Сенатори срещу Тръмп? Отхвърлят извънредното положение с Мексико

Сенатът ще се произнесе в близките дни за казуса
Обновена: 5 мар 2019 08:07 | 5 мар 2019 08:00, Петя Славова
8
Сенатори срещу Тръмп? Отхвърлят извънредното положение с Мексико
Снимка: БТА

Водачът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл призна, че сенаторите най-вероятно също ще отхвърлят извънредното положение, с което президентът Доналд Тръмп се опитва да заобиколи Конгреса, за да финансира строежа на стена по границата с Мексико, предаде Франс прес.

Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, на 26 февруари отхвърли националното извънредно положение, обявено с указ от президента, предаде БТА.

Сенатът с републиканско мнозинство (53 от общо 100 сенатори) трябва да се произнесе по въпроса в близките дни.
Четирима сенатори републиканци вече заявиха, че ще гласуват заедно с демократите против президентския указ, а мнозина други изразиха възражения към извънредната мярка, която според тях надхвърля президентските правомощия.

Тръмп заяви, че ако и Сенатът отхвърли извънредното положение, той ще наложи вето, което Конгресът трудно може да преодолее, тъй като за това е необходимо мнозинство от две трети в двете камари.

"Аз бях един от онези, които се надяваха, че президентът няма да прибегне до варианта за национално извънредно положение", каза Мич Макконъл и добави, че направил опит да разубеди Тръмп, но без успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Преди да е изтекъл мандатът, несериозно е да се правят класации за по- по- най-, защото има още време, както за мъдри решения, така и за големи дивотии. По моему заема място някъде около Джими Картър, но нека бъдем още малко търпеливи. Да си го мислят и чуват американците.
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е най успешния Президент до сега. Предишния афроамериканец нищо не направи за страната си, а хранеше само безработните и имигрантите. Демократите станаха за смях с глупостите си против Президента, но това ще го преизбере за втори мандат .
5
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До До 2В САЩ ИМА социални помощи и десетки милиони ги получават.
4
4
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До До 2Ау,латиносите били работливи!Че това е вицът на деня!Още малко ще кажеш и че имат висок интелектуален потенциал...Че те ако бяха стока,всички държави в Латинска Америка нямаше да са ко.чини!Вярно,САЩ яко ги изцедиха през годините,но явно не е само това.
3
10
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Що приказваш глупости, хората идват и бачкат като изоглавени, в САЩ няма социални помощи. За нелегални няма никакви облаги, даже данъчни облекчения няма. Е затова Тръм, щот на черното се казва бяло. Поне да му беше казал сиво, но той бяло та бяло. САЩ и Запада са лицемерни, но не са лъжци и измамници. Такива са Путин, Ердоган и свитата му.
2
8
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тия упорито се опитват да съсипят страната си!Разходите за строителство на стена и охрана на границата далеч надхвърлят загубите от милионите навлеци,които ежегодно се промъкват в САЩ!То ако бяха стока-*** доди,ама са на 90% лош материал...За демократите е ясно-така се сдобиват с електорат,ама републиканците?Лично за мен всичко това е добре,защото води до упадък на Америка(и закономерен крах),но ми е и малко жал за някога великата страна,която преди и аз харесвах....
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен господин Тръмп сам да финансира собствената си идея за стената. Навремето тов. Хрушчов построи подобна стена с парите на ГДР, а след това този символ на деспотизма и насилието беше позорно съборен. Днес господин Тръмп е безсилен да накара Мексико да заплати за стената по подобие на съвехския диктатор и изпадна в положението на лъжец пред избирателите си, защото няма как да финансира строителството след като е обещал че това ще направи Мексико.