Сталин отново на мода сред руснаците?

70% изпитват положителни чувства към него
9 май 2019 14:45, Нели Христова
190
Сталин отново на мода сред руснаците?
Снимки: Reuters

Под ръководството на Владимир Путин честването на Деня на победата се превърна в масово публично празненство, което цял свят следи с интерес. И днес, за пореден път, танковете преминаха през Червения площад.

Днес, начинът, по който се гледа на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, превръща Сталин в герой, във велик военен лидер, заличавайки всички негови престъпления и репресии. Последните социологически проучвания показват, че дори и младите хора в Русия, възприемат съветския лидер позитивно.

"Без него Втората световна война нямаше да свърши по този положителен начин за нас“, казват две млади жени на улицата, запитани от BBC за какво се сещат, когато чуят името Сталин. Друга отговаря: "Мисля си за Великата патриотична война.“

Според проучванията 51% от руснаците всъщност харесват диктатора, а 70% казват, че чувствата им към него са позитивни. Повечето му отдават почит за това, че Русия побеждава нацистите във Втората световна война.

Но статистиката показва и друго – 47% от младите хора не знаят за милионите хора, които са арестувани или убити по заповед на Сталин. Тогава, какво прави тиранинът толкова популярен?

Всичко започва с образованието. По-голямата част от учебниците по история разказват за ролята на съветските войски в борбата с нацистите. За престъпленията на Сталин са отделени едва няколко страници.

"Сталин е бил деспотичен човек, съдейки по делата му. Написах голямо есе за него и се стигна до спор с учителката ни, която не беше съгласна с мнението ми. Тя смяташе, че Сталин е могъщ“, казва друга студентка пред BBC.

Образът на могъщия Сталин е широко промотиран докато Русия отново се опитва да си върне статута на глобална сила.

"Концепцията за Сталин е изключително важна за нашата пропаганда. Ние не искаме да признаем убийствата, престъпленията и техните извършители. За това сме ги превърнали в победители и добри хора“, казва историкът Ирина Картсуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българите им харесва най-много Азис, 20 годишни таралясници и да мият улиците и да просят в Германия.
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вторият път когато Сталин провали плановете на световния финансов интернационал е когато скърши гръбнака на Германия през ВСВ, и провали проекта Европейски съюз 1. Въпреки че целият световен капитал стоеше зад Германия и Хитлер, Русия сама изнесе цялата тежест на войната и победи. Затова Западът никога не може да прости на Сталин, арогантните западняци които да пълни с пари и власт, и всички им се кланят, и някакъв гризинец начело на Русия им проваля плановете.
101
4
 
10
 
! Отговори
Нравиться преди 4 години
На руснаците им хресва най-много - Сталин, Ладата и Калашников. По времето на Сталин Съвецката Империя е била най-голяма - всички източно-европейци също под ботуша. По същото време са изтребени най-много хора във великия *** Союз Ладата е била една от най-продаваните коли в Европа по времето на СССР. Само че не е автомобил , а кола. Калашников е най-доброто оръжие - с него са убити най-много хора
100
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тая тьотка добре и отива портрета му.
99
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който познава руската история и е чел руските класици е наясно, че руския селянин не може да направи революция. Октомврийската революция беше финансирана от Световния финансов интернационал маскиран зад така наречения "комунистически интернационал", целта беше световна революция и въвеждана на световно правителство и контрол. Докато не се появи Сталин и обяви, че световната революция се отменя и Русия ще строи социализма само в Русия, и плановете на финансовия интернационал се провалиха.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен #30...оставил сина си да умре в плен...=== Не заменям редник за генерал ...
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бях в отделенията Сталин беше на първата страница на буквара ми и ни учеха, че бил мъдар вожд и учител бил също баща на народите и какви ли още не надути суперлативи. Като бях в прогимназията, на ХХ конгрес на КПСС Сталин беше описан от довчерашните му саратници като криминално проявен тип избил милиони руснаци и че култът към личността му който той създал не трябва никога да се повтаря. Една дума от написаното до тук не съм измислил. Как да приема за нормална тази нация?
96
5
 
