Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война

"Комерсант": Вашингтон не отговаря на новата инициатива
19 апр 2019 12:50, Елка Василева
179
Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война
Снимка: архив, Reuters

САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите, провъзгласили за недопустима ядрената война, пише "Комерсант".

По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се приеме на най-високо равнище обща декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектът на съответния документ е бил връчен на американската страна още през октомври 2018 г.

Руският проект за съвместна декларация на двамата президенти - Владимир Путин и Доналд Тръмп, е предвиждал двете страни да заявят, че имат намерение да действат така, че да се избегне военна конфронтация и да бъде изключена възможността от избухване на ядрена война, да вземат необходимите мерки за предотвратяване на случайна или несанкционирана употреба на ядрени оръжия.

В текста е било посочено, че в "ядрената война не може да има победители и никога не бива да започва". Подобни изявления бяха приемани преди, по време на Студената война, при управлението на Леонид Брежнев в Съветския съюз. САЩ все още не са отговорили на новата инициатива на Русия, отбелязва изданието.

"Комерсант" припомня по-специално декларацията на съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън от 1985 г., в която е записано: "Ядрената война е недопустима", защото "в нея не може да има победители".

"Тази декларация стана сигнал за спиране на ядрената оръжейна надпревара, за начало на конструктивни преговори за контрол над въоръженията, разведряване на международното напрежение", изтъква пред всекидневника бившият руски външен министър Игор Иванов.

"Днес ситуацията в света е много по-сложна, отколкото през 80-те години на миналото столетие, а заплахата от ядрен конфликт става все по-явна. Механизмите за ядрено възпиране, създадени през годините на студената война, практически не съществуват. Ако не се вземат спешни мерки, светът може да бъде сполетян от трагичната съдба на "Нотр Дам", коментира аналитикът.

По думите на Иванов "Русия и САЩ като водещи ядрени сили носят специална отговорност за опазване на мира и тъкмо те трябва да станат инициатори на процес, който отново да направи управляеми международните отношения". Подобни изявления направиха тези дни и високопоставени американски служители в оставка, допълва "Комерсант".

Бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, ексминистърът на отбраната Уилям Пери и и бившият сенатор Сам Нън заявиха в "Уолстрийт джърнъл", че в отношенията между Щатите и Русия "се е появила опасна политическа парализа, която може поради грешка или пропуск да предизвика военна конфронтация и евентуална употреба на ядрени оръжия". Те предложиха между другото Путин и Тръмп да приемат "обща декларация, която да потвърди, че в ядрената война не може да има победител и такава война не бива никога да започва", пояснява вестникът, цитиран от БТА.

Белият дом засега не се е вслушал в този съвет, добавя той.

"Комерсант" обаче цитира Андреа Калан - прессекретар на американското посолство в Москва, помолена "да коментира липсата на реакция от Вашингтон": "САЩ все така се обявяват за ефективен контрол върху въоръженията, който да съдейства за сигурността на Съединените щати, на техните съюзници и партньори; да е проверим и изпълним; да включва партньори, отговорно изпълняващи своите ангажименти".

"Готови сме да участваме в преговори за контрол над въоръженията с Русия, които да отговарят на тези критерии", посочила Калан и дала за пример приключилите на 12 април в Женева двустранни консултации по договора СТАРТ-3 с цел по-нататъшно ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: ядрена войнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
23
 
10
 
! Отговори
А преди 5 години
Почват да се примолват ***, но вече е късно, ще бъдат докарани до просешка тояга и разпад.
25
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин каза: "Използваме ядрено оръжие при два случая:1. Ако друг го използва първи срещу нас.2. Ако под въпрос бъде поставено съществуването на държавата.Демек, посланието към американците е: "Ако ви се мре, казвайте. Умираме всички и е Game Over". Пито платено.
24
6
 
28
 
! Отговори
До Гошу преди 5 години
Гошу *** гледал едно филмче по дискавъри, за евентуално нападение от извънземни, които вместо да заразяват с ядрени удари, биха ползвали чисто кинетични оръжия, като пускане на волфрамови или метални пръти от космоса...ама Гоше, тва беше измислица бе джендърче, а не реално оръжие. Те американците са силни само в Холивуд и срещу камилари с прашки. Иначе ядат яко бой. Нищо нямат, освен нелетящи кошници за 1.5 трилиона прилапани пари.
23
16
 
