Столтенберг призова Русия да се откаже от нови ракети

Сега е време да преодолеем нашите различия, каза той
4 апр 2019 16:30,
85
Столтенберг призова Русия да се откаже от нови ракети
Снимка: Reuters
"Хитлер не можеше да бъде спрян с мирни протести. Сталин  не можеше да бъде спрян с думи. Ислямска  държава не можеше да бъде победена с диалог!". Това каза в словото си пред Конгреса на САЩ генералният  секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той е във Вашингтон по случай честванията за 70-годишнината от създаването на Алианса, предава агенция Фокус.
 
"В един идеален свят, нямаше да има нужда да харчим никакви пари за отбрана, но не живеем в такъв", споделя той.
 
В речта си Столтенберг изтъкна важността на НАТО за запазването на мира в периода след Втората  световна война и посочи, че "от двете страни на Атлантическия океан се задават въпроси относно  заздравяването на партньорствата в Алианса."
 
Той на коментира и заплахата за НАТО от страна на Русия. По думите му са нужни реални стъпки за възпирането й и предположи, че дори и диалогът с Москва да се подобри, отношенията си остават трудни.
 
Столтенберг обясни, че държи на Договора за ядрените ракети със среден обсег, но отбеляза, че изтеглянето
на САЩ от него е в отговор на действията на Руската федерация и че Алиансът се готви за свят, в който споразумението не съществува. 
 
Секретарят отбеляза, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, са увеличили своите бюджети до  41 милиарда и че до края на следващата година ще достигнат сумата от 100 милиарда долара. 
 
"Сега е време да преодолеем нашите различия, защото в бъдеще ще ни е нужен още по-голям съюз", завърши
Йенс Столтенберг.
 
НАТО е основана на 4 април 1949г. във Вашингтон от 12 страни - САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Канада, Португалия, Италия, Норвегия, Дания и Исландия. Те създават съюз, чиято цел е да ги защити от военната заплаха в лицето  на Съветския съюз. В момента държавите- членки са общо 29 и очакват присъединяването на 30-тия си член - Македония.
 
В договора за създаването на  НАТО, съгласно известния член 5, "Страните се споразумяват. че въоръжено нападение  срещу един или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички."
 
Клаузата е активирана само веднъж за всичките 70 години от съществуването на НАТО - след атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма нови ракети за да се отказва от тях.Всичко е анимационни филмчета!
68
1
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
НАТО голям миролюбец се извъди .
67
2
 
5
 
! Отговори
Достоевски преди 5 години
Предлагам на този шведски олигарх да призове Швеция да спре да произвежда оръжие което се продава на терористите. Само Русия вие в устата , вие друга работа нямате ли си? Ако си нямате работа заповядайте в Швеция г- н Столнберг. Имате страхотен имот тук който може да ми го подарите ако искате
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три минути след изказването на Столтенберг руснаците веднага са почнали да си режат ракетите, дори са предложили на Нато-то да направят военна база на Червения Площад, а Путин сам ще върже със свински опашки и ще се предаде.
65
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Ако се откажат руснаците от "нови ракети",западняците първи ще го усетят,ха-ха-хаааааааааа.
64
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
..tozi e absoliuten... (kakvato I ubidna dima upotrebia ..vse shte mu pasne ) !!! A Rusia prizovava Stoltenberg da samorazpusne teroristichnata organizatsia NATO !!!
63
2
 
13
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Абе Столтенчо проблемът на вашето НАТО е че харчи като не видяло и ефект нулев..с изключение когато бомбардира мижави държави....странното е че трябва да е отбранителен съюз, а то излезе че е нападателен
62
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До московия 47Е па инвестирай....какво чакаш....
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я па тоя !
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото Русия се намеси и вече така ще бъде а НАТО е някаква формалност защото при голям конфликт много държави членки ще се изпокрият а и твойте велики американци сащ са просто съюз трябвало е да ги кръстят американски съюз а историята е показала че всеки съюз се разпада така ще стане с Сащ, Нато и ЕС докато Русия не е съюз тя е едно цяло.Сигурно при една голяма война на СащТексас ще се включи са Калифорния и Северна Каролина ще са против и така силата на Сащ ще намале така и НАТО така и ЕС
59
2
 
10
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Приятел ти си май много си се побъркал вярно е че на Русия икономиката е сравнително ниска но ако мислиш че на Путин му пука факт е че икономиката се подобрява общо взето.А изказването че руснаците са *** и некадърни незнам какво да кажа щом имат тази територия тези оръжия-най модерните в света ама тва се прави лесно нали и пияница да си.Американците- твойте богове имат гаден начин на действие като цяло нападат дребни държави богати на природни ресурси обаче с последните две вече не става
58
6
 
3
 
! Отговори
мда. преди 5 години
До Анонимен 12Даже не успяваш да навържеш смислено изречение. Нивото ти на интелигентност е типичното за български русофил.Нормално де. След 70 годишна възраст се наблюдава силна деградация в когнитивните способности.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще спре да разработва когато НАТО спре то бива наглост ама чак па толкова. Русия има толкова оръжия че може да заличи целия свят НАТО също сега се говори за нова студена война-какъв е смисълът НАТО и Русия имат общо оръжия да унищожат света 5 пъти сега просто всичко се подновява а Русия се подновява много по добре там са най добрите самолети,подводници,танкове,ракети в света.Това трябва да спре и да започнат леко по леко да се разоръжават а не да се изключват ядрени договори по неясни причини
56
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Колко е наивен !
55
2
 
4
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
НАТО-----НАШИТЕ АВТОМАТИ ТРЕПЯТ ОТБРАНО
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога са спирали Сталин? Те го молеха да нападне Япония.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I BEZ DA E KAZANO PYK SI VIJDA CHE BG UMRQ AMAN OT ID.IOTI
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A USA KOI DA PRIZOVE A?ROGACH
51
5
 
14
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
НАТО е причината за опасноста от Война да е съвсем реална!Ображдат Русия от всякъде,като улични ***,ама кога ли ще им перне една *** мечката.
50
12
 
6
 
! Отговори
казано е преди 5 години
Навремето Рейгън така срита по меките части ЦЦЦП.След 30 години няма да има Русия.