Аферата "Скрипал": Хроника на един скандал с отровен привкус

Година след опита за покушение срещу Сергей Скрипал случаят не е приключен
Обновена: 6 мар 2019 07:53 | 5 мар 2019 21:40,
70
Аферата "Скрипал": Хроника на един скандал с отровен привкус
Снимка: Reuters, архив

Една сутрин в средата на февруари катедралата в Солзбъри осъмна с руския флаг върху нея - под прикритието на нощта някой очевидно се е покатерил върху по строителното скеле, за да спусне от средновековния символ на града бяло-синьо-червеното знаме.

"Що за глупава шега, която събужда спомените за неприятните събития от миналата година", коментира консервативният депутат Джон Глен.

Още по темата

От гледна точка на британското правителство участието на Русия в тези "неприятни събития" е много по-сериозното провинение в случая, отколкото окичването с руското знаме на катедралата в южния английски град. Още повече, че случаят от преди 1 година продължава да нажежава страстите и далеч все още нищо не е докрай изяснено, пише "Deutsche Welle".

Двама души в безсъзнание и една следа

На 4 март 2018 година на една пейка в парк са открити двама души в безсъзнание. Бързо става ясно, че това са руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Също толкова бързо беше установено, че двамата са отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Така следата се насочи към Русия - в родината си Скрипал беше изпаднал в немилост пред тайните служби. На 12 март британската министър-председателка Тереза Мей обяви в Долната камара на парламента, че "най-вероятно" зад покушението стои Русия.

Четири месеца по-късно мъж и жена откриват в Солзбъри бутилка, с която очевидно отровата е била пренесена. Двамата влизат в контакт остатъците от отровното вещество - по-късно жената умира, а мъжът ослепява.

Докато Сергей и Юлия Скрипал се борят за живота си, ескалират политическите реакции. Два дни след покушението бившият външен министър Борис Джонсън заяви, че не иска да сочи никого с пръст. Въпреки това той нарече Русия "злокачествена и разрушителна сила". Бяха отзовани посланици, последваха ултиматуми, изгонени бяха и немалко дипломати от двете страни.

Редица западни държави предприеха подобни стъпки и застанаха на страната на Великобритания. През септември Лондон втвърди тона: държавният секретар по въпросите на сигурността Бен Уолъс заяви, че отговорността в крайна сметка носи лично руският президент Путин, чието правителство "контролира, направлява и финансира военното разузнаване".

В търсене на престъпниците

Първата вълна от политическите реакции беше попреминала, когато настъпи ново раздвижване по случая: в началото на септември британското правосъдие повдигна обвинение срещу двама мъже, които бяха обявени за международно издирване. Великобритания разпространи записи от наблюдателни камери и назова имената, с които заподозрените са влезли в страната. Президентът Путин тогава предложи двамата набедени руснаци, които за властите били най-обикновени частни лица, да дадат лично обяснение. Което те и направиха: в обширно интервю за руската държавна телевизия те обявиха, че били пътували като туристи до Солзбъри. Дори и най-верните на Кремъл руснаци обаче не повярваха на тяхната версия.

Един месец след повдигането на обвинение разследващият портал Bellingcat публикува истинските имена на двамата, които се оказаха офицери от ГРУ - Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Русия отхвърли всички обвинения.

Нови санкции и ново разследване

През есента САЩ въведоха нови санкции срещу Русия - основно заради руската намеса в предизборната кампания за президентските избори в САЩ през 2016 година, но също така и заради случая Скрипал. На срещата на Г-20 в Аржентина руският президент Путин осъди "злонамерените" санкции и категорично отхвърли всякаква отговорност на Русия. През януари ЕС наложи санкции на водещи сътрудници на руското военно разузнаване, вкл. на двамата предполагаеми атентатори.

Едва в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността се проведоха официални дипломатически разговори между Великобритания и Русия. Малко по-късно разследващият портал Bellingcat съобщи за предполагаем трети съучастник - човек на име Денис Сергеев, който се свързва и с отравянето на български бизнесмен в София. Русия отново отхвърли всички обвинения.

Русия не подкрепя реформата в ОЗХО

И една години след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия случаят не е приключен. Нападението обаче доведе до затягане на контрола върху химическите оръжия: инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) получиха значително по-големи правомощия от досегашните им само да констатират дали някой е използвал химическо оръжие или не. Сега те имат право да разследват и всички улики, които могат да ги отведат до извършителите.

Под въпрос е обаче дали реформата в ОЗХО е била в състояние да предотврати отравянето на Скрипал, ако тя беше извършена по-рано. Защото Русия отказа да подкрепи разширяването на правомощията на Организацията за забрана на химическите оръжия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
9
 
! Отговори
Стефан Караджа преди 5 години
До АнонименКато спец по тия неща ще ви кажа какъв моят анализ: скрипал или свирачов е психясал двоен агент, преди няклок години е убил и други членова на семейството си щото искали да си стоят в Русия ,която той е предал. Сега похищава и дъщеря си и на ингилизките агенти им писва и го затварят в лудница и няма да го видите повече, или ще покажат някой дегизиран като него. Просто на Западната мафия и трябваше някоъ подов и коз срещу Русия, защото виждате какви плавоне имат...напр Венецуела...
55
2
 
