Столтенберг призова Русия да се откаже от нови ракети

Сега е време да преодолеем нашите различия, каза той
4 апр 2019 16:30,
85
Столтенберг призова Русия да се откаже от нови ракети
Снимка: Reuters
"Хитлер не можеше да бъде спрян с мирни протести. Сталин  не можеше да бъде спрян с думи. Ислямска  държава не можеше да бъде победена с диалог!". Това каза в словото си пред Конгреса на САЩ генералният  секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той е във Вашингтон по случай честванията за 70-годишнината от създаването на Алианса, предава агенция Фокус.
 
"В един идеален свят, нямаше да има нужда да харчим никакви пари за отбрана, но не живеем в такъв", споделя той.
 
В речта си Столтенберг изтъкна важността на НАТО за запазването на мира в периода след Втората  световна война и посочи, че "от двете страни на Атлантическия океан се задават въпроси относно  заздравяването на партньорствата в Алианса."
 
Той на коментира и заплахата за НАТО от страна на Русия. По думите му са нужни реални стъпки за възпирането й и предположи, че дори и диалогът с Москва да се подобри, отношенията си остават трудни.
 
Столтенберг обясни, че държи на Договора за ядрените ракети със среден обсег, но отбеляза, че изтеглянето
на САЩ от него е в отговор на действията на Руската федерация и че Алиансът се готви за свят, в който споразумението не съществува. 
 
Секретарят отбеляза, че европейските съюзници и Канада, взети заедно, са увеличили своите бюджети до  41 милиарда и че до края на следващата година ще достигнат сумата от 100 милиарда долара. 
 
"Сега е време да преодолеем нашите различия, защото в бъдеще ще ни е нужен още по-голям съюз", завърши
Йенс Столтенберг.
 
НАТО е основана на 4 април 1949г. във Вашингтон от 12 страни - САЩ, Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия, Люксембург, Канада, Португалия, Италия, Норвегия, Дания и Исландия. Те създават съюз, чиято цел е да ги защити от военната заплаха в лицето  на Съветския съюз. В момента държавите- членки са общо 29 и очакват присъединяването на 30-тия си член - Македония.
 
В договора за създаването на  НАТО, съгласно известния член 5, "Страните се споразумяват. че въоръжено нападение  срещу един или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу всички."
 
Клаузата е активирана само веднъж за всичките 70 години от съществуването на НАТО - след атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа като видите дебелата сопа и почват да призовавате.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците като им е тъжно и си пускат изявленията на тоя мишок и веднага им вдига настроението.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47 московияна коя поредна доза си ?
45
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 5 години
Тоя едва ли си верва !
44
0
 
22
 
! Отговори
гя преди 5 години
Рукия много "обича някой да й нарежда "!
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сладка работа има този - само обикаля света и бръщолеви глупости, не че някой му се връзва и реално си бърка в носа, но г.з път да види
42
1
 
13
 
! Отговори
гост преди 5 години
москва не вярва на сълзи. имаше един такъв филм.
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варшавският договор беше създаден много по-късно от НАТО- на 14.05.1955г, в отговор на приемането на Западна Германия в НАТО. И беше разпуснат след 36г , през 1991г.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"столтенберг призова Русия"..........я пак................КОЙ беше пък този , дето тръгнал нещо Русия да "призовава"!!!! Айде джа, там при вашите начервени "войничета" да им оправяш чоропогащниците!!! Мили Божке, като чуя такива да плещят ме наляга мирова скръб.....организацията отан, дето НЕ Е СПЕЧЕЛИЛА НИТО ЕДНА ВОЙНА, има въобще нахалството да се обръща към Русия!!! Всъщност, това не е и нахалство, това е ши-зо-фре-ния!!
39
1
 
14
 
! Отговори
гого преди 5 години
през 90 те НАТО остана без реален враг. Намери си една Югославия да си изтръшка арсеналите с изтичащ ресурс от средата на 80 те години.Няма казарми разрушени, а една болница в Белград, 4 моста на Дунав , два или три на Сава....и мнооого обеднен уран по нивите на Сърбия. За това и не пийте сръпска сливива макар че е мн хубава.
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много големи защитници на Фашиска *** се извъдихте. Ясно ли ви е, че на Фашиска *** никой няма да разреши да ни се качи на главата?
37
1
 
8
 
! Отговори
до29 преди 5 години
нали знаеш поговорката, който вади нож другиму .....сещаш се, така че успокой камънята...
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа, мишки като видите че някой не ви бръсне за сливи, първо почват с призивите после го удряте на молби, накрая сваляте гащите, друго си е да бомбите беззащитни държави и после да тръбите каква победа сте постигнали.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варшавския договор основен враг на НАТО го няма, Русия през 90те беше слаба и играеше по свирката на НАТО. Каква заплаха е била тогава че НАТО тръгна да се разраства към нея...
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, и руснаците веднага ще ви послушат бе мишоци.
33
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"Столтенберг призова Русия да се откаже от нови ракети"Как така бе Миме нали ти ЛИЧНО преди няколко месеца обяви че Русия има вече такива ракети и за това е нарушила договора за незнам какво си? Е има или нема Русия ракети? Ако Русия нема ракети защо Ручахте жабетата?Аман от Двуличници!
32
2
 
18
 
! Отговори
да бе преди 5 години
То Ким-чо не се лови на глупостите на САЩ и НАТО, че Русия ли?Я бегом за по - качествена трева.
31
2
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Призивите на г-н Столтенберг могат само да предизвикат недоумение у мислещите хора,а руснаците просто ще му покажат среден пръст.Ако се поставим на мястото на руснаците ,бихме попитали НАТО-ако Русия не беше такава военна сила,нямаше ли НАТО да постъпи с нея както с Ирак и Югославия!?Как е възможно такава доблестна организация да помогне на едни косоварски престъпници да си направят ислямска държава в сърцето на Балканите!?И чии интереси обслужва НАТО-в момента това е много интересен въпрос!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква клауза 5 - глупости! Когато Турция влезе в Кипър и воюваха с Гърция кой на кого оказа помощ?