ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормална практика ! Особено като се имат в предвид особеностите на украинската национална социопатия.... Я, вижте, унгарците, румънците, словаците, поляците... ..те отдавна почнаха да дават паспорти, но никой не вдигна такъв шум?!
51
3
 
14
 
! Отговори
Как ли пък не! преди 5 години
Все едно брюкселските зелеви глави да започнат да забранят на България да даваме българско гражданство на бесарабските българи от Молдова и Украйна???Откъде накъде???Да си натискат xeмopoидите тия зелеви глави в Брюксел, да не им ги натисне другарят Путин в сортире!
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦонъуЕ няма лошо,какво като дава паспорти на украйна.Полша,румъния и унгария вече дават паспорти на украйна.защо Русия да не дава.---Ами тя работата стана таква ,че всеки дава паспорт на съгражданите си,от страх,за да не пострадат в Украйна,унгарците първи започнаха да дават паспорти и си спасяват хората от Украйна,само българите не реагираха да си защитят хората,а имаме толкова много българи в Украйна.Нещо повече в Украйна забраниха да се изучават майчини езици,включително и български.
49
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До руски ***"ние сме по-бедни защото не съдовемиячи и кене ф очистачи във европа,като ти си и другарите си"Срамна работа няма, ама това руснака за да го разбере трябва да гладува няколко години за да получи допълнителна гънка в мизерното си мозъче.
48
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС никой не го уважава за слива ! По-добре да сисседнат на ишиасния г*з и да спрат да си врът носа дето не им е работа, и да вършат глупости !
47
8
 
4
 
! Отговори
руски трол преди 5 години
До Анонимен 37 " Те са много по-бедни от украинците" ние сме по-бедни защото не съдовемиячи и кене ф очистачи във европа,като ти си и другарите си
46
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро на Лилипутин ще му остане да пътува само от Москва до Владивосток да си прави селфи с Ким и обратно !
45
3
 
21
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 41Ако Путин гледа потока през крив макарон, нали знаеш ,че и германците ще го гледат през крив макарон, и на пенсиите им рязко ще падне покупателната способност, като почнат да купуват втечнен газ от чичо Сам.
44
3
 
21
 
! Отговори
Цонъу преди 5 години
Е няма лошо,какво като дава паспорти на украйна.Полша,румъния и унгария вече дават паспорти на украйна.защо Русия да не дава.
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 20 години живея в Австрия работя като тиражия и обикалям в цяла европа за каква твърдост говорят меките китки и бирените шкембета. Доколкото мога им помагам като прочиствам тръбите на жените им ама не съм слънце да огрея навсякъде. Та за твърдост да не съм ги чул да говорят че са смешни. Затова си вкараха оплождачи,
42
8
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Анонимен 40Да не е от Съвета на Европа, защото тя не е европейска институция. Европейските институции са само за страните, членки на ЕС, а Русия не е и надявам се, че няма да бъде.
41
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нежната си джендърска сила ЕС може да заповядва само на геополитически джуджета от нашия ранг.
40
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предстоят нови страшни санкции за руския Гулаг.Путин може до гледа Европа през крив северен паток на квадрат !
39
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди около седмица-две четох,че Русия искат да излизат от европейските институции и европейците им се молят да не го правят.А иначе са много ербаб.***... упс ... исках да кажа Украйна е една втора Македония,където заличават идендитета на населението,жал ми е за жителите на тази новосъздадена държава, защото те страдат най-много ,а имат най-малко или никаква вина за политическите световни игри.
38
4
 
12
 
! Отговори
A преди 5 години
До юбералес 32Да деде, за да се подмлади малко населението в Германия, защото там освен млади мъже от Африка и Азия, другото е старци
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам скоро охлюва да тръгне да тръшка мечока. :) Нещо като херинга опитвща се да удави син кит.
36
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Добре, че са ункраинците та да не сме най-бедни в Европа"Ами руската пaплач не я ли броиш за европейци? Те са много по-бедни от украинците, защото на всичкото отгоре са и пословично мързеливи.
35
3
 
16
 
! Отговори
A преди 5 години
До бай *** 29Онзи ден имаше статия, че в Б-я за набор 1975 и нагоре няма да има пенсии, защото всичко е окрадено. Не ги миали украинците.
34
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планетата не отива на добре щом охльов се опитва да заповядва на баба меца.
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото знам програмата на Путин за раздаване на руски паспорти на украинци е не само за ДНР и ЛНР а за всички украинци. Сега ще преброим колко украинци ще пожелаят да се сдобият с нищо не струващ руски паспорт. Тези от ДНР и ЛНР няма какво да ги броим те нямат друг изход защото сегашните им паспорти са нелегитимни дори и в Русия и те щат не щат притиснати от великоруската мания за имперство ще трябва да се запишат че са руснаци.