Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?

Тя тръгна от Мурманск за постоянната си база в Певек
23 авг 2019 18:30, Елка Василева
201
Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?
Кадър: YouTube

Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване в Арктика от руското пристанище Мурманск до постоянната си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек съоръжението ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електроенергия самия град и Чукотския автономен окръг. То ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде окончателно спряна в началото на следващото десетилетие.

След пускането й в експлоатация централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, уточнява ТАСС.

Пътуването се очаква да продължи между четири и шест седмици в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя, въпреки че морският Североизточен маршрут е все по-проходим поради топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне, допълва АФП, цитирана от БТА.

Още по темата

Блокът с тегло 21 000 тона е без собствен двигател и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощност по 35 мегавата, почти колкото при ядрените ледоразбивачи. За сравнение - мощността на реактор в класическа централа от ново поколение е над 1000 мегавата.

Макар населението на Певек да не надвишава 5000 жители, централата осигурява потреблението на 100 000 души и ще служи най-вече за захранване на петролните платформи в региона като част от руската програма за развитие на експлоатацията на изкопаеми течни горива в Арктика.

Изграждането на "Академик Ломоносов" започна през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск миналата година.

Природозащитните асоциации от години предупреждават за опасността от този "Чернобил върху лед" и го наричат "Ядрен Титаник" - определения, получили ново звучене след експлозията през август в център за изпитания на ракети в Далечния север, която причини за кратко силно покачване на радиацията в тази зона, отбелязва АФП.

"Всяка атомна централа произвежда радиоактивни отпадъци и в нея може да възникне инцидент, но "Академик Ломоносов" освен това е уязвима и на бурите", посочва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са екстремни и непредвидими.

"Платформата е теглена от други кораби, така че при голяма буря може да има сблъсъци. Росатом планира да складира отработеното гориво на борда на корабите, така че всеки инцидент може да има сериозни последствия за крехката околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за почистване", допълва Алимов.

По думите му Чукотка има огромен потенциал за развитието на вятърна енергия, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекалено рисково и прекалено скъпо средство за производство на електричество.

Според Росатом обаче, която възнамерява да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, отколкото да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Русияплаваща АЕЦПевек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е. единственото първо е че не е за военни цели-Тази Е за военни цели.Каквото и да ви лъже путин.
105
5
 
5
 
! Отговори
Споко! преди 4 години
Рашките си имат и мини реакторчета - за спътници и домашно приложение НО имат още много газ за продаване...
104
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Първата плаваща AEЦ не е руска а е разработена от САЩ"Не съм вярвал че ще се обърнат така нещата!Преди казвахме същото но в обратен ред :):):)
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата плаваща AEЦ не е руска а е разработена от САЩ но винаги са били за военни цели , т.е. единственото първо е че не е за военни цели.
102
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не Северен РАДЕЦКИ?
101
19
 
8
 
! Отговори
Кина преди 4 години
Морално-остаряла технология за добив на енергия е това руско чудо, при това ОПАСНО !
100
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам,прилича на ферибот.А те най-лесно и бързо стигат дъното!Дано не става някоя беля,че напоследък братята не им върви в научно-техническия прогрес!
99
2
 
1
 
! Отговори
копиран Текст преди 4 години
пак ли открадна Текста от сайта на БТА , те изришно са написали в сайта си че не разрешават да им се копират Новините ама ти си ги крадеш , Медията ви крадлива
98
10
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
дреме им на онези в москва за безопасността при авария от такова съоражениеважното е да се пддържа велик дух на вова и миша от провинцията
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама как само нашиват *** с такива статии. Явно тя е мъжът в колектива.;)
96
3
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
Този реактор може да произвежда много повече енергия.В случая на академик Ломоносов Реактора е направен да захранва и с парно северните градове където се добива петрол и злато .При вариант ледоразбивач този реактор дава 55мв в режим на атомна централа,но не дава парно .В този случай дава 35мв но и топлофикация . При реактори с малка мощност има международни ограничения горивото да е обогатено само на 20 % За военни цели САЩ не спазват това .Ако Русия си направи самолетоносач също няма да ги спаз
95
4
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 124Казвам го като идея която може да се доразвие в бъдеще тоест да се увеличат мощностите.И аз мисля че става дума за някаква военна магария иначе не виждам как тези 70Мвт могат да покрият разходите.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постройте си трансформаторна станция за 70 МВт на брега и се молете Путин да ви прати плаващ АЕЦ...
93
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може, да.Кения или Ангола ще си купят такива.Специално за някое крайбрежно село.Или ще ги наемат местния вожд като отиде на плаж, да му свети крушка... Мога да се хвана на бас, че рашките пак са замислили някакво чудо-оръжие, с което пак ще си изгорят пръстите - като с Буревестника.
92
4
 
10
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До санкции аПаниката не е че Русия първа направи това.Паниката е че Русия завзема нов и огромен енергиен пазар.В света има много държави които биха купили или наели такова съоръжение.Само им трябва малко по голяма мощност че с тези 70Мвт си е набутвация
91
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези дървари искат да строят в Белене викаш?
90
2
 
29
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Само самолетоносачите клас "Нимиц" всеки с по 2 реактора по 100мвт са 10, има още десеткиподводници на Русия и САЩ, кораби, ледоразбивачи, стотици реактори плават из моретата.И какво толкова се е случило с тези две реакторчета по 35мвт? Нищо.И нищо няма да се случи.А потъналите ядрени подводници са 3-4.Сега ли се усетиха "природозащитниците"?Зелени манипуланти.
89
13
 
6
 
! Отговори
Вече доплава ли ? преди 4 години
Две години вече ни занимават с тази атомна платформа с мощност 80МW , която все е на път за Сибир и все не стига ...... Стигна ли най-после или още е на път ?
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад правят иновативни телевизори, в Русия - иновативни атомни електроцентрали. Който, каквото може.
87
17
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
В Просията никой никога не се интересувал от живота на мужиците, още по-малко от живота на сибирските индианци. Така че тази установка не е за цивилна употреба. Оставям на вашата фантазия да се сетите какви гадости се въртят в главицата на гнусното кьосаво безполово ботоксно джудже-антихрист. Във всички случаи е предназначено за глобално въздействие - полярните сияния или кой знае какво още.