След удар с чудовищна сила делото "Голунов" е закрито

Въпросите обаче остават, пише печатът в Русия
12 юни 2019 09:54, Елка Василева
37
След удар с чудовищна сила делото "Голунов" е закрито
Иван Голунов. Снимка: Reuters

Шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев сложи снощи точка в породилото най-голяма шумотевица дело в страната в последните години. Министърът заяви лично, че Иван Голунов, разследващ журналист от изданието "Медуза", не е замесен в наркотърговия, отбелязва "Комерсант".

Изданието обаче предупреждава: "Делото е закрито, но въпросите остават".

Властите в Русия оттеглиха вчера обвиненията срещу Голунов, арестуван в четвъртък и поставен впоследствие под домашен арест. Според московската полиция у него и в квартирата му са били намерени наркотици. Журналистът не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, започнаха протести в негова подкрепа, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества, посочиха руски медии.

След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не обясни откъде са дошли в такъв случай иззетите от журналиста пакетчета със забранени вещества, но обеща оставката поне на двама генерали от столичното управление, посочва "Комерсант". Според цитирани в статията юристи на подсъдимата скамейка трябва да бъдат пратени сега служителите, задържали Голунов.

Изненадващо: Снеха всички обвинения срещу Голунов

Правозащитници и прависти са на мнение, че породилата полемика история трябва да стане повод за старателно ревизиране на всички криминални дела, свързани с наркотиците, и за преразглеждане на прекомерно суровото законодателство в Русия. Политолози смятат, че ключова роля в освобождаването на журналиста е изиграло общественото мнение, добавя изданието.

Още по темата
Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождаването на Голунов, припомня "Новая газета". Те стояха по протести, даряваха пари за адвокати, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, публикуваха текстове в медиите, писаха в социалните мрежи.

Ключов принос бяха синхронните действия на три бизнес всекидневника - "Ведомости", "Комерсант" и "РБК", излезли на 10 юни с еднакви уводни страници в подкрепа на Голунов. "Това бе удар с чудовищна сила: акцията на вестниците съвпадна с приключването на Петербургския икономически форум", изтъква изданието.

Връщайки се от форума, руските ръководители от всички равнища искаха да почетат в самолета нещо за своите успехи в развитието на родната икономика. А вместо това прочетоха каква правна и социална система са изградили през годините на стабилност в Русия - пълно безправие за едни и безнаказаност за други, пише опозиционният вестник.

"Ако съдим по събитията от следващия ден, вълната, вдигната от журналистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат", обяснява "Новая газета".

"Медуза", където работи Голунов, помества първия му коментар след освобождаването. "Моралните щети за мен ще бъдат компенсирани, ако подобно нещо не се случи вече с никой друг", заявил журналистът, допълвайки, че ще продължи своята работа.

"Ведомости" разяснява "защо освобождаването на един журналист не решава проблема". Делото срещу Голунов фактически е приключено, но делото срещу системата, в която е станало възможно такова беззаконие, едва започва - инак подобни дела неизбежно ще се появяват отново и отново. Законът трябва да се спазва от всички и за всички - едва тогава победата ще е окончателна, пише всекидневникът.

Според него делото срещу журналиста едва ли е изфабрикувано само от двамата високопоставени полицаи, чието уволнение ще иска от президента вътрешният министър. Замесените "явно са повече и трябва да бъдат наказани всички, превърнали (. . .) в кошмар пет дни от живота на един невинен човек".

При това руската полиция не злоупотребява само с "наркотичните" членове от криминалния кодекс, щом й се наложи да "да подобрява" статистиката за дейността си или да накаже неугоден някому човек. Използват се и обвинения в измами, в екстремизъм, дори в детска порнография, се казва в материала.

"Дезинфекцията" и реформата на правоохранителната система в Русия е крайно важен, но труден и продължителен процес, който засяга интересите на множество хора във властта и извън нея. Съпротивата ще е силна, изтъква "Ведомости".

В случая с Голунов "засега е безусловно очевидно само едно: властта от самото начало, на всички нива правеше всичко зависещо от нея, за да изясни окончателно тази история. При което бе осигурена пълна откритост", заявява официозът "Росийская газета", цитиран от БТА.

"На този фон изглеждат най-малкото странно изявленията на някои организатори на шествие в подкрепа на Иван Голунов, които въпреки всичко пак призовават хората да излязат на улицата днес и така ги провокират да вършат противоправни действия", добавя вестникът.

Самият Голунов заяви, че няма да се включи в неразрешената акция в негова подкрепа, информира "Известия" наред с други издания.

Междувременно московската градска управа разреши митинг в подкрепа на журналиста в неделя, 16 юни, на булевард "Андрей Сахаров", посочва "Независимая газета". Изданието цитира иронични коментари в социалните мрежи, припомнящи по-предишни протести срещу руската власт на булеварда, кръстен с името на видния съветски дисидент.