12
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Да, но Путин каза, че така или иначе свят без Просия не им е интересен - тоест, ако загубят една конвенционална война, ще инищожат света ейтака, напук. И ще отидат в рая. Какъв смисъл има изобщо да се преговаря с такъв из род?
22
27
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Американците са велики хора , там е събран елита на света ! Руснаците не могат да си мерят онези работи с американците ! Нито военно ,нито икономически ! Навремето американците помогнаха на руснаците да победят Германия , но сега кой ще помогне на руснаците да победят САЩ ?! Руснаците много добре го осъзнават и затова и дума не казаха когато американците им потопиха най-голямата атомна подводница , затова се криеха като мишки в Сирия когато американците бомбардираха ! Руснаците осъзнават това
21
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците са просто едни лъжци, и като всеки лъжец и мошеник, когато го притиснат в ъгъла почва да шикалкави, но запада вече видя номерата им, едва ли ще се вържат
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЧували сме за Пост-травматичен стрес на американските ветерани. Будят се на сън нощем, сънуват как виетнамци им режат главите. Няма лечение и оправия.
19
22
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
САЩ не са подписали, защото добре знаят, че договор с Русия не струва и колкото хартията, на която е подписан...Ото Фон Бисмарк
18
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е тръгнал на война срещу Русия всеки е ревал. Питайте шведите, турците и нацитата.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Youtube - Къде и как живеят ветераните на великия САЩ ?!
16
19
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Вие да сте чували американски офицери да гладуват ?! Не сте чували , няма и да чуете ! Ама руските офицери гладуват като роми от Столипиново ! Youtube - Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!Не забравяйте да споделите клипа във Фейсбук с приятелите си ! Нека и те да видят как живеят руските офицери и техните семейства !Та после да си направят сметка как ли живеят обикновените руснаци щом офицери с висше образование живеят по-зле от българските роми в Столипиново
15
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия искала да избегне война, ами като искате първо се изтеглете от окупираните територии - Крим, Донбас, Приднестровието, Абхазия, Осетия.................и тогава искайте, неможе да окупирате чужди територии, ама ако може никой да не воюва с Вас, ами не става дрОгаре
14
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брех тия Шоррошоиди. Много велик бил задокеанския крааварник, можел за 20 минути да унищожи Русия, ама не го правели. От милост :)
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А през това време малък самолет, нарушил границата на Русия откъм Прибалтика, беше принудително приземен от ВКС РФ край Псков.
12
26
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много правилно , при ядрената война няма да има победители , всички ще умрат !Затова няма да има ядрена война ,защото нито Путин ,нито Тръмп искат да умрат в бункерите си ! Затова ще има само икономическо съревнование в което винаги САЩ печелят ! Ще има конвенционални войни ,които няма да доведат до коъ знае какви човешки жертви ,а ще доведат до мизерия на руския народ ! Путин и Тръмп винаги ще са добре ! Разликата ще е икономическия стандарт на руския и американския народ ! Рублите губят !
11
6
 
28
 
! Отговори
До гошу преди 5 години
И какви оръжия по-точно имат краварите оти май никой не е чувал за тях и май само ти си информирания, а извинявам се досетих се имаше някакъв арсенал в Холивуд изглежда още стои в складовете за следващото спасяване на света.
10
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как очаквате световният терорист САЩ да се съгласи да не води ядрена война? Та това е единствената държава в света нападнала с ядрено оръжие друга държава. От такива неандерталци не очаквай мисъл- дай им там да чyкaт, трошат и бомбят, за друго не ги търси.
9
40
 
10
 
! Отговори
X преди 5 години
Превантивен удар по Кремъл и света става мирен и щастлив.
8
42
 
10
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Че защо да приемат? Един бояришнишки генерал каза, че ако започне война между САЩ и ***, ще бъдат разбити за 20 минути. А вие си вярвайте на Джуджанка на анимациите. САЩ имат такива оръжия, дето не можете и да си представите. Показаха една демонстрация в тяхната си пустиня за кинетични хиперзвукови метални колове, дето при сблъсък имат по-голяма енергия от ядрен взрив. Пускат ги от Космоса. А знаете ли за новата им совалка? Ами не знаете, защото който много лае, не хапе. А САЩ си мълчат
7
45
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Браво на САЩ ,че не са приели предложението ! Така или иначе Русия не спазва никакви договори и споразумения ! Русия досега се възползва от това ,че американците спазваха договорите за ракети със среден обсег ,а самите руснаци тайно си произвеждаха такива ракети ! Така руснаците бяха пачеливши защото те произвеждаха ,а САЩ не ! Сега руснаците ще са на загуба защото когато САЩ започнат да произвеждат ,влагат 100 пътои повече средства отколкото руснаците ! Руснаците нито имат пари нито специалисти