За "залеза на Европа" се говори от 100 г., а Европа си е жива!

Руска преса: Явно ще чакаме, вдъхвайки омайния мирис на "загниваща Европа"
17 май 2019 21:30, Елка Василева
116
За "залеза на Европа" се говори от 100 г., а Европа си е жива!
Снимка: архив, Reuters

От 23 до 26 май предстоят избори за Европейски парламент. За последен път такива имаше преди 5 години; мнозина тогава виждаха Европа като кротък рай, в който цари социална справедливост, народите мирно си пийват бира, а политиците умело намират компромиси и контролират протестната дейност.

През изтеклото петилетие много неща в Европа се промениха. Миграционни вълни промениха цвета и гласа на европейските улици. Все по-силно се чува възмущението на местните от това, че милиони неканени гости безочливо посягат към социалната им кошница, отнемат работните им места, притесняват европейските деца по училищата, пише Вячеслав Костиков, в. "Аргументи и факти".

Тръмп подкрепя Мей

Недоволството се изостря от нежеланието на мигрантите да се приспособят към европейските обичаи и нрави. В градовете на Европа се разрастват афроарабски гета, живеещи по собствени правила. Увеличава се престъпността. Пришълци, недоволни, че "са им сипали малко в паничката", се вливат в клетките на ислямски екстремисти.

Това нашествие съвпадна с точещата се от десетилетие икономическа криза. Дори в процъфтяващи страни като Германия и Белгия днес виждаме 16 на сто от населението под чертата на бедността. Естествено не говорим за същата бедност като в Русия. Европейските "бедни" имат месечен доход от 900-1000 евро (70 000 рубли). Ако приложим европейските критерии за бедност към Русия, броят на бедняците у нас ще скочи тройно.

Движението на "жълтите жилетки", плъзващо вече от Франция към други европейски страни, се появи точно заради миграцията и растящите житейски тегоби. Недоволството се подхранва и от рязко нарасналото за десет години неравенство в доходите на забогатяващия елит и обедняващото население.

Расте броят на "евроскептиците", според които европейската бюрокрация в Брюксел е неспособна да чуе гласа на всяка отделна държава. Защото германците и французите си имат свои трудности, а гърците, италианците, поляците и балтийците - други. При това европейската бюрокрация премного зависи от влиянието на Вашингтон и често взема решения в ущърб на националните интереси. Редица европейски страни бяха принудени да се присъединяват към американските санкции срещу Русия и да понасят загуби.

Ето още един аргумент, за да си върнат изгубения национален суверенитет.
Позициите на евроскептиците видимо се засилиха от пет години, а влиянието на традиционните партии спада. Такава тенденция личи в Италия, Франция, Испания, Полша, дори в икономически по-успешна Германия. Засилват се популистките, антиелитните, левите и крайнодесните нагласи.

Според анализатори тези проблеми може да се отразят сериозно на резултата от предстоящите избори за Европарламент. Критиците на единна Европа ще станат повече, а самите критики - по-остри.

Привържениците и противниците на евроинтеграцията чакат с тревога вести от Лондон: дали Великобритания ще тръшне вратата на ЕС или страхът от непредсказуемите последици на Brexit ще я накара да преосмисли решението си? Напусне ли кралството Евросъюза (още повече при успешен Brexit), примерът на Лондон може да поблазни и онези европейски страни, където хората са все по-изкушени да "покажат среден пръст" на брюкселската бюрокрация. Любопитно е, че Вашингтон и по-специално Доналд Тръмп подкрепят стремежа на Тереза Мей за излизане от ЕС. За Вашингтон ще е добре дошло да се отслаби европейската солидарност, защото в редица европейски страни, недоволни от менторския тон на САЩ, се очаква засилване на антиамериканските настроения.

А за всичко е виновна Москва . . .

Безсилна да се справи с растящите проблеми, критичната вълна и ширещите се отцепнически нагласи, брюкселската бюрокрация се опитва да прехвърли част от вината върху Русия. Обвиняват Москва, че тайно подкрепя евроскептиците, левите и десните радикали. В навечерието на изборите европейски вестници взеха дружно да пишат за "неизбежен нов етап от информационната война на Москва" срещу Европа.

За жалост в руската политика са твърде влиятелни средите, затънали в традициите на сталинската и молотовската дипломация, съответно противопоставящи Русия на Европа, а руските ценности - на европейските. Отново се лансира любимата тема на съветската пропаганда за кризата на Европа и моралното й разложение. Телевизиите с охота дават трибуна на проповядващи идеята за избраничеството на Русия и нейния "особен път". Международната изолация, носеща осезаеми вреди на нашата икономика, се представя едва ли не като благо, което подсилва икономическата ни мощ и отваря път към "революция на иновациите".

Съветската традиция "да погребваме Европа жива" не е изчезнала - това показват по-специално и заядливите коментари по повод пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". "Евроскептици" у нас писаха в социалните мрежи, че това било едва ли не знамение Божие, обричащо на гибел европейската цивилизация.