8
 
! Отговори
Не забравяйте преди 4 години
За Родину,за Сталина!
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 32 години (1921-1953 г.) по политически причини са пострадали 4 милиона души, от които 800 000 са разстреляни, т.е. общо 1,7% от населението. За сравнение при Великата френска революция загива от насилствена смърт 25% от населението на Франция. Интересно е сравнението с въвеждането на демокрацията в Рисия и руския преход 1991-2009 г., само Русия губи 15 милиона свои граждани, т.е. 11%.
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При френската революция и годините след това която се смята за началото на демокрацията в новата история след древна Гърция, е имало много повече кръв и насилие отколкото при Сталин след Октомврийската революция.
93
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години Сталин превърна Русия от бедна и изостанала държава с масово неграмотно население, в силно развита индустриална държава с наука и култура на световно ниво!!!!Сталин разгроми фашистка Германия под която "легна" цяла Европа и пак Сталин съхрани Германия като държава и народ, докато САЩ, Британия и Франция бяха против.Сталин пръв призна новообразуваната държава Израел!Да, имаше и насилие, и терор, но това е цената при появата на всяка могъща Империя!
92
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЕС на мода са личности като Кончита Вурст.
91
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една причина да престана да уважавам тази нация.
90
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия се развива и увеличава територията и населението си докато ЕС се разпада и затъва в демокрафска и икономическа криза.
89
4
 
14
 
! Отговори
Йосиф С. преди 4 години
Русия си е била , е и ще бъде империя. И на някои не им харесва, но да правят като вятъра. И не е интелигентно да дразнят руския мечок.
88
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРОБЛЕМА С КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ НЕ Е КАКВО ХАРЕСВАТ И КАКВО НЕ А , ЧЕ ИЗОБЩО ГИ ИМА!!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ТРЯБВАШЕ ДА Е РАДИАЦИОННО БЛАТО ОЩЕ ПРЕЗ 2015-ТА ГОДИНА АКО ФАЩ СИ БЯХА ИЗПЪЛНИЛИ ПОЕТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ КАКТО СА ПОДПИСАЛИ 1994-ТА ГОДИНА!ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСНАЦИ ЖИВЕЕЩИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СА ОФИЦИАЛНО МЪРТВИ КЪМ 2015-ТА ГОДИНА!!!ТЪЙ, ЧЕ КАКВО СА ХАРЕСВАЛИ ЕДНИ МЪРТВИ ХОРА Е ТОТАЛНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова министърката на туризма ходи на крака в супер бедна Москва да моли за супер бедни руски туристи и да обещава безплатни визи, защото без супер бедните руски туристи много българи в супер богатата членка на ЕС и НАТО България щяха да висят на социални помощи или да ходят да слугуват и да мият улицте в Германия.
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия спеше и Сталин я той я събуди. При Сталин Русия от бедна страна стана индустриален гигант, военен колос - всичко това са негови заслуги. Той преведе народа през ада и му върна чувството за собствено достойнство. А дори не беше руснак, един чужденец, грузинец който до края на живота си не научи правилно да говори руски без акцент обичаше Русия като своя родина, повече от много руснаци И днес Русия отново е световна военна и икономическа сила и всеки е принуден да се съобразява с Русия.
85
5
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН СЪС СТАТИЯТА :D РУСНАЦИТЕ ХАРЕСВАТ СТАЛИН :DПРОБЛЕМА С РУСНАЦИТЕ Е, ЧЕ ФАЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО И НЕ ЗАЛИЧИХА ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ПРЕЗ 2015-ТА КАКТО СА ПОДПИСАЛИ 1994-ТА, ЧЕ ЩЕ СТОРЯТ АКО КОМУНДЕЛИСТАН НАПАДНЕ УКРАЙНА И ОТКРАДНЕ ОТ ТЕРИТОРИЯТА И!
84
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРОМЕНЯМ СИ МНЕНИЕТО !! СТАТИЯТА Е НАПЪЛНО ВЯРНА!!!!РУСНАЦИТЕ ХАРЕСВАТ СТАЛИН!!! АКО НЕ ГО ХАРЕСВАХА ДА СА ГО ЛИКВИДИРАЛИ ПУТИН ДО СЕГА!САМО ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ В РУСНАЦИТЕ НЯМА НИЩО ЧОВЕШКО ТЕ СА АТЕИСТИ ОСНОВНО И СЛУЖАТ САМО НА САТАНАТА!