграция в следващите пет-десет години( общ валута, о
29
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълският диктатор търси мотив за да остане на власт доживотно, защото при следващия Президинт руснаците ще му потърсят сметка за всички престъпления !
28
1
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Още простотии!
27
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много силни ,много големи русофили тук пишат Но никой не иска да отиде да живее в беззаконна корумпирана държава ,където заплата извън Москва е $160 И навсякъде къде отидеш Лондон ,Ню Йорк,Л.А цели колонии руски квартали ..Та дори и най близкия уж съратник на Путин и те не го искат
26
8
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
да ви е честит евроазийския съюзЛукашенко доста рязко се дърпа от братска русия нещо го притеснява но в същото време прави мили очички намеквайки че са най близкия и братски съюзник на русия.казват че е последния диктатор в европа но сякаш неговия съсед също управлява с прикрат диктат под какъвто и ъгъл да го погледнем май са си едно и също и двамата а и двете нации
25
9
 
15
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
в руската империя освен 140 народа под руско иго има киевска рус, бели руси и монголо-руси. Последите от восточната орда се гаврят със всички
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Bad Company Руснаците трябва да бъдат смазани немедлено!Хайде, какво чакаш - грабвайте автоматките със смешника Плевнелиев и отивайте на фронта в Донбас. Там само вас чакат да съкрушите руснаците
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Беларус се живее с десет процента по добре от Русия, защото те са на издръжка от Москва. В момента искат нов кредит, за да могат с него да изплащат старите си дългове. В крайна сметка Беларус и Русия ще се разберат
22
8
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА НЕ Е ПЪРВОТО ПРЕРЕКАНИЕ НА БЕЛАРУС С КОМУНДЕЛО РУСИЯ !! ОТ ТАЯ ГОДИНА БИЯТ СТРАШЕН ОТБОЙ!СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ВТОРАТА НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА СЛЕД КОМУНДЕЛО РУСИЯ!!! СЪРБИЯ Е ПО-МАЛКО КОМУНИСТИЧЕСКА ОТ БЪЛГАРИЯ А СКОРО И БЕЛАРУС ЩЕ Е ПО-МАЛКО КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!БЪЛГАРИЯ Е УЛТРА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СЕ ВИЖДА ИЗОБЩО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ!
21
3
 
4
 
! Отговори
Индиец преди 5 години
Ей, Тръбарчето, много ти е тръбесто мозъченцето! И къде ще ги фърли двата атома Путин? ти ли ще му ги подаваш атомчетата, бе!
20
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Беларус се живее много по-добре от Русия. Все пак държавата е по на запад и изцяло в Европа, а Русия е азиатска територия пълна с пияници и мафиоти. Разбирам го Лукашенка
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има спешна нужда от демократизация и прочистване от мафия, олигарси и политици.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава в която има някакъв ред ,да се обедини с държава без никакъв ред ,където кражбата е религия .
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро Лукашенко не иска да загуби положението си на диктатор. Режима в Беларус е такъв, че белорусите въобще нямат думата. Лукашенко казва какво искат и какво не искат те, но преведено на обикновен език това означава какво иска или не самият Лукашенко. А той не иска със сигурност едно - да се раздели с властта.
16
7
 
19
 
! Отговори
в Русия е зле преди 5 години
Никой не иска да се обединява с Пyтинстан, да не е луд.