Приказки за "залеза на Европа" се чуват от цяло столетие - откакто през 1918 г. бе публикуван трактатът на Шпенглер "Залезът на Запада". А Европа си е жива. И тъкмо в "поразената от криза" Европа гледат да се преселят мнозина от "каймака" на обществото в Русия. Купуват там къщи, отварят си банкови сметки, записват си децата в европейски университети. Към Европа се втурнаха всички бивши съюзнички на СССР от Варшавския договор, а сега и Украйна. Беларус също долавя вече мириса на "загниваща Европа".

Обединена Европа - това означава днес 500 милиона жители и 23 на сто от световния брутен вътрешен продукт. Както и да протестират европейците срещу "ужасяващите условия за живот", както и да проклинат брюкселската бюрокрация, обединена Европа е дала на хората там реални предимства: единна валута, възможност да минават границите без визи, право да работят и учат в коя да е държава от ЕС. Няма граници и за движение на капитали, производства, технологии, иновации и работна сила. При всичките интеграционни проблеми пред вратите на Европа се извива опашка от желаещи да се полюбуват на "залеза" й. Сред тях е дори Турция, стояща доста далеч от европейските ценности.

Радетелите за изолация и особен път е добре да си припомнят, че Ленин е бил убеден европеец. И че в известната си статия от 1915 г. "За лозунга "Европейски съединени щати" той разсъждава не за "особен път", а за перспективите Русия да членува един ден в Европейски съединени щати. Наистина с уговорката, че това ще е възможно едва след окончателната победа на социализма в цял свят. Няма как, явно ще чакаме, вдъхвайки омайния мирис на "загниваща Европа".

бел. изд.: Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията.

/БТА/

 


116
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
4
 
! Отговори
рускините не вярват преди 10 месеца
Рускините не вярват в залеза на Европа.

Женят се масово за европейци - предпочитат ги повече от руските мъже.
Даже харесват и български мъже (ако не и повече) - по-близко е , езикът им е по-разбираем.

Пробвайте да напишете ,че сте българин в някой руски сайт за запознанства и руски девойки на по 20 и няколко години веднага ще започнат да ви налитат.
91
2
 
4
 
! Отговори
Хе хе хе преди 10 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

Запада не притежава ресурси

Само така си мислиш!И да ти кажа, най-ценния ресурс са хората.
90
6
 
3
 
! Отговори
Разцвет преди 10 месеца
Трябва ли ни разцвет на организация, която финансира чрез фондове марионетното ни правителство и налага джендърски ценности? Все едно да сме за развета на третия райх.
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА ЗАЛЕЗ НА ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ,ЗАЩОТО КОНТИНЕНТ НЕ МОЖЕ ДА ЗАЛЯЗВА,ВСЕ ПАК ТОВА Е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ,ВИЖТЕ ОБАЧЕ ЗА ЗАЛЕЗ НА ЕВРЕЙСКО-МАСОНСКОТО ГЛОБАЛИСТКО И СОДОМИТСКО НЕДОНОСЧЕ ЕС НЕ САМО СЕ ГОВОРИ,АМИ ТО ВЕЧЕ Е И ФАКТ,ЗАЩОТО ЕС БЕШЕ И СИ ОСТАВА САМО ЕДИН ПРОЕКТ НА ЮДЕО-МАСОНСКИЯ (ЕЛИТ) ,КОЙТО ПРОЕКТ НЕ СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ ГРАЖДАНИТЕ НА СТРАНИТЕ ОТ СТАРИЯ КОНТИНЕНТ,,КАТО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВЯТ САМО ЕДНА ШЕПА ЕВРЕИ И НЕТРАДИЦИОННИ СЕКСУАЛИСТИ ЗА КОИТО ЕС Е МАННА НЕБЕСНА
88
2
 
3
 
! Отговори
Конспирация преди 10 месеца
Това е което се случва с Германия. Вкарват се май му ни за да се пробуди националистическият дух на нацията. Следва преврат и подобно на евреите през ВСВ идва ред на мюсулманите. Спорен е въпросът как ще се развият военните действия в последствие, определено никоя европейска държава няма да се противопостави на Германия, вкл. Франция, т.к. всеки помни уроците на историята. Срещу Русия също никой няма да тръгне, най-много да се върнат обратно балтийските републики, украйна и молдова на федерация
87
7
 
6
 
! Отговори
Разпадне преди 10 месеца
С темпото на обедняване на населението по-бързо ще се разпадне Русия ............
86
4
 
5
 
! Отговори
Фа преди 10 месеца
Българите от глефна точка на култура ще стигнем Европа след 100 години.:)
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отдавна подозирах всичко това, което "Гледна точка" е написал. Там онова за майка си и бежанците.
84
6
 