Безпрецедентният от 2011 г. взрив на общественото възмущение заради ареста на разследващия журналист Иван Голунов във връзка с нагло и извънредно небрежно фалшифицирано обвинение показа доста ясно, че системата за държавно управление, изградена за 20 години от Владимир Путин, наближава своя завършек, констатира "Ежедневний журнал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: РусияИван Голунов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
До Анонимен под менНефт по 49 долара за барел.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква стана тя ,бай Володя си подви опашката .
24
4
 
6
 
! Отговори
тя преди 4 години
Путин пречи на руските врагове , защото от разпадаща се страна през 90 -те той успя да я укрепи и възроди като велика сила , каквато винаги е била !
23
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 4 години
Огромна страна - трудно се управлява и за това трябва да има железни закони за всички !
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова телевизия е прекратила в петък договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, съобщи Свободна Европа.
21
3
 
4
 
! Отговори
Дневални е Навални преди 4 години
Навални го направи.Щом усети че друг го измества от ИВЕСТНОСТТА оппа един митинг 100 ареста и Навални пак плува.Сега Голбнев като усети че Дневалния е заспал на площад Славеска слава и той ще спретне една фъстизация и айде поехали та пришоли хатте ес гекоммен ци ерайвел
20
4
 
3
 
! Отговори
а вжното преди 4 години
Що народ се изпияри около тоя ***. на половината от очите им лъска химизацията с елемнти от тежки атомни тегла...утре когато нов пиярник се пркне, тоя самоизолацията ще го изкльопа и сам ще си направи и алото и отвори бирата.. амин на псевдо смелосттае, и какво е раследвал? Това е важното
19
2
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Мили българите!Благодаря ви много за грижата на руснаци и Русия!Още искам да кажа-грижите повече на себе си. Мили добри свободни богати и най-демоератични хора в света-те са българите !
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Хо-хо-хо......още един неграмотен!!! Краварите били "спасявали" Русия!!! Хо-хо-хо.....ОГРАБВАНЕТО НА БОГАТСТВАТА и ако му викаш "спасяване"!!!!!????Били си "отворили финасовите си пазари за остатъка от съветската империя"......е, да.......ако наричаш разграбването и изнасянето на капитали, някъде около 3 трилиона дол. за "спасяване", явно си със сбъркана логика! Разпродадени предприятия, оръжия нарязани на скраб, откраднати военни тайни.....да ти е познато! И у нас беше същото!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хо-хо-хо-хо............"най-голяма шумотевица през последните години"..........вай-вай-вай....съдбата на една нещастна журналюга, каквито се въдят под път и на път, пошумяха 2 дена и сега вече НИКОЙ НЯМА И ДА СИ СПОМНЯ за това същество! А пък и в Русия се завъдиха такива "умни и красиви" като у нас, но ....всяко чудо за три дни! Какво става с журналиста, когото саудитите нарязаха като коледно пра-сен-це???? Някой вече да си спомня??? Ама не, Русия е интересна!
16
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ега ти!...Никакво въображение.....На тоя фърлили пакетчета с дрога,на Иванчева подхвърлиха пакети с пари,но ТЕРТИПА е един и същ!!!!!!За гордост на нашите милиционери,колегите им в Русия се оказаха "по-каба далавераджии"..Отстъпиха,и даже ще накажат ИНИЦИАТОРИТЕ....А у нас?...Мажоретките вият срещу Русия ,но главите на нашите от "РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ" са ПО-ДЕБЕЛИ..но за секо дърво има и брадва,стига да се намери някой да я развърти..
15
11
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Явно *** на Путин са надскочили възможностите си и са се оляли тотално!
14
13
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Кремълското чудовище усети че му се клати стола и реши да закрие делото и да накаже някои членове от личната преторианска гвардия съставена от отбрани людоеди
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МдаТова са големи глупости които си написал. Никога САЩ не са искали да унищожат Русия, дори напротив 4-ри пъти са я спасявали от унищожение за последните 100 години. Последното спасяване беше през 1991 година когато спряха неконтролируемия разпад на СССР и отвориха финасовите си пазари за остатъка от съветската империя.
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснака спира да вярва сляпо на властите. Досега всичко беше лесно набеждаваш някого във всички грехове и го пращаш в Гулаг. Това е ново явление което ще стъжни живота на Путин.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В руския Гулаг:- срещаш двама приятели на тротоара и те арестуват за незаконна демонстрация - критикуваш режима на КГБ и ти намират "кантарче" в багажника на колата - обявяваш че имаш доказателства, кой е наредил отравянето на Скрипал и те няма
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилото в руския Гулаг "Има човек, има проблем" генетично наследено !
9
9
 
10
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Путин ще си отиде,а Русия ще се демократизира чак след завършването на войната със САЩ и Запада.На практика Путин е бетониран на поста именно от желанието да се унищожи Русия,а опозицията не се развива поради пълната липса на патриотизъм у нея.В крайна сметка тезата на всички опозиционери е една-нека се предадем на Запада и се оставим на неговата милост,щото е много демократичен.То хубаво е демократичен,ама глобалните интереси си действат,а независима Русия не се вписва в тях,ама никак.
8
4
 
4
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Има ли кислородна маска за мен..?
7
14
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
Сякаш се подготвят за промяната след Путин. Очевидно, че няма как да останат в тази ситуация на репчене на запада и това обедняване няма до никъде да ги докара. Ще трябва да омекнат малко и да се нормализират... няма как да спечелят нещо смислено даже и с китайците барабар.