Сталин отново на мода сред руснаците?

70% изпитват положителни чувства към него
9 май 2019 14:45, Нели Христова
190
Сталин отново на мода сред руснаците?
Снимки: Reuters

Под ръководството на Владимир Путин честването на Деня на победата се превърна в масово публично празненство, което цял свят следи с интерес. И днес, за пореден път, танковете преминаха през Червения площад.

Днес, начинът, по който се гледа на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, превръща Сталин в герой, във велик военен лидер, заличавайки всички негови престъпления и репресии. Последните социологически проучвания показват, че дори и младите хора в Русия, възприемат съветския лидер позитивно.

"Без него Втората световна война нямаше да свърши по този положителен начин за нас“, казват две млади жени на улицата, запитани от BBC за какво се сещат, когато чуят името Сталин. Друга отговаря: "Мисля си за Великата патриотична война.“

Според проучванията 51% от руснаците всъщност харесват диктатора, а 70% казват, че чувствата им към него са позитивни. Повечето му отдават почит за това, че Русия побеждава нацистите във Втората световна война.

Но статистиката показва и друго – 47% от младите хора не знаят за милионите хора, които са арестувани или убити по заповед на Сталин. Тогава, какво прави тиранинът толкова популярен?

Всичко започва с образованието. По-голямата част от учебниците по история разказват за ролята на съветските войски в борбата с нацистите. За престъпленията на Сталин са отделени едва няколко страници.

"Сталин е бил деспотичен човек, съдейки по делата му. Написах голямо есе за него и се стигна до спор с учителката ни, която не беше съгласна с мнението ми. Тя смяташе, че Сталин е могъщ“, казва друга студентка пред BBC.

Образът на могъщия Сталин е широко промотиран докато Русия отново се опитва да си върне статута на глобална сила.

"Концепцията за Сталин е изключително важна за нашата пропаганда. Ние не искаме да признаем убийствата, престъпленията и техните извършители. За това сме ги превърнали в победители и добри хора“, казва историкът Ирина Картсуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е живял изключително скромен живот, работел е денонощно за родината.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин направи от бедна страна световна суперсила.
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали обичат Сталин в Русия,но в България има една прослойка хора ,която го боготвори.А истината е че,той е сатрап!
80
1
 
9
 
! Отговори
Интересно ми е? преди 4 години
Всяка година милиони руснаци по излизат в целия свят - Ню Йорк, Рио де Жанейро, Сидни, Лондон, Торонто, Париж, Берлин, навсякъде, на марша на Безсмърния полк носейки портретите на техните близки избити във ВСВ от германците. Много ми е интересно, защо близките на избитите от Сталин досега не са направили и едно шествие, едно шествийце с портретите на техните близки избити от Сталин. Мното ми е интересно.
79
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСЪЩНОСТ Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО РУСНАЦИТЕ ДА ХАРЕСВАТ СТАЛИН И ТОЙ ДА Е НА РАВНО ПО РЕЙТИНГ С ПУТИН :DВ РУСНАЦИТЕ КАТО ЦЯЛО НЯМА ГРАМ ЧОВЕЩИНА ТЕ СЛУЖАТ САМО НА САТАНАТА И ЗАТОВА И ХАРЕСВАТ СТАЛИН!! :D
78
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СТАЛИН Е ИЗБИЛ НАЙ-МНОГО РУСНАЦИ В ИСТОРИЯТА НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!! :D ДОРИ ХИТЛЕР НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА СТАЛИН ПО-БРОЙ ИЗБИТИ РУСНАЦИ!ВСЪЩНОСТ Е ВЪЗМОЖНО ДА ГО ХАРЕСВАТ ТЕ НЕ СА МНОГО УМНИ И СА ИЗВРАТЕНЯК ДО ИЗВРАТЕНЯКА!!
77
4
 
10
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
......Сталин отново на мода сред руснаците?....И това ако не е изв..ра.тен народ здраве му кажи. Джугашвили изби 30 милиона руснаци - със 10 милиона повече от Хитлер и това им се вижда малко на руснаците.Ами да си тънат в кал, алкохол и простотия. Друго не заслужават.
76
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС!!ПОРЪЧАНО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!СТАЛИН Е НАЙ-МРАЗЕНИЯ ЧОВЕК В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ И СЕГА И В МИНАЛОТО!!!
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталин е много любим и в Бг. Още се използват неговите наказателни методи.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е живял в Русия и Украйна ще видокаже,че Украйна не е страна,като всички останали,нищо,че е на документи т.н.Крим ,там никой не го разглеждатака както ви се иска.Да ви кажа,самиятКрим горе в планината,си е там от векивеков.Самобитно суров и честен къмсебе си.
73
5
 
6
 
! Отговори
Крим е руски преди 4 години
До Крим не е рускиМного омраза и злоба има в поста ти,но може да те срещне чеченец и да ти извие врата,ей така за спорта!Чеченците се заклеха във вярност към Путин и погубват душите русофобски безвъзмездно.
72
1
 
6
 
! Отговори
Aллилуева Светлана преди 4 години
Че той кога е излизал от мода?
71
6
 
15
 
! Отговори
Чичо Гугъл знае преди 4 години
Че грузинецът Йосиф Джугашвили -Сталин изби милиони руснаци.
70
2
 
5
 
! Отговори
N.B. преди 4 години
*** Христова, като превеждате от някой мало - умен западен източник, следва най-малко да знаете, че въпросната война на български не е "Великата патриотична война", а е Великата Отечествена война. И не ползвайте Гугълтранслейт.
69
12
 
16
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Просто руснаците са некадърен и паразитен народ който е свикнал винаги да е под чехъл. Сталин им осигури пови територии с "братски" народи които да грабят и да господстват над тях. Добре че сме в НАТО иначе пак да ни освободят както правят с Украйна,Грузия и кой ли още не
68
6
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Дали Сталин би се зарадвал на такова съобщение::А мигрантската мисия има и пискюл. Това е документът от Абу Даби, подписан през февруари т. г. от папа Франциск и Великия имам Ахмад Мухамад Ал-Тайиб. Документът утвърждава ислямистката пропаганда: европейските ценности са относителни; мюсюлманите трябва да отстояват шериата, където и да се намират; Западът е болен, лекарството е ислямът.
67
6
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Как Сталин би погледнал на това:: В заключителния доклад на ЕК, дирекция General Home Affairs, пише: България площ 111 910 кв. км, население 7 679 290 (към 2008 г.), има капацитет да достигне население от 104,230 млн., коефициент на разпределение на мигрантите 1,6; Австрия население 8,3 млн., може да нарасне на 75,6 млн., коефициент 1,7; Германия население 82,3 млн., капацитет 274 млн., коефициент 16,6.
66
5
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Дали Сталин би допустал нещо подобно::"На 5 май германските медии потвърдиха: папата е в България именно заради бежанците и правителството на България в лицето на Бойко Борисов му е обещало пълно съдействие по този въпрос.На 6 май Телевизия Ватикана съобщи: Папата убеди България да приеме мигрантите от Африка и останалия свят Мисията на папското посещение е да накара България и Македония да приемат бежанци.
65
5
 
11
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Сталин отново на мода сред руснаците? 70% изпитват положителни чувства към него=Не е мода ,просто хората разбират,че той направи СССР свръх сила, е не винаги с либерални средства,но крайният резултат е налице.Ако се обърнем към миналото то през 18-ти век,Британия е имала смъртно наказание за 270 престъпления,и тогава е била първа световна сила
64
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откачалници.