Путин: Монопол в изкуствения интелект гарантира световно господство

Борбата за технологично лидерство вече е поле за глобална конкуренция!
30 май 2019 18:20, Елка Василева
126
Путин: Монопол в изкуствения интелект гарантира световно господство
Владимир Путин. Снимка: БТА

На съвещание, посветено на развитието на изкуствения интелект, руският президент Владимир Путин отбеляза важността на развитието на технологията, която позволява да се взимат бързи решения и да се повиши ефективността на управлението, предаде ТАСС.

"Механизмите на изкуствения интелект осигуряват в реално време бързо взимане на оптимални решения въз основа на анализ на гигантски обеми от информация, което дава огромни предимства в качеството и ефективността", подчерта президентът.

"Ако някой успее да си осигури монопол в областта на изкуствения интелект, последствията ще са ясни за всички - той ще придобие световно господство", добави Путин.

"Борбата за технологично лидерство, най-вече в областта на изкуствения интелект, вече стана поле за глобална конкуренция. Скоростта на създаването на нови продукти и решения нараства в геометрична прогресия", заяви президентът.

Руският държавен глава подчерта, че тази сфера е една от ключовите в технологичното развитие, доколкото тя ще определя бъдещето на целия свят. По думите му подобни разработки нямат аналог в историята по своето влияние върху икономиката, производителността на труда, ефективността на управлението, образованието, здравеопазването и ежедневието на хората. Путин напомни, че много страни вече са приели собствени стратегии за развитие на изкуствения интелект.

"И ние, естествено, трябва да гарантираме технологичен суверенитет в сферата на изкуствения интелект, което е най-важното условие за устойчивостта на нашия бизнес и икономика, за качеството на живота на руските граждани, за сигурността и отбранителната способност на държавата", заяви руският лидер и добави: "Става дума не само за алгоритмите за отделни, тясно специализирани задачи, трябват ни именно универсални решения, чието използване дава максимален ефект, при това във всеки отрасъл".

Руският президент посети основаното от Сбербанк училище за програмиране, където се запозна с разработки в областта на изкуствения интелект. В началото на изложението го приветства цифровият аватар на Сбербанк, създадената в Русия с помощта на изкуствен интелект виртуална телевизионна водеща на име Елена, пише БТА.

Путин се запозна също и с разработки за визуално разпознаване на лица и обекти на компанията "Вижън лабс", със системи за анализ на транспортните потоци в Москва и технологии за издирване на заподозрени лица на оживени публични места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ни занимавате с тоя. Прочетох статията в клозета, но все пак е безмислена.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв изкуствен интелект няма - лъжат ви.. Стари неща от 80-те години.. Сега станаха възможни защото компютрите станаха мошни евтини и достъпни..
40
3
 
9
 
! Отговори
Вива Русия преди 4 години
Не се занимавай с платените ***, много са прогресирали в живота щом киснат по цял ден тук.
39
3
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Пиши на български бе! Азбука сме ви дали и религия и книжнина, иначе още да сте по землянките-варвари!!!
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полковник от КГБ да говори за изкуствен интелект?! Интересно.
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има Русия с високите технологии? Тези са още в средата на 20 век. Ако не беше газа и петрола щяха да вият от глад.
36
4
 
6
 
! Отговори
Стар Большевик преди 4 години
Науката за изкуствения интелект е "буржоазна лъженаука" която е в пълно противоречие с Диалектическия Материализъм и затова ние младите сталинисти напълно я отхвърляме. Другарят Путин трябва да навлезе по-задълбочено в материята и да разреши това противоречие.
35
7
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 4 години
ДА БЕ, разработили са. Вие прусофилите все едни и същи глупости повтаряте: "В Русия има всичко, но го крият..." Огромна държава, с огромни богатства, но без никаква технология и индустрия, бензиностанция! Някой да е чул за руски телефон, компютър, дрон, процесор... само тръби са им в главата. Разпродават си богатствата за да има какво да ядат.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Така е *** като теб научили едни клишета и ги дъвчат, като че ли са верни абе льольо ти вeрно ли си мисиш, че хората Cа по-проти от тебе и не знат какво е казAл Чърчил. Прочете ли Винету или апк го четеш за да го назубриш и него наизуст Прещрака ли им на хората от глад като ги удраи пак рецесията СССР чу,ка на вратата.
33
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се напъват някой русофобскигендари Русия си е Русия а България пропада с всеки изминал ден все повече и повече
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Путин: Монопол в изкуствения интелект гарантира световно господство ... "".................значи пак запада му е виновен, че освен бояршник и престъпност друго не могат да произведат ?пак някой му е акал в гащите на товарища ... само той е чист и невинен.
31
15
 
11
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 4 години
Русия е мизерия.
30
14
 
10
 
! Отговори
168 преди 4 години
Този лилипут *** ,още ли руснаците не са го вкарали в затвора ???? Фалира Русия и се прави на ракетчик ,като събрата му Ким Чен Ун.......
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нима си мислите , че в Русия не са разработили и внедрили в много сектори искуствен интелект ! Русия не е Бг . Там има много добри програмисти и пускат програми на килограм дето има една дума а още не съм видял българска програма в интернет.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи няма да е Русия. Остава САЩ или Китай.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13, ще ти цитирам едни други думи на Путин, за да не изпадаш в неудобство:Който не съжалява за разпада на СССР той няма Душа.Който мечтае за СССР-2 - няма ум.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мария Габриел не каза нищо подобно, дори и една дума за изкуствен интелект, ние на Мария Габиел ли да вярваме или на комуниста Путин.
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия отдавна няма естествен ителект, тоя за изкуствен се загрижил...
24
14
 
10
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Да поработят малко върху безалкохолната водка, че от бояршник не им е останал естествен интелект на рашките, а без естествен трудно ще измислят изкуствен. Пак ме развесели кремълският лилипутлер.
23
5
 
14
 
! Отговори
А бе не е баш тъй преди 4 години
Наш'та тиква и с искуствен интелект да я натъпчеш - каляска няма да стане...