Русия си създава независим интернет

Наричат мерките "законопроект за суверенния интернет"
11 апр 2019 22:08,
81
Русия си създава независим интернет
Снимка: Reuters

Руските власти одобриха на второ четене спорния законопроект, който ще позволи на Москва независимост от световните сървъри, предава AFP.

Долната камара на парламента, Държавната дума, гласува днес с 320 гласа "за" срещу само 15 "против".

Законът ще влезе в сила на 1 ноември тази година.

Предложените мерки трябва да създадат технология за наблюдение на интернет маршрута и за насочване на руския интернет трафик далеч от чуждестранните сървъри, за да се избегне възможноста чужда сила да го изключи.

Авторите на предложението твърдят, че Русия трябва да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на своите мрежи, особено след като американският президент Доналд Тръмп разкри нова американска стратегия за киберсигурност миналата година. В нея администрацията на Тръмп твърди, че Русия е извършила безнаказани кибератаки.

Критиците на проекта обаче виждат опит за цензуриране на интернет. Според тях прилагането на новите мерки ще бъде прекалено скъпо и ще даде огромни правомощия на новия център за наблюдение на движението на правителството.

"Това е законопроект за цифровото робство и въвеждането на цензура в мрежата", каза Сергей Иванов, член на Либерално-демократическата партия.

Авторите на законопроекта обаче настояват, че мерките само очертават план за превръщането на руския интернет в "по-сигурен и надежден".

"Популярното име на законопроекта -" Китайската защитна стена "- няма нищо общо с нашата инициатива", каза Леонид Левин, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да мине и на трето четене, а после да бъде одобрен и от горната камара на Парламента. След това ще бъде подписан от президента Владимир Путин.

Преди време самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да й откаже достъп до глобалния интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен56 В Русия всичко се цензурира,дори и рапърите.
54
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, колкото и да не харесвам путинова русия, това бъдещето.Не може държавите по света да са в ръцете на шепа глобални шарлатани. Теорията че така щели да цензурират е колкото вярна , толлкова и заблуждаваща. Зависи от правителствата.То и сега правителствата могат да цензурират и забраняват интернет съдържание на местно ниво!
53
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Русия ще й се наложи,да си създаде своя система за трансфер на пари ,между нея,Китай,Сърбия,Венецуела и другите й сателити,защото ще лбъде изключена от SWIFT."Мерцедес" ще загуби доста пари при тази промяна.
52
10
 
20
 
! Отговори
Мазна Шваба преди 5 години
*** момчета тук ги е яд на Русия,защото свали феса от покорната глава на дядо им,дето сабя не я сече...А за Сталинизма ,в неговите пищни форми,търсете вината в сегашните си приятели:алчни шваби с болни амбиции преди 70 год. Те доведоха Сталин и методите му у нас...аман от късогледи всезнайковци с празни кратуни...
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма най-новият сезон на 'Торпедоносцьiй' аз бойкотирам.
50
11
 
6
 
! Отговори
а преди 5 години
"технология за наблюдение" дотука четох и и ми стана ясно за какво става дума. Подсказка: опит за цензура на единствения начин средния руснак да получи обективна информация в тяхната държава.
49
3
 
30
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Да оставим настрана руския нет. Защо спряхте Интернета на Габрово. Всички доставчици са спрели Интернета таи вечер заради "профилактика". Северна Корея?
48
2
 
1
 
! Отговори
е? преди 5 години
Доста интересна дискусия тук. Разбира се , офцете са далеч от истината , но един два трола знаят the truth
47
6
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Избраните съчинения на таварищите безплатни ли ще са?
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fenasi KerimЗа филми ползвам OK.RU.--добре бе, разбрах, че си "окей ру", ама аз за "ру" никак не съм окей!
45
6
 
2
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Не гледам през компа. Компа събира прах в другата стая. Не съм го включвал отдавна. Ползвам смартфон а за филми телевизора който си има Андроид, свързан е с рутера чрез wifi. В Ютуб гледам турските NTV и Cnn Turk които излъчват на живо оттам както и записи на Новините на Нова Тв. За филми ползвам OK.RU.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fenasi KerimМога да гледам филми на Clint Eastwood, Bud Spencer, Louis De Funes,. Огромен архив. Ок.ру е много бърз, не се чака докато започне видеото---да не забрайш на компа да му инсталираш "каспера" има вече и безплатна версия ... фрий е отвсякъде ... само и само да си го сложиш! не забравяй - хубава програма e! )
43
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fenasi KerimНа Смарт телевизора си инсталирах руското Ок.ру.--аз пък понеже съм селянин, телевизора ми е с кинескоп, т.е. имам т.ъп телевизор ... ама и аз не съм много умен...така, че отиваме с телевизора...
42
6
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Мога да гледам филми на Clint Eastwood, Bud Spencer, Louis De Funes,. Огромен архив. Ок.ру е много бърз, не се чака докато започне видеото. Браво на руснаците вече плащам само Интернет не ми трябва нито кабелна нито сателитна телевизия.
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fenasi KerimНа Смарт телевизора си инсталирах руското Ок.ру.---и директно фсб те знае какво гледаш, защото трафика ти има "вратичка" за преносчване на инфото към масква!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39по принцип и така ... ама кой знае дали и сега всичкият бг-трафик не минава първо през сърварите на данс?аз не съм убеден, че не минава от там !
39
5
 
3
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
На Смарт телевизора си инсталирах руското Ок.ру. Във видео търсачката пиша само името на филма и избирам HD и си гледам с много високо качество филми дублирани на турски. Имат всички сезони на Game Of Thrones, всякакви филми. Хиляди. Документални записи на National Geographic, Discovery, Da Vinchi Learning, History Channel.Хиляди може би десетки хиляди видеа на турски. Има американски анимации с реставрация от 1940 г. На всякакви езици не само на турски но и на английски, френски и др.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А то на практика всяка една държава си има собствена мрежа и може да бъде независима от глобалния интернет.Абе говорите колкото да не заспите. Най - малкото е че сега до всяка точка на света може да има сателитен Интернет!
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
InterNet = International(interconnected) Network ( или просто международна мрежа)По тази логика руското творение би трябвало да се нарича LocalNet или NationNet.А то на практика всяка една държава си има собствена мрежа и може да бъде независима от глобалния интернет. Достатъчно е просто цялата информация на местните фирми и организации да се прехвърли на локални сървъри в държавата.
36
5
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Преди време самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на ЗАПАДА ДА Й ОТКАЖЕ ДОСТЪП ДО ГЛОБАЛНИЯ интернет.Е как ще стане тази работа? Интернета да не е само на Запада?Това се прави за настройване на ***! Само кyxи като тях може да се вържат на такава мaзнa лъжа