8
 
! Отговори
Рашист преди 10 месеца
ЕС е лебедовата песен за Европа! Сетне ще последва съдбата на Персия и куп още държави, в които е имало я езичество, я няква друга религия и опааа. А Поднебесната ще бъде номер едно и няма цепи басма на никой.
83
4
 
17
 
! Отговори
1234 преди 10 месеца
те и индианците са живи, катомузейни експонати. същото я чака и европата. малко стари европейци, хотелиери рестоорантьори и музейни работници .... другото мажоритарно население се очертава да не е местно
82
12
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
Въпрос на време е Индия да прегази китайците!
81
6
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 10 месеца
Пример:
Вчера Китай подкрепи Иран срещу САЩ .
Турция се подготвя, ако се налага да воюва срещу САЩ - има подкрепата на Китай и Русия.
Да ограбваш тоя и оня и да се правиш на велик - тоя филм свърши отдавна :))) Запада не притежава ресурси
80
4
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
!А правилното решение беше стимулиране на раждаемостта на бели хора,в краен случай-индустриално производство на такива!ПАРИ И ТЕХНОЛОГИИ ИМА,ВОЛЯ Н

Ами "Зеленият пъпеш" и *** да почват да работят по въе!
79
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Упадъкът на Европа НЯМА нищо общо с Русия!Русия може и да се опитва да налива масло в огъня,но ефектът е минимален.Очевидно е че Западът губи конкурентноспособност по обективни причини,а мерките които се вземат са изключително неадекватни.Пример:решиха,че ще компенсират застаряването с внос на меко казано лош материал!Толкова лош,че няма накъде повече!А правилното решение беше стимулиране на раждаемостта на бели хора,в краен случай-индустриално производство на такива!ПАРИ И ТЕХНОЛОГИИ ИМА,ВОЛЯ Н
78
6
 
4
 
! Отговори
николай преди 10 месеца
Какво чакате в "Днес", инсталирайте си програма за тези отвра тителни коментари, от които му се повръ ща на човек? Жалко за добрата статия, отдолу са я налазили най–гнус ни те недоспали смо та ня ци. Тук сигурно си опияняват от всичко, което пища. Жалко, спирам да чета, въпреки че има добри материали.
77
0
 
2
 
! Отговори
Интерала преди 10 месеца
Kpoниĸaпитaлизъм oбoзнaчaвa изпoлзвaнeтo нa пoлитичecĸa влacт зa пocтaвянe нa xopa нa ĸлючoви пoзиции, нa ĸoитo ce възпoлзвaт oт нeчecтнo пpeдимcтвo в бизнeca.Oбщoтo бoгaтcтвo нa pycнaцитe извън cтpaнaтa e oĸoлo $800 милиapдa. Изчиcлeниятa нa Acлyнд coчaт, чe oт 2006 г. нacaм Πyтин и нeгoвият ĸpъг ca изнacяли мeждy $15 милиapдa и $25 милиapдa гoдишнo oт cтpaнaтa, или дo $325 милиapдa. Aвтopът пocoчвa, чe oĸoлo пoлoвинaтa нaй-вepoятнo пpинaдлeжaт нa pycĸия дъpжaвeн глaвa.
76
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
За фалита на САЩ и срива на долара също отдавна се говори, но приказките са едно, а реалността съвсем друга...
75
7
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
Европа е не само една организация, тя е жив организъм, основан на споделени ценности и морал, при това напълно доброволно. Именно за това разпада и бил да не кажа невъзможен, но поне немислим. Германия и Франция ЗНАЯТ, че поотделно никоя европейска страна не би могла да се защити сама, за това едва ли ще допуснат каквото и да е било.
74
7
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 10 месеца
Все по-силно се чува възмущението на местните от това, че милиони НЕКАНЕНИ гости безочливо посягат към социалната им кошница, отнемат работните им места, притесняват европейските деца по училищата, пише Вячеслав Костиков, в. "Аргументи и факти"
.
ПЪРВО ТОЗИ ВЯЧЕСЛАВ КОСТИКОВ КАКЪВ Е ПО НАРОДНОСТ Е?
И ВТОРО САМО ОТ ТОВА "НЕКАНЕНИ" СИ ПРАВЯ ИЗВОДА, ЧЕ СТАТИЯТА Е МАНИПУЛАЦИЯ! ЗАЩОТО МЕРКЕЛ ИМ КАЗА:"ДОБРЕ ДОШЛИ"!
73
0
 
3
 
! Отговори
коректора преди 10 месеца
А ние препоръчваме / но без кавички/ Василева първо да чете и то много и когато разбере къде , и как се слагат кавички , тогава да ги слага.Че половината и статия и в кавички, от което тя нама да стане по интересна на четателите !!!И ако малко по малко застава на амбразурата на глобализЪма ще е по добре, читателите са достатъчно интелегентни да разберат какво пише и какво искат да му намекнат и без кавички !!!!