8
 
! Отговори
..Аферата "Скри преди 5 години
Жалък фарс от страна на англичаните!!!
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Скрипал е лежал в затвора в Русия за това че е двоен агент. След като го пускат 10 години по късно отива в Англия и там го тровят руснаци. Е защо, няма логика. Първо не знае нищо секретно 10 години по късно. И защо да го пускат да замине ако ще искат да го убиват. Проста логика..
53
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият Путин каза, че Скрипал трябвало да бъде наказан а тука ме убеждават че наказанието не идвало от Русия. Я малко по-сериозно и снхронизирайте троленето с висшото ръководство.
52
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фактът, че толкова много руски *** винаги реагират панически на тази болна тема за руснаците показва, че на последните никак не им е чиста работата.
51
2
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Пак ли сте забъркали някакъв словесен миш маш , под формата на антируска статия ?
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако руснаците са искали много отдавна щяха да са го ликвидирали, не да си излежи присъдата, че и да го пуснат извън страната и там да си живее сумата и години!
49
6
 
28
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Русия има участие в отравянето на Скрипалите толкова,колкото имаме ние участие в атентата срещу папата!?Тия номера и хватки са изпробвани отдавна с успех при най-различни случаи -технологията е разработена перфектно!Убийството на братя Кенеди и Мартин Лутър Кинг,Мерилин Монро свалянето от власт или убийството на различни латиноамерикански лидери също са в тази категория!Но това със сигурност ще секне,защото твърде много хора почват да се досещат за какво става дума и да се възмущават!?
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма съмнение", "с голяма степен на вероятност", тежко ни, ако и правосъдието започне да работи на базата на тази "желязна" логика. На всичкото отгоре намерили и бутилката с отровата. Създава се впечатление, че руските тайни служби или са много г.лупави, или нарочно са оставили следи. И тъй като не вярвам нито на едното, нито на другото предполагам, че ти е оставил някой друг. Когато преди паднаха кулите-близнаци, до едно летище намериха кола, с инструкция по пилотиране на арабски в нея. СМЯХ.
47
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57А (Ка)путин къде скри ония двама клоуни? За шефа на ГРУ ясно, човека умря внезапно есента. Третият умрял на тоя пост за пет години. Но двамата гейрои май изчезнаха безследно.
46
3
 
11
 
! Отговори
Гоше преди 5 години
До ГoшуВижда се, че от "Козяк" са те сритали по тъмно и не можеш да се примириш...
45
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та къде ингилизите скриха тия двамата?Нещо много започна да намирисва тая история.Изглежда няма какво повече да изсмучат от пръстите си и сега ги крият докато не предадат богу дух.
44
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджето докато е търкал стола на топло в Дрезден е чел много шпионски романчета. Дотолкова че почнал да им вярва. Мисли си че може до безкрайност да трепе хора по чуждите държави. Сега като влезе в клетката в Хага ще види кон боб яде ли.И между другото, за сведение на тролчетата, след този случай вярата на руснаците в собствените им служби бе силно разклатена. Интервюто на двамата кретеноиди им показа нагледно че в корумпирана и прогнила държава нищо не работи, включително и тайните служби
43
6
 
30
 
! Отговори
Крумов преди 5 години
Когато статията стига до дойче зеле не четох по нататък,вече ми беше ясно че това е пропаганда. Англичаните да не са сами в лъжите си намесиха и нас, белким някой и повярва.
42
5
 
20
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Да вземат да си гледат брексита и да не ни занимават с глупости и конспирации.
41
6
 
36
 
! Отговори
нато преди 5 години
Минали сме детската градина.Пикаят кръв Американците и Англичаните.Не е лесно да се откажеш от кражбите от цял свят.Благосъстоянието на гадовете се крепи само от кражби и мошеничества,като на Сорос.чиста принуда да се закупуват американски и английски стоки,ДОЙДЕ ГАД И НИ КАЗА ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ГАЗА ОТ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ.СЕГА ДОЙДЕ ДРУГ ГАД ДА НИ КАЖЕ КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ.ИСТИНАТА Е ЧЕ АМЕРИКА ОТИВА НА БУНИЩЕТО И ТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее какви са тея новини, пишете как бойко злепостави България пред Медведев и Русия
39
3
 
25
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"""който се свързва и с отравянето на български бизнесмен в София."""Българският бизнесмен просто имал силно разстройство ,защото консумирал рукола,която просто била силно нитратна и обработвана с някакъв хербицит и не добре измита обилно с течаща вода.Сега под всяко листо на маруля,салата,рукола или във всеки домат трябва да се знае,че дебне агент на ГРУ или КГБ.И, ако някой либералист види в леглото до жена си съседа ,трябва да знае,че този не му никакъв съсед, а руски агент
38
4
 
17
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Заглавието е малко подвеждащо. Повече ще отива нещо от рода на "Хроника на един скандал с примитивен привкус". Темата е донякъде интересна, но сценарият и развитието е толкова просташко и тъпо, че е интересно и праводподобно само за ограничен процент от *** и финансово зависими зрители, читатели. В останалата част от публиката се появява съмнение и страх, че нещо в Англия и западния свят е опасно прегряло и всеки момент ще избухне във война или нещо подобно.
37
3
 
2
 
! Отговори
Рускиня до гошу преди 5 години
Статистика от холандия и германия поставят българските гражданки на първо място в тоз занаят.